Local

Dr. Vasile Cepoi a oferit explicații privind incidentul de la Casa de Cultură a Studenților Iași. Un tânăr a căzut de la 6 metri înălțime, peste o balustradă, imediat după ce s-a vaccinat anti-Covid-19

Publicat: 05 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dr. Vasile Cepoi a oferit explicații privind incidentul de la Casa de Cultură a Studenților Iași. Un tânăr a căzut de la 6 metri înălțime peste o balustradă imediat după ce s-a vaccinat anti-Covid-19
Dr. Vasile Cepoi susține că trebuie respectate măsurile de protecție în continuare

Dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, a avut o nouă reacţie vizavi de cazul tânărului de 23 de ani, care a căzut de la etaj imediat după ce s-a imunizat împotriva noului coronavirus. Incidentul s-a propus la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi.

Medicul susţine faptul că pe lângă reacţiile adverse deja cunoscute imediat după vaccinare, mai pot surveni reacţii pe bază de emoţii.

„În afară efectelor secundare generate de vaccin, care sunt foarte cunoscute şi care sunt foarte rare, este vorba de o reacţie alergică simplă până la şocul anafilactic, reacţii care sunt extrem de rare, apare un eveniment nedorit care ţine de emoţionalitate să zic aşa, emoția persoane vaccinate. Înţepătura, actul medical în sine generează o stare de disconfort. De aceea, persoanele care vin la vaccin li se recomandă să nu vină într-o stare de oboseală accentuată şi să fi mâncat în ziua respectivă. Deoarece aceste două elemente sunt un impuls în generarea de reacţii emoţionale negative. Fapt care s-a întâmplat cu pacientul de aseară. Tânăr care în ziua respectivă a muncit, nu a mâncat şi în al doilea rând nu a ascultat recomandarea medicului de a rămâne pe scaun sub supraveghere medicală timp de 15 minute”, a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Unui tânăr din Iaşi i s-a făcut rău şi a căzut de la etaj, după ce s-a vaccinat anti-Covid-19

Reamintim faptul că ieri, 4 noiembrie 2021, un tânăr de 23 de ani s-a imunizat anti-Covid-19 cu serul produs de Johnson&Johnson. Acesta, imediat după, s-a ridicat de pe scaun, nu a aşteptat cele 15 minute sub supraveghere medicală şi a plecat. Moment în care i s-a făcut rău, s-a dezechilibrat şi a căzut de la etaj, peste o balustradă din interiorul CCS Iaşi.

La faţa locului s-a deplasat un medical medical, tânărul fiind conştient.

„Echipa de Terapie Intensivă SMURD Iaşi a intervenit într-un centru de vaccinare, unde un tânăr de 23 de ani aflat în supravegherea post vaccinare a dezvoltat o stare lipotimica şi vrând să iasă din clădire a căzut de la etajul 1, a avut probabil o reacţie vagala. A fost preluat conştient cu mai multe contuzii, fără fracturi, fără sângerare. A fost adus în UPU, s-au făcut investigaţii. S-a diagnosticat o contuzie toracică şi una hepatica, motiv pentru care a rămas pentru supraghere, internat în clinica de Chirurgie generală, chirurgia de gardă.

Un prognostic favorabil şi fără riscul unei reacţii alergice post vaccinare. Tânărul de 23 de ani a declarat că nu mâncase în ziua respectivă şi se întâmplă frecvent ca după o înţepătură care poate fi momentul recoltării unei analize sau momentul injecţiilor de orice tip, o persoană cu un tonus vagal, se dezvolta o stare lipotimica, adică un leşin. El se afla la marginea unei balustrade, s-a aplecat şi a fost nefericită secundă în care a căzut peste balustradă. A fost un impact violent cu pardoseală, însă loviturile nu au fost ameninţătoare de viaţă”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Anafilaxia, cea mai gravă reacție adversă a vaccinului anti-COVID-19. În județul Iași nu a fost niciun astfel de caz

Anafilaxia reprezintă o reacție alergică severă, care poate pune în pericol viața. Se poate produce în decurs de câteva secunde sau minute de le expunerea la substanța alergică.

„Adrenalina trebuie administrată prompt (IM sau SC 0,3-0,5 ml din diluția de 1/1.000 de adrenalină), injecția putând fi repetată la 10-30 de minute. Antihistaminicele trebuie administrate la un interval orar de 6 ore până la remiterea simptomelor. Corticosteroizii (adică dexametazona) nu au un rol dovedit în remiterea fazei acute, dar previn faza tardivă a reacției alergice. Mai avem Paracetamol antiinflamator, Captopril, dacă cuiva îi crește tensiunea, gluconat de calciu, care ajută și el la reacțiile alergice, Ventolin pentru astm. Nu sunt descrise alte reacții grave în afara celor alergice”, a spus Cristian Onofriciuc, medic în cadrul centrului de vaccinare de la Școala Gimnazială „G. Călinescu” din Iași.

Adauga un comentariu