WoW!

Dr. Radu Zamfir: „Oamenii trebuie să știe că există metode de a lupta cu cancerul”

Publicat: 19 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dr. Radu Zamfir Oamenii trebuie să știe că există metode de a lupta cu cancerul

Dr. Radu Zamfir: „Oamenii trebuie să știe că există metode de a lupta cu cancerul…” – În cadrul interviului LiveDoc, dr. Radu Zamfir, medic primar în chirurgie generală la Institutul Clinic Fundeni a explicat care sunt simptomele care ar trebuie să ne pună pe gânduri, dar și ce opțiuni de tratament există pentru cancerele aparatului digestiv.

O statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătății a arătat că numărul acestor neoplazii este într-o continuă creștere, deși jumătate din cazuri ar putea fi evitate printr-un stil de viață sănătos. Printre cele mai des întâlnite cancere ale aparatului digestiv, în România, se regăsesc: cancerul de colon, cancerul pancreatic, cancerul gastric și cancerul hepatic.

Cel mai frecvent întâlnit cancer digestiv este cancerul colorectal. Acest tip de cancer are și cel mai bun răspuns la tratament. Contează extraordinar de mult momentul când se depistează afecțiunea:

„Ideal este să găsești pacientul în etapa cea mai incipientă a bolii, atunci când tumoarea s-a dezvoltat doar pe mucoasă. În acest caz tratamentul este mai simplu, poate fi și endoscopic. O rezecție endoscopică poate rezolva problema. Dar, de obicei, la noi în țară, aceste neoplazii sunt găsite în stadii avansate, ce necesită rezecții de organ. În unele cazuri, din cauza extinderii la organele învecinate, sunt necesare și rezecții ale metastazelor din alte organe, precum cele hepatice.

Pacienții trebuie convinși că există metode a de a lupta cu cancerul, în toate stadiile bolii. Evident, stadiul cel mai bun e cel în care leziunea poate fi rezolvată chirurgical, dar dacă nu se poate rezeca chirurgical leziunea, există chimioterapie, radioterapie, care tratează aceste extinderi ale neoplaziei.”, ne explică dr. Radu Zamfir.

Care sunt factorii care influențează apariția bolii?

Printre factorii care favorizează îmbolnăvirea, se regăsesc:

  • alimentația haotică
  • alimentele procesate, cu conținut crescut de nitrozamine și nitrozamidev
  • consumul exagerat de carne roșie.

„Cum cel mai simplu este să previi”, afirmă dr. Zamfir, care recomandă dieta mediteraneană, bogată în pește, cereale integrale și legume, pentru rolul protector al acesteia împotriva cancerelor digestive.

Care sunt simptomele care ar trebui să te pună pe gânduri?

În ceeea ce privește simptomele, medicul ne explică că ar trebui să ne prezentăm la un control medical amănunțit atunci când observăm o scădere în greutate, inexplicabilă, paloare, lipsa poftei de mâncare, sau scaune cu sânge.

„Chiar și cei care nu au niciun fel de simptome ar trebui să înceapă totuși să facă o colonoscopie, mai ales după vârsta de 50 de ani, deoarece cancerul nu ocolește pe nimeni”, ne avertizează dr. Radu Zamfir.

Dacă există rude de gradul I care au avut o astfel de boală sau dacă există polipoză pe linie familială (boală caracterizată prin dezvoltarea mai multor polipi pe aceeași mucoasă), investigațiile ar trebui făcute mai devreme și mai des.

Adauga un comentariu