Actualitate

Dr. Alexandru Rafila, despre condiţia ca statul român să revină la normal: „Capacitatea de vaccinare trebuie să ajungă la 100.000 de doze pe zi”

Publicat: 08 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dr. Alexandru Rafila despre condiţia ca statul român să revină la normal Capacitatea de vaccinare trebuie să ajungă la 100.000 de doze pe zi
Dr. Alexandru Rafila susține că restricțiile se vor relaxa în România atunci când numărul de persoane internate la ATI va scădea

Deputatul Partidului Social Democrat şi medicul Alexandru Rafila susţine că statul român va reveni la normalitate tocmai în luna septembrie, însă doar dacă capacitatea de vaccinare va ajunge la 100.000 pe zi, iar interesul oamenilor pentru imunizare să fie menținut.

Medicul Alexandru Rafila precizează că luna septembrie este un termen realist de a reveni la normalitate doar dacă minimul de vaccinări zilnic va fi de 100.000 de doze. De asemenea, elementul care va face diferenţa este cel al interesului oamenilor de a fi disponibili să se imunizeze.

„Da, este un termen realist, cu două condiții. Una este legată de capacitatea de a administra 100.000 de doze de vaccin pe zi, minim, ăsta trebuie să fie un minim și este posibil să facem acest lucru, având în vedere că în următoarele două luni, adică luna aceasta și luna viitoare, peste șase milioane de doze de vaccin vor sosi în România, așa că 100.000 ca și medie, incluzând și zilele de week-end. Al doilea element este legat de disponibilitatea populației să se vaccineze. Ăsta este elementul crucial, trebuie menținut interesul oamenilor, trebuie explicat și mai mult, fiecare dintre noi trebuie să știm că reîntoarcerea la normalitate în luna septembrie de exemplu este legată de obținerea unei acoperiri vaccinale de minim 70%”, a declarta Alexandru Rafila, la RFI.

Dr. Alexandru Rafila: „În foarte multe orașe mai mari, testarea lasă de dorit”

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că măsurile care însoțesc scenariul roșu nu sunt suficiente, dacă cetăţenii nu cooperează.

„Doar măsurile, fără o aderență a populației la respectarea protecției individuale nu au rezultate extraordinare. Sunt de acord cu măsurile în principiu, dar trebuie găsită calea aceasta a unui parteneriat între autorități și populație și aici cred că mai sunt lucruri de făcut”.

Alexandru Rafila mai precizează faptul că testarea lasă de dorit în multe orașe ale ţării și că se face într-o manieră disproporționata.

„În foarte multe orașe mai mari, testarea lasă de dorit, adică sunt disproporții foarte mari între testările dintre diverse capitale de județ, ca să mă refer doar la aceste localități și atunci nu putem face comparații, decât dacă se testează în mod similar, adică persoanele care întrunesc definițiile de caz, eliberate de către Institutul Național de Sănătate Publică, pe de o parte, dar chiar și contacții apropiați ai unor persoane infectate sunt supravegheați și testați cu regularitate, încât orice caz nou să poată fi într-adevăr înregistrat”, a mai spus Alexandru Rafila.

Dr. Alexandru Rafila, despre gradul de periculozitate a tulpinii britanice a noului coronavirus

Noua tulpină britanică a coronavirusului are o transmisibilitate semnificativ mai mare ca cea iniţială, motiv pentru care este necesar să respectăm mult mai strict măsurile de protecţie, a atras atenţia dr. Alexandru Rafila, duminică, 7 martie 2021, la un post de televiziune.

„Transmisibilitatea este mai ridicată în cazul tulpinii din Marea Britanie. Pe de altă parte, dacă respectăm regulile de protecţie individuală, nu putem spune că e transmisibilitate mai mare.

Masca, distanţarea şi igiena mâinilor – respectate şi nu cred că are un impact mai mare. Dacă purtăm mască, prin mască nu se transmite mai mult ca virusul clasic.

Trebuie să creştem viteza de vaccinare pe măsură ce vin mai multe vaccinuri. Trebuie să ajungem la 100.000 de doze administrate zilnic”, a spus medicul Alexandru Rafila, duminică, la Antena 3.

Adauga un comentariu