Local

Două străzi din Iași arată ca după război! Primăria îi așteaptă pe cei de la ApaVital să intervină: „Nici ambulanța nu a reușit să intre pe aici” – FOTO

Publicat: 17 aug. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Două străzi din Iași arată ca după război Primăria îi așteaptă pe cei de la ApaVital să intervină Nici ambulanța nu a reușit să intre pe aici - FOTO
Localnicii sunt exasperați de situația drumului

Așa arată două străzi dintr-o zonă importantă a Iașului. Drumul cu gropi și plin de praf i-a scos din minți pe localnicii care s-au săturat să-și distrugă mașinile pe așa artere

Pe străzile Simion Bărnuțiu și Crivăț, din zona Bojdeucii lui Ion Creangă, șoferii trebuie să conducă cu mare atenție pentru a nu rămâne cu mașinile acolo. Localnicii s-au săturat de norii de praf care le intră în casă și acuză autoritățile locale de incompetență.

Așa arată două străzi din Iași

o poză cu strada Crivăț
Primăria nu poate interveni pe str. Simion Bărnuțiu deoarece cei de la ApaVital nu au terminat montarea canalizării

Localnicii au făcut mai multe sesizări la primărie, în speranța că li se va rezolva problema, însă lucrurile sunt mai complicate decât credeau. Au fost situații în care a fost necesară intervenția unei ambulanțe, însă nu a reușit să intre pe străzile respective pentru a ajunge la destinație.

„Situația este chiar critică în această zonă, ținând cont că este totuși zona zero a Iașului și o zonă foarte populată. Situația este așa de ani de zile, înainte erau niște plăci de beton turnate, dar le-au scos, iar în urmă a rămas dezastru. Gropi foarte multe, nu mai zic de praful care se ridică în aer, e cumplit pentru cineva care vrea să intre cu mașina. Au fost și cazuri în care au chemat vecinii ambulanța, nici nu puteau intra pe acolo, până și cei de pe echipajul de salvare au rămas surprinși de ce este aici.

Nu mai zic, dacă ar fi un incendiu, păi nu mai ajunge nimeni la noi atunci. Noi am încercat să facem sesizări la primărie, am și făcut, i-am anunțat că nu putem sta așa, să ne ajute cumva, doar nu e cea mai mare stradă. Ne-au spus că mai durează, că trebuie să pună cei de la ApaVital canalizarea, dar, din câte știu, deja există canalizare în zonă”, povestește Claudiu Onofrei, un localnic din zonă.

Primăria așteaptă canalizarea

o poză cu o mașină pe stradă
Pentru str. Crivăț lucrările ar trebui să fie finalizate în această toamnă

Pentru strada Crivăț există deja contract de proiectare și ar trebui în această toamnă ca lucrările să fie finalizate.

„Pentru str. Simion Bărnuțiu este semnat contractul de lucrări încă de anul trecut, dar se va interveni în zonă numai după ce ApaVital va finaliza lucrările de executare a rețelei de canalizare. Imediat ce ApaVital va finaliza lucrările, vom da dispoziție de șantier pentru executarea lucrărilor de reabilitare și modernizare. Str. Crivăț are contract de proiectare încă de la sfârșitul anului trecut. În toamna acestui an trebuie să fie finalizată. După finalizarea proiectării vom proceda la licitarea lucrărilor de reabilitare și modernizare”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

Proiectul este blocat pentru str. Simion Bărnuțiu, deoarece cei de la ApaVital încă nu au finalizat lucrările de instalare a rețelei de canalizare.

„Lucrările de extindere a rețelei de canalizare pe strada Simion Bărnuțiu vor fi executate în cadrul contractului de lucrări IS-CL-01 – Extinderea sistemului de apă și canalizare în zona metropolitană a municipiului Iași – zona Nord (Lot 1), realizat cu fonduri europene, în cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași. Perioada de execuție a lucrărilor este de 20 de luni, la care se adaugă perioada de notificare a defectelor/perioada de garanție, care este de 60 de luni de la semnarea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Lucrările de modernizare din cadrul Lotului 1 al contractului IS-CL-01, care se vor derula în Iași, vor permite reabilitarea rețelei de alimentare cu apă pe o lungime de aprox. 9,5 km, înlocuirea a peste 7 km de canalizare și extinderea acesteia cu aproape 6 km. Se vor construi șapte stații de pompare apă uzată, împreună cu conductele de refulare aferente”, a declarat Răzvan Manolache, șeful Serviciului de Marketing și Relaţii cu Publicul al ApaVital.

Ieșenii sunt disperați de cum arată două străzi dintr-o zonă importantă a orașului. Însă vor mai avea de așteptat pentru modernizare, deoarece lucrările sunt blocate.

Comentarii
  • Cum adică „zona importanta a Iașului”?! Pentru cine e importanta? Exista și zone neimportante? Daca da, sunt curios de măcar un exemplu.
    Municipalitatea vrea sa păstreze farmecul istoric al zonei, menținând starea ei că acum 200 de ani. Din rațiuni istorice și turistice.
    Cum ar fi daca grecii ar pava Partenonul cu pavele de la Simetrica, și ar asfalta drumul până acolo? Cum ar fi că israelienii sa asfalteze Via Dolorosa? Așa și aici: turiștii să simtă specificul timpului 🙂

Adauga un comentariu