Coordonatorul campaniei de vaccinare din România Valeriu Gheorghiță a declarat marți că este foarte probabil ca din luna septembrie să se ia decizia de vaccinare cu a treia doză a unor categorii de persoane.
„Există discuții legate de administrarea rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză la persoanele care fie au un risc crescut de expunere, și aici vorbim de categoria personalului medical și personalul social, și persoanele care se află în evidențe cu boli cronice, respectiv persoanele de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să aveam această decizie de a administra doza trei sau rapelul, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
Conform acestuia, este posibil ca la recomandarea celei de-a treia doze să se țină cont și de istoricul de boală al persoanelor.
„Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală. Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu cea de-a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.
Valeriu Gheorghiță reamintește că vaccinul NU protejează de infectare
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, admite că restricțiile impuse celor care nu se vaccinează au ca rol să îi apere de riscul de contactare a bolii de la cei care sunt vaccinați și care pot transmite virusul.
„Riscul ca cei vaccinați să se infecteze e mai mic. Cei care au test negativ au risc mai mare să se infecteze. În primul rând aș vrea să transmit un mesaj. Aceste măsuri nu au ca obiectiv să îi pedepsească pe cei nevaccinați. Decizia dacă vor să se vaccineze este a lor. E vorba de condiții cât mai sigure pentru cei care participă la evenimente de acest tip. Pentru anumite categorii de persoane e un motiv în plus să se vaccineze”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: A crescut de 5 ori numărul infecțiilor cu varianta Delta în România
Șeful campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că varianta Delta a coronavirusului se răspândește tot mai mult în România.
Potrivit acestuia, în ultima săptămână s-au înregistrat în România 127 de cazuri de persoane infectate cu varianta Delta.
„Evoluţia săptămânala a infecţiilor cu varianta Delta din numărul total de infectări are un trend crescător de la 1,5% la peste 6,8%. Ce am observat este o creştere de 5 ori a numărului de cazuri cu varianta Delta în ultimele 8 săptămâni”, a spus el.
Din procentul secventierilor 56% au avut ca rezultat varianta virală Delta, iar 50% din cazurile cu Delta se afla în 28 focare, a menționat Gheorghiță.
Aproximativ 20% din centrele de vaccinare, la nivel național, au activitatea suspendată
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că 20% din centrele de vaccinare care au funcționat la capacitate maximă la nivel național au activitatea temporar suspendată, ceea ce înseamnă circa 183 de centre.
„Din cele 657 de centre care sunt active în momentul de față, circa 61% au programul redus, însemnând că au programul de 4 ore, de 6 ore sau de 8 ore, iar alte 385 de fluxuri din aceste centre active au fost sistate temporar. Ca atare, sigur că ne preocupă eficiența centrelor de vaccinare și menținerea unui echilibru onest între costurile legate de activității acestor centre și eficiența pe care o au, parte din personalul vaccinator fiind angrenat în activități de vaccinare cu echipe mobile”, a precizat Valeriu Gheorghiță.
Valeriu Gheorghiță: Suntem pe o pantă ascendentă
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marți că, România se află, ca întreg spațiul european, pe un trend ascendent al cazurilor de coronavirus.
„La nivel european media cazurilor a ajuns la două treimi din vârful valului precedent mai ales că suntem la debutul valului 4 şi este cât se poate de evident că varianta Delta a devenit dominanta la nivel european, în peste 60% din cazuri”, a spus Gheorghiță.
Potrivit acestuia în România s-a dublat incidența.
„Rata de incidenta cumulată a crescut cu aproape 100% fata de ultima săptămână. Rata de reproducere este de aproape 1,2 şi avem o tendinţă de creştere a numărului de teste pozitive. Toţi aceşti indicatori ne arată că suntem pe o pantă ascendenta a numărului de cazuri. Aici există şi un număr important de persoane peste 60 de ani şi aş atrage atenţia cu privire la importanţa vaccinării persoanelor vulnerabile”, a precizat Gheorghiță.