Actualitate

Draga Olteanu Matei, înmormântată cu onoruri militare, lângă soţul ei

Publicat: 22 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Draga Olteanu Matei înmormântată cu onoruri militare lângă soţul ei
Actrița Draga Olteanu Matei

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Draga Olteanu Matei a fost depus joi seara la cinematograful „Dacia Mon Amour” din Piatra Neamţ, unde oamenii care au iubit-o au putut să-şi ia „rămas bun”.

Înmormântarea are loc azi, 22 noiembrie, la Cimitirul Eternitatea. „Marea stea a teatrului şi filmului românesc, Draga Olteanu Matei, a ajuns din nou pe scenă. Steaua Dragăi va lumina din cer”, a fost scris pe pagina cinematografului.

Înmormântată alături de soțul ei

Duminică, la ora 9.30, cortegiul funerar a ajuns pe Platoul Curţii Domneşti din Piatra Neamţ, unde a fost oficiat serviciul religios şi a fost acordat onorul militar. Conform programului, la ora 14.40, cortegiul funerar va pleca spre Cimitirul Eternitatea, cu oprire în faţa Teatrului Tineretului.

Marea actriţă îşi va duce somnul de veci alături de soţul său Ionel Matei, care a decedat în 2014. La înmormântare este permisă prezenţa a maximum 100 de persoane. Participanţii trebuie să poarte mască şi să păstreze distanţa de trei metri între ei.

Cum a murit Draga Olteanu Matei

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic coordonator UPU-SMURD Iași a explicat felul în care marea actriţa a încetat din viaţă. Aceasta a menţionat ca pe tot parcursul internării, starea de sănătate a Dragei Olteanu Matei a fost una gravă. Aceasta a fost ţinută la Terapie Intensivă, sedata şi intubata. În cele din urmă, din păcate, inima acesteia a cedat iar în pofida eforturilor mari depuse de medici, viaţa artistei nu a mai putut fi salvată.

„Pacienta era la Terapie Intensivă susţinută hemodinamic şi respirator unde a avut o evoluţie nefavorabilă. Inima actriţei a încetat să mai bată. Pe tot parcursul internării starea ei de sănătate s-a menţinut critica, au fost depuse eforturi considerabile a fost intubata, ventilata mecanic, sedată, susţinută din punct de vedere al funcţiilor vedare. Fiind vorba de 87 de ani de boli cardiovasculare şi endocrine, evoluţia a fost, din păcate, una nefavorabilă. Evident, echipa medicală suferă când pierde fiecare pacient. Cu atât mai mult când este vorba despre o mare personalitate a României. A fost transferată de la UPU Piatra Neamţ. A fost de la început o pacientă într-o stare gravă care avea nevoie de o intervenţie gastro. La doamna nu a existat suspiciunea unei infectări cu COVID-19. A fost negativ la momentul internării“, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Draga Olteanu Matei, o actriță desăvârșită. Și-a închinat peste șase decenii teatrului, filmului şi televiziunii

Draga Olteanu Matei a făcut parte din generaţia de aur a teatrului românesc. Draga Olteanu Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956. În același an, a debutat în teatru, în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.

Aceasta a jucat în piese din dramaturgia autohtonă: „Coana Chirița” după Alecsandri, „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Mai mult, în televiziune, a format un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea, jucând-o pe Veta, soția lui Nea Mărin.

Cuplul savuros și-a făcut apariția și pe marile ecrane, în filmul regizat de Sergiu Nicolaescu, „Nea Mărin miliardar”, unul dintre cele mai mari succese comerciale ale cinematografiei româneşti.

În anul 2007, după ce s-a pensionat, Draga Olteanu Matei a părăsit scena Teatrului Naţional și s-a mutat la Piatra Neamț. Aici, a înființat compania teatrală „Teatrul Vostru”.

Adauga un comentariu