Titlurile zilei

Ei sunt adolescenții eroi care au intrat în foc pentru a salva viața unui bătrânel căzut la pământ: „Am sărit gardul și l-am tras din flăcări” – FOTO

Publicat: 04 apr. 2024
_____ Vizualizări 7 Comentarii
Ei sunt adolescenții eroi care au intrat în foc pentru a salva viața unui bătrânel căzut la pământ Am sărit gardul și l-am tras din flăcări - FOTO
Cei doi băieți au devenit eroi în comunitatea lor

Doi adolescenți din Iași au intrat în foc, în comuna Bârnova, pentru a ajuta un bărbat căzut la pământ. După ce i-au salvat viața bătrânului, băieții au anunțat pompierii

Alexandru Marcu și George Croitoru sunt eroii care au făcut diferența într-un moment critic. Familia bărbatului rănit nu a mai știut cum să le mulțumească celor doi pentru gestul demn de apreciat. Tinerii au rămas modești și cred că oricine ar fi făcut la fel, dacă ar fi fost în locul lor.

Adolescenții au devenit eroi după ce au intrat în foc

Pe data de 1 aprilie 2024, cei doi băieți erau acasă, iar în jurul orei 17:00 au observat un fum negru în curtea unui vecin. Alexandru Marcu, în vârstă de 16 ani, și George Croitoru, de 18 ani, au intervenit imediat pentru a oferi sprijin. Băieții și-au riscat viețile și au salvat un bătrân de 75 de ani, care a fost ars.

„Luni, eram cu prietenul meu, George, la mine acasă. El fumează și a zis că vrea să iasă afară ca să poată fuma o țigară. Am ieșit pe terasă și am observat, în apropiere, un fum negru. Atunci, prietenul meu a spus să mergem să vedem ce se întâmplă că simțea că nu este ceva în regulă. Eu abia ieșisem din duș, nici nu am mai apucat să iau un tricou pe mine și am plecat.

Se auzea de la distanță cum pocnește vegetația uscată de la foc, ne-am dat seama că e ceva periculos. Din curtea unui vecin ieșea fumul și, când am ajuns pe drumul respectiv, am văzut că se răspândise tot focul. Este multă vegetație uscată acolo și o livadă, mi-am dat seama că e un pericol mare”, povestește Alexandru Marcu.

Băieții au încercat să oprească și flăcările din a se extinde, pentru că în zonă era foarte multă vegetație uscată.

„Am văzut incendiul, mi-am dat seama imediat că e o situație gravă după zgomotul produs. Alexandru credea că poate este de la un cauciuc ars sau ceva. Când am ajuns acolo, prietenul meu s-a dus să îl vadă pe omul respectiv, eu am început să rup din gard, scândură cu scândură, ca să nu ia foc totul. După am văzut că bărbatul respectiv avea mașina pe drum și m-am dus imediat la portbagaj și am luat extinctorul, însă, din păcate, era deja folosit și nu mai avea nimic în el. A venit Alexandru la mine să-mi spună că bărbatul este ars și că a sunat la ambulanță. Am făcut tot ce am putut ca să oprim focul și am așteptam echipajele de intervenție”, își amintește George Croitoru.

În așteptarea pompierilor, Alexandru a încercat să îl liniștească pe bărbatul de 75 de ani, în timp ce George a reacționat și a oprit focul din a se extinde.

„Am sărit gardul și atunci am văzut flăcările, după am zărit un om care era întins pe jos. I-am zis lui George ca să meargă să încerce să rupă gardul, fiindcă focul se extindea și să nu ajungă la gard să ia foc tot prin zonă. Așa ne-am gândit la momentul respectiv că e corect să procedăm. Eu am fugit repede la omul respectiv și am văzut că era ars pe picioare și pe mâini. L-am tras puțin mai departe, iar el îmi tot spunea să îi dau mâna să se ridice, că nu are nimic, dar vorbea aiurea, probabil de la șoc.

M-am speriat puțin și am sunat la un vecin care el a anunțat imediat pompierii. Am reușit să îl întorc pe spate pe omul respectiv și am stat de vorbă cu el, să îl liniștesc. După a venit și vecinul pe care l-am sunat și am așteptat pompierii”, a mai adăugat Alexandru Marcu.

Bătrânul este internat în spital

Bătrânul este internat, în acest moment, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, la Secția chirurgie plastică și a fost operat. Totuși, starea lui încă nu este foarte bună, deoarece a suferit arsuri pe jumătate din corp. În acest moment, este în anestezie și terapie intensivă.

„Bărbatul de 75 de ani este în ATI, a fost operat, dar mai are nevoie și de alte intervenții chirurgicale”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Băieții au fost felicitați

La câteva zile după gestul lor, familia bărbatului rănit a luat legătura cu cei doi băieți. Fiica bătrânului ars le-a mulțumit pentru faptul că au intervenit.

„Am povestit imediat acasă ce s-a întâmplat, părinții au fost mândri de gestul nostru și au spus că am acționat corect. În astfel de momente, nu stai pe gânduri, trebuie să acționezi. Ne-a contactat și fiica bărbatului pe care l-am salvat, ne-a mulțumit foarte mult”, a încheiat Alexandru Marcu.

Cei doi băieți sunt un exemplu pentru comunitate, deoarece au acționat fără a mai sta pe gânduri.

„Ne-am întors acasă la Alexandru, le-am povestit părinților lui ce s-a întâmplat. Când am mers și eu acasă, i-am povestit mamei mele prin ce am trecut și ea a fost bucuroasă că sunt în siguranță”, a spus George Croitoru.

Cei doi adolescenți sunt considerați eroi în comunitate pentru faptul că au salvat o persoană din foc.

Comentarii
  • Felicitari, copii frumosi! Respect si stima parintilor care v-au educat. Sunteti sperantele noastre pentru un viitor mai bun.

  • „Luni, eram cu prietenul meu, George, la mine acasă”
    De ce nu erau la școala? Pot fi acuzați de vagabondaj ( art. 327, C.P)

    „El fumează și a zis că vrea să iasă afară..”
    Ce fumează? Pitrinjel uscat la soare ?

    „…abia ieșisem din duș”…
    Duș? Asta se spală in troacă( balie) .Balia e o cadă din tablă in care pui apă de ploaie stransă de la burlan si aștepți să se încălzească la soare.

    „Ne-a contactat și fiica bărbatului pe care l-am salvat,…”

    Fata i-a sunat sa’i intrebe dacă nu au văzut argintăria bătrânului sau colecția de cărți rare…că nu o mai găsește ;))

    *Comentariul literar reprezintă explicarea completă a unei opere literare, făcută de cele mai multe ori prin note și interpretare personală.😇

Adauga un comentariu