Prima pagină » Sanatate » Dublu test în sarcină. Această examinare te ajută să afli dacă există semne de anomalii cromozomiale la bebeluș

Dublu test în sarcină. Această examinare te ajută să afli dacă există semne de anomalii cromozomiale la bebeluș

17 mai 2023, 15:00,
în Sanatate

Efectuarea unui dublu test în perioada de sarcină ajută o mămică să se asigură că bebelușul de dezvoltă bine. Screeningul prenatal este o examinare care se efectuează în timpul sarcinii pentru a afla dacă există semne de anomalii cromozomiale. Un screening prenatal calificat și efectuat la timp permite detectarea timpurie a anomaliilor fetale și luarea de măsuri adecvate, dictate atât de factori medicali, cât și de factori sociali. Termenul „prenatal” se referă la perioada de dinaintea nașterii.

Dublul test se efectuează în primul trimestru de sarcină, între 10 săptămâni și 4 zile și 13 săptămâni și 6 zile. În cadrul acestui test, se evaluează doi markeri biochimici: nivelul seric al PAPP-A (proteina plasmatică A asociată sarcinii) și nivelul beta hCG. Nivelurile anormale ale acestor markeri biochimici indică o probabilitate mare ca fătul să aibă sindromul Down, sindromul Edwards sau anomalii ale tubului neural.

Dublu test în sarcină. Pentru ce este necesar efectuarea acestuia?

RARR-A este o proteină care începe să fie produsă de placentă și de embrion la începutul sarcinii. Ea joacă un rol important în dezvoltarea fătului și are mai multe funcții. Datorită acestei substanțe, sistemul imunitar al mamei nu vede fătul în curs de dezvoltare ca pe un organism străin, această proteină este necesară pentru dezvoltarea normală a oaselor și a vaselor de sânge ale fătului. Nivelul de RARP-A din sângele mamei poate scădea în condiții precum sindromul Down, retard intrauterin, sarcină înghețată.

Beta hCG este o particulă de gonadotropină corionică, un hormon produs de placentă pe parcursul întregii sarcini, care stă la baza testului de sarcină. Este utilizat pe scară largă pentru a monitoriza dezvoltarea unei sarcini timpurii. Nivelurile crescute de beta hCG sunt observate în primul trimestru dacă fătul are sindromul Down. Un nivel ridicat în absența unui embrion indică prezența unor boli trofoblastice, cum ar fi bubbleworm. Un nivel scăzut de beta hCG se poate datora unei sarcini înghețate sau ectopice.

Pentru a evalua riscurile cu mai multă acuratețe, sindromul Down și alte anomalii cromozomiale sunt, de asemenea, depistate în primul trimestru. În cazul în care screeningul combinat relevă o probabilitate ridicată de apariție a unei anomalii congenitale, se ia decizia de a prescrie tehnici de diagnostic invazive.  Printre acestea se numără amniocenteza sau prelevarea de probe de vilozități coriale.

Factorii care sunt evaluați la obținerea rezultatului. Când este recomandat efectuarea testului triplu

În mod firesc, evaluarea riscului este posibilă numai după o analiză atentă atât a testelor biochimice, cât și a datelor ecografice, iar în fiecare caz sunt luați în considerare numeroși factori. De exemplu, vârsta femeii însărcinate.

De asemenea, se ține cont de prezența unor anomalii congenitale la rudele de sânge, un istoric de expunere la substanțe toxice sau boli suferite în timpul sarcinii. Tacticile de gestionare a sarcinii pot varia. Cel mai adesea, riscul este evaluat pe baza rezultatelor nu numai ale testului dublu, ci și ale testului triplu.

Un dublu test în sarcină poate fi urmat și de un al treilea. Testul triplu este un test pentru nivelurile de beta hCG (sau hCG totală), alfa-fetoproteină și oestriol liber în al doilea trimestru de sarcină. În unele cazuri, testul este completat cu un alt test, nivelul inhibinei A (Quad Screen). Testul triplu este utilizat pentru a detecta defectele tubului neural și pentru a diagnostica sindromul Down și/sau Edwards.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`