Titlurile zilei

Drama unei mame din comuna Șipote, care își crește singură cei trei copii! Riscă să rămână fără un acoperiș deasupra capului

Publicat: 15 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Drama unei mame din comuna Șipote care își crește singură cei trei copii Riscă să rămână fără un acoperiș deasupra capului
Până acum au locuit la vecini, iar acum locuiesc într-o casă a Primăriei până își găsesc un loc sigur

Alina Roxana Grindean, o mamă din comuna Șipote, a rămas să-și crească cei trei copilași, pentru că tatăl celor mici consuma alcool în cantități mari și începea să-și lovească copiii și soția până aceștia își uitau numele

Alina a luat decizia de a pleca pe ascuns de la soțul său pentru că zilnic acesta venea acasă în stare de ebrietate și îi bătea foarte tare pe copii. Aceasta este pe drumuri acum, nu are propria sa locuință și a stat pe la vecini până când Primăria din comuna Șipote i-a oferit o casă în care să stea alături de cele două fetițe și băiețelul de doar 10 luni.

Familia Grindean are nevoie de ajutor. Femeia suferă de o malformație rară din naștere!

Alina, mama copiilor, când muncește
Alina este o femeie muncitoare și merge oriunde este primită

Mama celor 3 copilași cu vârste cuprinse între 10 luni, 11 ani și, respectiv, 13 ani, suferă de o malformație rară în zona gurii ce o împiedică să aibă o comunicare eficientă cu cei din jurul ei! Din cauza problemelor sale nu a fost primită să muncească de către mulți angajatori ieșeni și singurul ei sprijin material vine de la lumea din sat.

Locuiește momentan într-o casă a Primăriei

Cele doua fetițe când învață
Alexandra și Valentina sunt premiante și învață chiar și la lumina unei lumânări
 Mama cu cei trei copii
Până acum au locuit la vecini, iar acum locuiesc într-o casă a Primăriei până își găsesc un loc sigur

Alina Roxana Grindean locuiește în prezent alături de cei trei copii ai ei într-o casă primită de la Primărie, însă nu știe cât va mai fi lăsată să locuiască acolo.

„Nu am o casă a mea, deși mi-am dorit tare mult, dar n-am putut strânge banii necesari, pentru că am tot fost refuzată de oameni la care m-am dus pentru angajare. Mai merg cu ziua în sat uneori, când mă cheamă lumea că are nevoie și pot cumpăra câte ceva de pus pe masă, în rest sunt la mila lor. Chiar dacă și aici intră frigul pe sub uși, că nu se închid bine, măcar am unde sta, până când ne-a da și Primăria afară”, spune cu ochii în lacrimi Alina, mama celor trei copii.

Cele două fete sunt premiante, învață la școala din comună și sunt susținute printr-o bursă de merit pe care școala le-o oferă. Deși ele învață și scriu la lumânare pentru că nu-și permit să achite curentul, sunt foarte motivate să învețe pentru a-și păstra bursa, din care își cumpără caiete, pixuri și rareori câte un corn sau o pungă cu pufuleți.

„Fetița cea mică a luat premiul I, iar cealaltă a terminat clasa a V-a cu media 8,84. Sunt foarte dornice de a învăța, chiar și la lumina lumânării, și cu gecile pe ele, și eu când le văd, plâng că n-am bani să plătesc curentul și să cumpăr lemne să fie cald în casă”, zice plină de amărăciune femeia.

Alina, mama din comuna Șipote, nevoită să se descurce cu 1.200 de lei lunar

Mama și copiii când locuiau la o vecină
Mereu au o teamă că vor fi date afară din casa pe care Primăria le-a dat-o

Femeia și cei trei copii ai ei trăiesc lunar din 1.200 de lei, care reprezintă alocația, pensia de handicap și bursa celor două fetițe. Cu această sumă, cele 4 suflete trebuie să se descurce o lună de zile.
Alina spune printre lacrimi că sunt perioade când mănâncă doar pâine goală sau cel mult câte un ou oferit de vecini pentru fetițe.

„Beau și apă de la fântână când îmi este foame! Toți banii, alocațiile, pensia mea de boală și bursa lor reprezintă 12 milioane (n.r. – lei vechi). Din banii ăștia cumpăr pâine, plătesc curentul, cumpăr câte ceva mai ieftin de mâncare și câteva lemne din când în când”, a mai menționat Alina.

Vecinii au numai cuvinte de laudă la adresa Alinei și mereu când pot o ajută prin diferite metode, fie o cheamă la muncă, fie îi mai duc câteva alimente sau uneori hăinuțe pentru copii.

„Este o femeie cuminte, nu bea, nu fumează și întotdeauna încearcă să facă ceva pentru fetele și băiatul ei. Chiar dacă este bolnavă, abia vorbește și nu simte mâncarea, că are în cerul gurii găuri, merge la muncă oricând o cheamă câte un vecin”, a declarat pentru reporterii BZI, vecina ei, Andreea Stanciu.

Copilărie de coșmar: „Nu știm ce gust are pizza!“

 Cei trei copii, Alexandra, Valentina si Cosmin
Copiii fără tată, aflați în prag de disperare

Fetele își înțeleg mama și nu o condamnă, pentru că au fost martorii și victimele tatălui lor, însă trăiesc o frică și o traumă continuă. Nu înțeleg vinovăția lor pentru care sunt în situația de acum. Ele nu își permit pachete la școală, haine sau papuci noi, așa cum văd pe la colegii lor. Întotdeauna primesc lucruri de la oamenii din sat pentru că din banii pe care îi adună trebuie să trăiască toată familia.

„O singură dată ne-a cumpărat o tanti niște jucării noi și ni le-a adus de Crăciun. Noi ne bucurăm doar de lucrurile primite de la ceilalți copii din sat. De multe ori ne-am dorit să mergem să vedem cum arată orașul Iași. Nu știm ce gust are pizza! Doar am auzit de la colegi că este ceva foarte bun… Mama nu are destui bani să ne ia și nouă!”, a spus Alexandra, fetița din clasa a V-a.

Nu au îndrăznit niciodată să scrie scrisori către Moș Nicolae sau Moș Crăciun și nici să ceară jucării, deoarece știu că mama lor singură nu-și poate permite să le cumpere. Ele se mulțumesc cu locul de sub copacul din curte, în care și-au făcut din ambalaje goale primite de la vecini o așa-zisă bucătărie, unde își imaginează că gătesc tot ceea ce nu pot avea în viața reală.

”Noi ne jucăm cu oalele sub copac și facem mâncarea pe care am vrea să o mâncăm acasă. Facem din apă și pământ și o decorăm cu frunze sau alte buruiene pe care le găsim în curte”, a mai zis cealaltă fetiță, de 11 ani, care nu înțelege drama Alinei, mama din comuna Șipote, nevoită să-și crească micuții în condiții greu de imaginat.

Adauga un comentariu