Titlurile zilei

Două blocuri, printre casele de pe strada Vișani, din Iași! Patronul Sorin Crăciunescu vrea să călărească vilele altor afaceriști. Vecinii au țipat și în urmă cu un an – FOTO

Publicat: 16 apr. 2021
Sorin Crăciunescu și terenul de pe strada Vișani din Iași
Zona Bucium este vânată de dezvoltatorii imobiliari. Proprietarii de case individuale sunt împotriva proiectelor ce vizează construirea blocurilor de locuințe colective

Sorin Crăciunescu, patronul unei firme de contabilitate din Iași, vrea să construiască două blocuri printre casele de pe strada Vișani, din spatele Hotelului „Bellaria”. Anul trecut, vecinii au blocat proiectul. Acum, beneficiarul a redus din indicatorii urbanistici, cu speranța că va reuși să construiască. Proiectul va intra într-o nouă dezbatere publică la începutul lunii mai 2021

A fost reactivat proiectul imobiliar al afaceristului Sorin Crăciunescu. Investitorul, patronul uneia dintre cele mai cunoscute firme de contabilitate din Iași, vrea să construiască două imobile de locuințe colective pe strada Vișani, din municipiul Iași, cu acces dinspre șoseaua Bucium, chiar din spatele Hotelului „Bellaria”. În urmă cu un an, proiectul a fost supus dezbaterii publice, ocazie cu care s-au prezentat la consultări și vecinii Narcis Popa, Costel Chiriac, Constantin Radovici, Gabriel Turculeț și Sergiu Băetu. Aceștia au arătat autorităților că cele două imobile vor afecta grav intimitatea din vecinătăți, unde imobilele au un regim mai mic de înălțime. Propunerea era pentru construirea a două clădiri cu regimul de înălțime D+P+2. După aproape un an, proiectul revine pe masa reprezentanților Primăriei Iași. Suprafața de teren disponibilă este de 1.500 de metri pătrați și se află într-o pantă destul de pronunțată. Proiectul va intra în consultare publică pe data de 04.05.2021.

Sorin Crăciunescu spune că a renunțat la un etaj și că nu este interesat să investească

Contactat telefonic, Sorin Crăciunescu s-a arătat destul de dezinteresat de ce se întâmplă cu viitoarea investiție.

„Nu mai știu nimic de proiect, am să întreb. Nu știam că este în consultare. A venit și pandemia… eu vreau să introduc terenul în intravilan, ca să mai crească valoarea. Există interes pentru terenul meu. Voia la un moment dat să cumpere și de la firma Kolos, dar nu am mai fost sunat”, a spus afaceristul.

Într-adevăr, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost modificat. Corpul de clădire din deal, conform schițelor, va avea doar un etaj, spre deosebire de cel de la stradă, care va avea două etaje, cum s-a propus inițial. PUZ-ul a fost întocmit de arhitectul Dan Goagă. În principal, grupul de protestatari din zona Vișani s-a plâns de faptul că zona va fi supraaglomerată, iar calitatea vieții va scădea în cartier. Între timp, arhitectul a venit cu o nouă propunere privind coeficientul de utilizare a terenului, care a scăzut la 0.9. Procentul de ocupare a terenului este de 30 la sută. Locurile de parcare ar urma să fie amenajate pe teren proprietate, înspre accesul din strada Vișani. Proiectul prevede amenajarea unui număr de 22 locuri de parcare, care vor deservi 16 apartamente. Suprafața desfășurată a clădirilor ajunge la 1.800 de metri pătrați.

Investitorul l-a acuzat pe Narcis Popa că i-a forțat mâna ca să vândă

Anul trecut, Sorin Crăciunescu a precizat că a fost contactat de unul dintre reclamanți, Narcis Popa, patronul tipografiei Kolos Group. Proprietarul terenului spune că ar fi primit o propunere de cumpărare pentru 20 euro/mp, deși tranzacțiile în zonă se realizau pentru 90 euro/mp. De aici și contestațiile depuse la Primăria Iași, conform afaceristului. Apelat telefonic, Sorin Popa nu a răspuns pentru a comenta noua variantă PUZ propusă de beneficiar. Sorin Crăciunescu nu este străin de problemele din zona imobiliară. La rândul său a fost contestatarul unui proiect de pe strada Cuza Vodă, nr. 44, deținut de Ioan Hatmanu. Primăria a autorizat un imobil de locuințe colective cu regimul de înălțime P+2+M/4E.

Conform autorizației, au fost amenajate 11 apartamente, cu o suprafață utilă totală de 444,72 metri pătrați. Suprafața de teren disponibilă este de doar 265,44 metri. Între timp, alături de alți vecini, Crăciunescu a renunțat la contestație la începutul anului 2019. Sorin Crăciunescu deține una dintre cele mai cunoscute firme de contabilitate, Econt SRL, alături de soția Dorina. Cifra de afaceri din 2019 este de 2,1 milioane lei, profit de 1,1 milioane lei, cu un număr de 12 angajați. Sorin Crăciunescu mai are calitatea de asociat în firmele Ehuman SRL și Happy Old Age SRL.

Comentarii
 • În fața terenului sunt câteva hectare de vie. Ăia care și-au făcut case acolo au crescut valoarea terenului gherțomanului care acum vrea să le planteze blocuri între case. Tot el se bate cu pumnul în piept pe valoarea terenului, omițând că investițiile vecinilor l-au îmbogățit pe gherțoman.

 • Sa mearga sa construiasca blocuri in oras, acolo unde stau saracii care locuiesc la bloc. Sa ne lase in pace pe noi astia care ne-am facut case la marginea orasului.

 • Băieții ăia ajung în 10 min. în centru. Tu, din Galata, dacă nu ești pieton, ieși din parcare în 15 minute. Dar mai probabil tragi din pufoaică și-ți petreci ziua în maiou pe balcon, disperat de tropăielile lui ăla mic de deasupra.

 • Băi, ce poză ați pis cu bietul om 277 ? O fi fost în suferință, ceva hemoroizi de sărea așa pre limba sa.
  Fiți milostivi și corectați. Chiar si 27,7 e prea mult pentru el. Nu-l mai faceți și voi de râs. Se descurcă singur.

 • Marele contabil și prostalanu asta, toți tembeli se trezesc dezvoltatori. Cind s-or darima cosmeliile atunci sa vezi distracție. Ăștia care stați la taranoaia sa vi se construiască blocuri și printre casoaiele voastre sa vedeți cum e.

 • Bah Coco. Stii care este diferenta ?? Eu citesc comentariul tau de la taranoaia dintr-o vila unde nu ascult besinile vecinilor, stand afara pe un sezlong la soare, copiii mi se joaca la aer curat in gazonul proaspat tuns si cu 2 masini parcate in curtea vilei. Intre timp astept si niste prieteni sa ne relaxam la un gratar si niste bere pusa la rece, pe cand tu, scrii aceste fraze cu coatele sprijinite pe balcon (nu te apleca prea tare ca te scuipa vecinul de sus in cap, ori isi scutura vecina toalele), urmarind daca s-a eliberat vreun loc de parcare. Intelegi diferenta ? Hai ca mi-au ajuns amicii s-o punem de-o relaxare la aer curat. Mergi usor prin casa sa nu superi vecinul de sub tine. Te pup barosane !!!

 • România este model în lume, orașele se dezvoltă în jurul țevii de canalizare.
  Cum apare țeava, hop, 3 case și apoi un cartier de 50 de blocuri.

  Țărănoaia stă acum în balcon și transpiră asiduu că n-are bani de ceapă.

 • Sa fim corecti: cine se muta la bloc in sat ? Vecinii de judet. Nu stiu altii cum sunt,dar eu unul fut niste gratare cu carne marinata bine si condimente de trantesc blocangiii geamurile pe dinauntru de numa ! Si stau la 250 m de bloace. Imi pare rau doar ca nu au vedere direct in gradina mea. Din pacate pot doar auzi plescaitul apei la piscina.
  PS. Mai fac si peste la gratar. Uneori imi e si mie rusine de duhoare,dar, ca un facut, numai intr-acolo spre ei bate vantul. Asta e.

 • Bah cioco moco, usurel ca-i starnesti pe astia de nu sunt capabili sa-si depaseasca statutul de locatar in 40mp la bloc. Iar fac spume la gura despre ce-i ce si-au facut case pe dealuri si prin vii. Da bai saracilor, ne-am facut case pe dealuri si prin vii deoarece acolo avem liniste, aer curat, intimitate, si savuram dupamiezile de vara la cate un gratar in aer liber cu prietenii stand pana seara tarziu tolaniti in hamace. Gazon, flori, pomi, ne racorim in piscine vara…

 • Comentarii de parveniți și de limitați mintal… Construiți fără nici-un D-zeu, fără plan urbanistic gândit, pana și plantele în sălbăticie apar și cresc după reguli clare. Șoseaua de la Valea Adâncă pana la Miroslava, spre exemplu, este un monument de prostie, e crima. D-ne ferește de necesitatea unei intervenții vitale, rapide pe la casele de acolo. O mașină de intervenție, mai ales una de gabarit, nici nu are unde „sufla”, blochează tot.

 • Spune drept jana de unde comentezi?? Din cambuza ta de bloc din podu ros??? De unde asculti trilul masinilor ce strabat bulevardul, ridicand praful care ti se aseaza in toata casa si inspirand noxele sutelor de masini care trec pe sub geamul tau??? Eu comentez din sezlongul asezat in gazonul proaspat tuns si ma cam deranjeaza trilul unor randunele care si-au facut cuib la streasina vilei. Si da…mi-am facut casa la cucuietii din deal, dar nu-i problema ca avem 3 masini in curte iar pana in centrul iasului fac cel mult 20 minute. Dar se merita… hai ca ne mai auzim…ma duc sa bag piscina la umplut ca vine vara.

 • Jqno, ia zi drept, tie cam de cate ori pe zi iti vin pompierii sub balcon ?

  Si mai ales: de ce ?

  Eu, saracul, sunt la taranoaia, vai de capu meu, nu tu tramvai, nu tu motoare turate. M-ai facut invidios cu strazile alea largi de care pomenesti ! Hai zi, este ca stai la umbra steagului chiricesc prin podu ros in timp ce zbieretul boracilor acopera cearta pe locurile de parcare ?

 • E mișto în Valea Lupului. Strâzile alea de 2 m și curbele lor cu unghi de 90 de grade fac accesul mai dificil la piscina ta din fața blocurilor pe care numai tu le vezi pentru că sunt goale.

 • O fi misto si in VLupului. O fi misto si in Visani, poate chiar si in Miroslava. Vezi si tu pe google street care e miscarea si nu uita sa numeri piscinele. Nu de alta, dar mai citeste pe-aici vreun fraier care vrea la bloc in sat si cere si piscina la bloc. Si pune bietul dezvoltator la cheltuiala. In rest, sanatate sa fie si viata buna, ca de invidiosi nu ducem lipsa.

 • Și câte zile pe an poți folosi piscina? Pare că sezonul cald e pe terminate deja. :))))))))))) Mai bine rămâi la frigărui și obezitate morbidă. Ușor-ușor faci bani și de izolație.

 • Aud ca se redeschide baia turceasca de vreme ce orasul intra in scenariul galben. Frate, ce-o sa le mai faca in ciuda orasenii taranoilor care pretind ca au piscina ! Cum o sa se zvarcoleasca de invidie aia de la tara, de la taranoaia, de nici gratarele sau frigaruile n-o sa le mai priasca.
  Urmeaza episodul doi. Unii vin la taranoaia sa aibe aer curat, altii fac foc in semineu. Naspa tare pentru aia care n-au de ales: la bloc ai doar gaz de esapament si din cand in cand vreun scandal intre vecini de la putoarea de moare de varza din balcon.

 • Aer curat, relativ, că de praf nu scapi nici la 30 km de Iasi, semineu, foarte bine, pentru ca ai 8 luni de sezon rece in Romania.

  Dar piscina? Ce sa faci cu ea? Iti ingheata pisica langa ea.

Adauga un comentariu