National

Dr. Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea populației generale: „Estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist”

Publicat: 05 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dr. Valeriu Gheorghiță despre vaccinarea populației generale Estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist
dr. Valeriu Gheorghiță

Marți, 5 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Victoria, dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a vorbit despre vaccinarea populației generale.

El a estimat că luna aprilie „este un termen realist”, pentru demararea acesteia.

„În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist, pe care îl putem lua în calcul. Însă trebuie să înţelegem că folosim acest termen de estimare pentru că momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare a dozelor de vaccin şi de capacitatea de vaccinare.” a spus Valeriu Gheorghiță în conferința de presă.

Dr. Valeriu Gheorghiţă: „Etapa a doua vizează vaccinarea a 4 milioane de vârstnici”

În momentul de față, are loc prima etapă de vaccinare împotriva noului coronavirus, în care este vizată imunizarea a aproximativ 250 de mii de cadre medicale.

Prima etapă se desfășoară în 376 de centre de vaccinare, însă o dată cu a doua și a treia etapă, în România vor fi organizate 1.000 de centre de vaccinare, potrivit lui Valeriu Gheorghiță. La acel moment, capacitatea de vaccinare va ajunge la 150.000 de persoane pe zi.

În jurul datei de 15 ianuarie este prevăzută demararea celei de-a doua etape.  Inițial, vor fi vaccinate aproximativ 40 de mii de persoane din centrele de îngrijire, pentru care se vor folosi echipe mobile.

În etapa a doua, totalul populației ajunge la 4 milioane de persoane cu prioritate la vaccinare. Aici vorbim despre oameni cu vârste peste 60 de ani, dar şi persoane care suferă de afecţiuni cronice.

„Obezitate, diabet zaharat, bolile cardio-vasculare, bolile pumonare cronice, bolile renale cronice, persoanele cu condiții de imuno-depresie, prin boală sau prin tratament, pacienți aflați post-transplant, pacienți cu neoplastii, cu tumori, cu cancere în evoluție. Sunt principalele categorii recunoscute de OMS.” a detaliat şeful campaniei de vaccinare.

Acestor categorii li se adaugă circa 1,5 milioane de persoane care întreprind activități esențiale.

Cum funcționează vaccinul anti-COVID-19?

Valeriu Gheorghiță a răspuns la cea mai arzătoare întrebare adresată de români: „Cum acţionează, de fapt, vaccinul contra COVID în organism?”

Valeriu Gheorghiţă a explicat că vaccinul produce anticorpi, asemenea oricărui vaccin.

„Acest vaccin antrenează răspunsul imun al organismului uman, îl pregăteşte pentru momentul în care se va întâlni eventual cu acest virus şi va împiedica multiplicarea virusului în organism şi va împiedica apariţia bolii.

Apoi, odată vaccinaţi fiecare dintre noi va primi o adeverinţă care să certifice acest act medical. Ea va avea un număr unic, generat din registrul electronic naţional al vaccinărilor şi se vor regăsi datele legate de tipul vaccinului, lot, serie, data iniţială şi cea a rapelului. Este ca un carnet de vaccinare care se poate elibera pe loc pe hârtie sau on-line ulterior”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Ne mai putem infecta după ce ne-am vaccinat?

Fiind întrebat dacă ne putem infecta după vaccinare, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a declarat că eficacitatea vaccinului este foarte ridicată și nu se știe încă faptul dacă ne mai putem infecta sau nu.

„Vaccinurile au o eficacitate de peste 95% faţă de îmbolnăvirea prin COVID-19. Încă nu se ştie care e nivelul de prevenire al infecţiei cu acest virus, adică dacă acea persoană poate să mai facă o infecţie”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Adauga un comentariu