După aproape 12 ani petrecuți în Germania, gătind în restaurante de pe pârtiile de schi, Mihaela Horlescu s-a întors în țară. Acum, la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași, pune suflet în bucătăria elevilor, oferindu-le zilnic mese sănătoase, pline de gust și tradiție
După 12 ani în Germania, Mihaela Horlescu pune suflet în bucătăria elevilor de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași
În inima Bavariei, printre pârtiile de schi și mesele încărcate cu preparate tradiționale, Mihaela Horlescu și-a construit o carieră solidă ca bucătar. Aproape 12 ani petrecuți în restaurante, hoteluri și pensiuni din Germania i-au format nu doar abilitățile culinare, ci și viziunea asupra a ceea ce înseamnă mâncarea bine făcută: disciplină, pasiune și respect pentru fiecare ingredient. Fiecare zi era o provocare, de la gătitul în ritm alert pentru turiștii care coborau de pe pârtie, până la învățarea rețetelor bavareze autentice, cum ar fi gulașul de cerb sau șnițelul uriaș, care i-au rămas în suflet.
Acum, la 42 de ani, Mihaela s-a întors în România, unde a schimbat agitația stațiunilor de schi din Germania pe liniștea unei cantine școlare. Gătește pentru elevii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași cu aceeași pasiune, transformând fiecare masă într-o lecție de tradiție și grijă.
„Mâncarea, fără pasiune și fără suflet, nu se face”, spune Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Acest principiu o ghidează în fiecare zi, fie că prepară o ciorbă tradițională sau o pizza de casă pentru cei mai tineri critici culinari ai ei, elevii.
Pasiunea pentru gătit a apărut în anii de liceu, când Mihaela era elevă la Liceul „Gheorghe Asachi” din Iași.
„Înainte, se făceau petreceri, și când ieșeam seara de la liceu, se auzea muzică de la Popasul Vânătorului. M-am dus și eu o dată, și m-am gândit să mă angajez ca ospătar”, își amintește Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
La scurt timp, a ajuns să dea o mână de ajutor în bucătărie, iar bucătăresele de acolo i-au descoperit talentul. Au sfătuit-o să urmeze un curs de bucătar, iar restul este istorie.
„Așa am început. Doamnele de la bucătărie mă mai luau cu ele, să le ajut. Ele au văzut că am deprinderi și mi-au zis să mă duc să fac un curs de bucătar. Și m-am dus, apoi m-a angajat acolo ca și bucătar, eram sezonier, part-time. Apoi am făcut practică la Popasul Păcurari. Toate astea m-au format. Înainte, nu erau atâtea ustensile și atâtea dotări într-o bucătarie, cum sunt acum. Eu am luat-o, pur și simplu, de la 0”, povestește Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
În Germania, pe opt pârtii de schi bavareze, Mihaela a cunoscut rigoarea, eficiența și specificul gastronomiei locale.
„Gulașul de cerb și șnițelul bavarez sunt preparate tradiționale care m-au impresionat. Însă, mâncarea românească rămâne mai complexă și mai plină de suflet”, spune Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
De pe pârtiile din Germania, în bucătăria elevilor de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași
După ani întregi de muncă în străinătate, familia a cântărit cel mai mult în decizia de a reveni în România.
„Am un băiat care a rămas acasă, iar părinții mei sunt în vârstă. Trebuie să le fiu aproape, și de asta am decis să mă întorc”, explică Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Din octombrie 2023, Mihaela Horlescu și-a găsit locul la Liceul „Grigore Moisil” din Iași. A ales acest loc din dorința pentru stabilitate.
„Am vrut stabilitate. Restaurante și localuri sunt, dar eu am căutat un loc sigur, curat și îngrijit. Iubesc copiii, sunt foarte sociabilă, îmi place să lucrez cu tinerii și mereu am lucrat cu ei”, spune Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Mihaela Horlescu crede că mâncarea bună vine din suflet.
„Mâncarea, fără pasiune și fără suflet, nu se face. Eu sunt genul de bucătar tradițional, cu gust. O ciorbă trebuie să fie ciorbă, vreau ca dintr-un zarzavat și dintr-o cărniță bună să iasă ceva bun”, afirmă Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Meniul elevilor este variat, dar păstrează esența bucătăriei românești.
„Avem în meniu ciorbiță, piure, salată, tochitură. Mai facem și pizza de casă. Îi întrebăm mereu ce le place și încercăm să le oferim ceva sănătos”, explică Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Farfuria goală este cel mai bun feedback pentru Mihaela Horlescu.
„Elevii nu lasă nimic în bucătărie. Chiar mai cer. E o bucurie imensă pentru noi, iar farfuria goală este cel mai bun feedback pentru mine”, spune Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Mihaela Horlescu nu este doar bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, ci și un sprijin pentru elevii care vin supărați dimineața.
„Eu sunt mai deschisă și mai râd, mai glumesc cu ei. Dimineața, când sunt toți posomorâți, îi trezesc, îi încurajez. Mai vin morocănoși, și tot timpul le ridic starea. Le spun să compare polonicul meu cu pixul lor. Care e mai greu? Și atunci, le trece supărarea”, explică Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Mihaela Horlescu vorbește cu drag despre influența familiei asupra carierei ei.
„Mama mea a fost brutar timp de 40 de ani, iar tata măcelar. Ironia sorții este că, deși copilăria mea era plină de haine albe – pe care eu, împreună cu sora mea, le călcam –, azi, și eu, și sora mea purtăm alb – eu, în bucătărie, ea, ca asistent medical”, povestește Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Pentru Mihaela Horlescu, fiecare zi în bucătăria liceului este o reușită.
„Pentru mine, fiecare zi este o bucurie. Îmi place să mă bucur din orice, iar eu, când vin aici, las supărările și stresul la ușă”, spune Mihaela Horlescu, bucătar la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
La rândul său, Adina Romanescu, directoarea liceului, apreciază pasiunea bucătăresei.
„Suntem foarte bucuroși când angajații noștri sunt atât de bine pregătiți și îndrăgostiți de profesia lor. Pasiunea este ingredientul care în orice activitate va aduce rezultate excelente”, a declarat Adina Romanescu, director al Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Mihaela Horlescu și-a început viața în Copou, la liceu, și acum tot aici, într-o școală modestă, unde pune suflet în bucătăria elevilor de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
Felicitări doamna Mihaela!Respect 👏👏👏