National

Dosarul Gala Bute. Elena Udrea ar putea afla dacă se întoarce la închisoare

Publicat: 07 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dosarul Gala Bute. Elena Udrea ar putea afla dacă se întoarce la închisoare
Decizia definitivă din anul 2018 dată de Instanţa Supremă prevedea 6 ani de închisoare pentru Elena Udrea, în dosarul Gala Bute

Fosta politiciana Elena Udrea ar putea astăzi, 7 aprilie 2022, să afle dacă se va întoarce la închisoare sau nu. Magistraţii din cadrul Instanței Supreme vor transmite care este decizia pe contestaţia în anulare formulată de Udrea la hotărârea de condamnare în dosarul Gala Bute.

Reamintim faptul că decizia definitivă din anul 2018 dată de Instanţa Supremă prevedea 6 ani de închisoare pentru Elena Udrea.

Magistraţii se vor pronunța în dosarul Gala Bute

Reamintim faptul că luni, 4 aprilie 2022, la ultimul termen al dosarului Gala Bute, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pledant a transmis în fața completului, în consens cu avocații și inculpații, admiterea contestației în anulare a celor condamnați pentru corupție. Asta ar fi înseamnat desființarea sentinței și rejudecarea apelului.

Miercuri, DNA a anunțat, însă, că solicită judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să aplice decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene sau să respingă toate contestațiile în anulare formulate în procesul „Gala Bute”.

Judecătorii au rămas în pronunțare pentru astăzi, când au la îndemână trei soluții posibile:

– reînființarea deciziei definitive din 2018,

– admiterea contestațiilor în anulare și retrimiterea dosarului spre rejudecare, de la fond,

– rejudecarea apelului la un nou complet de cinci judecători.

Evident, este posibilă și o nouă amânare. În schimb, dacă Înalta Curte de Casație și Justiție va admite contestația în anulare, o să fie rejudecat apelul. În caz contrar, decizia inițială rămâne definitivă, iar Elena Udrea va trebui să execute pedeapsa de 6 ani de închisoare.

Elena Udrea, despre dosarul Gala Bute: „Justiția este pe un drum bun”

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, afirma în urmă cu mai mult timp că a primit o veste din partea Comisiei Europene care i-a garantat faptul că procesul ”Gala Bute” va fi rejudecat de un complet de judecători ales aleatoriu.

”Am primit o veste bună, pe care o aşteptam altfel, de la Bruxelles. Comisia Europeană a răspuns Curţii Europene de Justiţie în dosarul Gala Bute spunând că, deciziile CCR trebuie respectate în România. Dacă unii dintre dvs. sunteţi miraţi de ce trebuie să ne spună asta Comisia Europeană, vă reamintesc faptul că în dosarul care mă priveşte, cunoscut că Gala Bute, ICCJ a refuzat să rejudece cauza aşa cum a decis CCR şi cum s-a întâmplat în alte dosare cu situaţie similară şi, a suspendat procesul şi l-a trimis la CJUE, întrebând instanţă europeană dacă poate calca în picioare deciziile CCR.

Răspunsul Comisiei Europene înseamnă că şi în cazul meu, ca şi în cele trimise ulterior la Luxemburg, procesul Gala Bute se va rejudeca. De la început! Aşa cum este legal şi corect. Judecat de data asta de judecători ajunşi aleatoriu în complet, nu puşi cu mâna dintre cei care execută ordinele generalilor venite la Înalta Curte pe biletele. Cred ca justiţia este totuşi pe un drum bun, tot mai mulţi judecători dar şi procurori având curaj să judece după lege şi propria conştiinţă.”, scria Elena Udrea, în urmă cu mai mulţi ani.

Reamintim faptul că Elena Udrea ar putea să afle dacă se va întoarce la închisoare sau nu, în dosarul Gala Bute.

Adauga un comentariu