Argentina a anunțat că se va retrage din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), reflectând o mișcare similară a președintelui american Donald Trump luna trecută.
„Președintele (Javier) Milei i-a instruit (ministrul de externe) Gerardo Werthein să retragă participarea Argentinei la Organizația Mondială a Sănătății”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Manuel Adorni, la o conferință de presă miercuri.
„Noi, argentinienii, nu vom permite unei organizații internaționale să intervină în suveranitatea noastră, cu atât mai puțin în sănătatea noastră”, a adăugat el.
Trump, pe care Milei îl consideră un aliat ideologic, a anunțat în prima sa zi înapoi la Casa Albă, în ianuarie, că retrage Statele Unite din OMS, atrăgând critici din partea experților în sănătate publică.
„Lipsă de independență în fața influenței politice a unor state”
Adorni a spus că decizia Argentinei s-a bazat pe „diferențe profunde în ceea ce privește… managementul sănătății, în special în timpul pandemiei care… ne-a condus la cea mai lungă izolare din istoria omenirii și o lipsă de independență în fața influenței politice a unor state”.
O declarație lansată ulterior de biroul prezidențial al Argentinei a acuzat OMS că a cauzat daune economice în timpul pandemiei de Covid-19 prin „[promovarea] carantinelor nesfârșite”.
„Este urgent să ne regândim din partea comunității internaționale de ce există organizații supranaționale, finanțate de toți, care nu îndeplinesc obiectivele pentru care au fost create, se angajează în politica internațională și caută să se impună deasupra țărilor membre”, se arată în comunicat.
Trump a criticat în mod similar agenția de sănătate a Națiunilor Unite
Trump a criticat în mod similar agenția de sănătate a Națiunilor Unite în ordinul său executiv din 20 ianuarie, invocând „manipularea greșită a pandemiei de COVID-19 care a apărut din Wuhan, China și alte crize globale de sănătate, eșecul de a adopta reformele necesare urgent și incapacitatea de a-și demonstra independența față de influența politică inadecvată a statelor membre ale OMS”, ca motive retrase.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat la acea vreme că „regretă” decizia lui Trump de a se retrage, subliniind și câștigurile SUA de la agenția la care contribuie.
Deși OMS lucrează în Argentina, Adorni a spus că țara sa nu primește finanțare de la OMS pentru managementul sănătății.
„Prin urmare, această măsură… nu reprezintă o pierdere de fonduri pentru țară și nici nu afectează calitatea serviciilor”, a spus el.
„Reafirmă drumul nostru către o țară cu suveranitate”
El a susținut că retragerea va oferi „o mai mare flexibilitate pentru implementarea politicilor” în interesele Argentinei și „o mai mare disponibilitate a resurselor”.
„Reafirmă drumul nostru către o țară cu suveranitate și în chestiuni de sănătate”, a adăugat el.
OMS a fost fondată în 1948 în încercarea de a proteja sănătatea lumii. Constituția sa, semnată de toți membrii ONU la acea vreme, avertizează că „dezvoltarea inegală” în sistemele de sănătate din diferite țări era un „pericol comun”.
Astăzi, agenția lucrează în peste 150 de locații din întreaga lume, conduce eforturile de extindere a acoperirii universale a sănătății și direcționează răspunsul internațional la urgențele de sănătate, de la febră galbenă la holera și Ebola.
Bravo lui !, in sfirsit cineva cu cohones
Organizatia Mondiala a Mafiei !