Actualitate

După ce a fost acuzată de spionaj, Japonia a solicitat scuze oficiale din partea Rusiei

Publicat: 27 sept. 2022
După ce a fost acuzată de spionaj Japonia a solicitat scuze oficiale din partea Rusiei
Negând categoric acuzaţiile de spionaj, Japonia a solicitat scuze oficiale din partea Rusie

După acuzaţiile lansate de către diplomaţia rusă, Japonia a solicitat marţi, 27 septembrie, scuze oficiale din partea Rusiei. Serviciile de securitate ruse au anunţat luni, 26 septembrie, că l-au arestat „în flagrant delict” pe Tatsunori Motoki, consulul general al Japoniei la Vladivostok, în timp ce acesta primea, „în schimbul unei retribuţii”, „informaţii confidenţiale despre cooperarea” dintre Moscova şi o ţară asiatică.

Diplomatul nipon a fost declarat persona non grata şi a primit ordin să părăsească teritoriul Rusiei în termen de 48 de ore.

Tatsunori Motoki
Diplomatul nipon a fost eliberat şi va părăsi Rusia cel târziu miercuri, 28 septembrie

Japonia a solicitat scuze oficiale din partea Rusiei

Negând categoric acuzaţiile de spionaj, Japonia a solicitat scuze oficiale din partea Rusiei. Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat marţi, 27 septembrie, că ambasadorul rus la Tokyo a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe nipon în legătură cu relele tratamente aplicate diplomatului, care, potrivit purtătorului de cuvânt, au încălcat Convenţia de la Viena asupra relaţiilor consulare.

„Funcţionarul a avut ochii legaţi, ambele mâini şi capul lipite de podea, astfel că el să nu poată mişca în timp ce era reţinut, apoi a fost interogat în mod autoritar”, a declarat Matsuno.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a mai adăugat că Japonia protestează „ferm” împotriva „acestor fapte incredibile”. Totodată, Matsuno a spus că între timp, diplomatul nipon a fost eliberat şi va părăsi Rusia cel târziu miercuri, 28 septembrie.

De altfel, conform datelor furnizate de serviciile de securitate ruse, Motoki dorea să organizeze întâlniri cu surse, apoi să le plătească pentru a obţine informaţii despre „cooperarea” dintre Moscova şi „una dintre ţările regiunii Asia-Pacific”. Aceleaşi surse au mai spus că diplomatul japonez a căutat să adune informaţii confidenţiale despre „impactul sancţiunilor occidentale asupra situaţiei economice” din regiunea rusă Vladivostok.

În urma sancţiunilor economice adoptate împotriva Moscovei pentru ofensiva ei în Ucraina, Rusia a interzis la începutul lunii mai accesul pe teritoriul său unui număr de peste 60 de responsabili niponi, printre care premierul Fumio Kishida.

Precizăm faptul că relaţiile ruso-nipone s-au degradat din luna aprilie, când Japonia a considerat, pentru prima dată după 2003, că insulele Kurile, în nordul arhipelagului, sunt „ocupate ilegal” de Rusia, un diferend teritorial ce împiedică semnarea unui tratat de pace între cele două ţări de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Rusia condamnă acuzațiile „nefondate” ale Japoniei

În contextul tensiunilor deja existente între Rusia și Japonia, prima criticând declarațiile nipone în contextul amenințărilor nucleare, oficialii ruși s-au arătat surprinși despre faptul că sunt acuzați că ar încuraja folosirea armelor nucleare. Diplomații din Rusia au arătat că declarațiile din Japonia sunt nepotrivite și că țara nu intenționează să recurgă la amenințări nucleare. Aceștia au spus că părţile japoneze au adoptat un discurs antirus în contextul centralei nucleare de la Zaporojie. Precizăm că declarația a fost făcută de ambasadorul Rusiei la Tokyo.

„Am vrea să vă reamintim că poziția de principiu a Rusiei este inadmisibilitatea unui război nuclear. Tocmai ţara noastră a fost cea care a inițiat adoptarea, la 3 ianuarie, a unei declarații comune a liderilor celor cinci state deţinătoare de arme nucleare privind prevenirea războiului nuclear și împiedicarea unei curse a înarmărilor, în care se afirmă că într-un război nuclear nu pot exista învingători de aceea nu trebuie dezlănțuit niciodată. În același timp, este surprinzător faptul că autoritățile și jurnaliștii japonezi par să uite cine și unde a fost primul care a folosit focoase atomice într-un conflict armat și care dintre puterile mondiale are experiență în utilizarea tuturor tipurilor de arme de distrugere în masă. În plus, Statele Unite ale Americii sunt singurul stat care desfășoară arme nucleare în afara teritoriului său național” – a subliniat diplomatul rus.

Ambasadorul rus a mai menționat de altfel că ciudățenia declarațiilor vine din faptul că Japonia se bazează, în chestiunea de politică de securitate, de umbrelă nucleară oferită de SUA.

Acum însă, după ce a fost acuzată de spionaj, Japonia a solicitat scuze oficiale din partea Rusiei.
Comentarii
Adauga un comentariu