Titlurile zilei

El este Andrei și cea mai mare dorință a lui este un burger, ca în reclamele de la televizor: „Mi-aș dori să mănânc, nu am gustat niciodată” – GALERIE FOTO

Publicat: 28 mart. 2024
_____ Vizualizări 12 Comentarii
El este Andrei și cea mai mare dorință a lui este un burger ca în reclamele de la televizor Mi-aș dori să mănânc nu am gustat niciodată - GALERIE FOTO
Andrei are nouă ani și visează să mănânce un burger

Andrei este un băiețel în vârstă de nouă ani, elev în clasa a III-a la Școala Profesională Gropnița, iar cea mai mare dorință a lui este să mănânce un burger. Nu a încercat niciodată, dar își dorește foarte mult. Micuțul provine dintr-un mediu defavorizat, are un frate geamăn cu care învață în aceeași clasă, dar și o soră mai mică, de doar câteva luni, iar părinții nu își permit acest lux

Cei 466 de preșcolari și elevi din Gropnița sunt în culmea fericirii de când primesc o masă caldă. Majoritatea așteaptă ora mesei cu sufletul la gură. Fericirea se poate citi pe chipurile micuților care strigă de fericire când ajunge persoana ce le distribuie mâncarea în școală.

Andrei, un băiețel de nouă ani, din Iași, visează să mănânce un burger

Luni, 25 martie 2024, Programul Național „Masă sănătoasă” a fost implementat la Școala Profesională Gropnița. De luni până vineri, aceștia primesc, la ora 10.00, câte o masă caldă, alcătuită din garnitură și un preparat principal pe bază de carne, brânză sau ciuperci.

Ieri, 27 martie 2024, reporterii BZI s-au deplasat la școală și au imortalizat niște imagini care fac cât o mie de cuvinte. În momentul în care persoana ce distribuie mâncarea intră în clasă, elevii sunt în culmea fericirii, ridicându-se în picioare, aplaudând și exclamând în cor „Ura”.

Andrei are nouă ani, este elev în clasa a III-a și cel mai mult își dorește să mănânce un burger, însă părinții lui nu își permit acest lux.

„Mă numesc Andrei, am nouă ani și îmi place mâncarea pe care o primesc la școală. Părinții mei nu muncesc undeva. Cel mai mult mi-a plăcut orezul pe care l-am primit la școală. Îmi doresc să mănânc un burger. Nu am mâncat niciodată”, spune Andrei.

Denis este fratele geamăn al lui Andrei. Cei doi învață în aceeași clasă și se înțeleg bine. Provin dintr-o familie defavorizată și mai au o surioară de doar câteva luni. Părinții lor muncesc cu ziua, prin sat, pentru a-și putea întreține copiii.

„Astăzi, am primit piure și îmi doresc să mai primesc pentru că îmi place mult”, spune Denis.

Floricica are șapte ani și este în clasa I. Fetița și-ar dori să mănânce mai des carne, de orice fel.

„Mă numesc Floricica și am șapte ani. Mi-aș dori să mănânc mereu carne, este preferata mea”, ne-a transmis Floricica.

Unii elevi duc mâncarea acasă pentru a o împărți cu frații lor

Petronela are 18 ani și este în clasa a XI-a. Aceasta ne-a mărturisit faptul că unii elevi iau mâncarea acasă pentru a o împărți cu frații lor sau chiar o oferă unor copii care nu mănâncă nimic toată ziua.

Tânăra este recunoscătoare și nu are preferințe când vine vorba de preparat, atâta timp cât primește o masă caldă.

„Acest program este o inițiativă foarte bună. Cei mici se bucură foarte mult, unii dintre ei iau mâncarea acasă, pentru a o împărți cu frații lor sau unii chiar o dau mai departe unor copii care nu au deloc mâncare. Mâncarea este foarte bună, eu nu am preferințe atâta timp cât mâncarea este caldă și respectă condițiile”, spune Petronela.

Adelin Stanciu este consilier educativ în cadrul Școlii Profesionale Gropnița și spune că a observat cum unii elevi nici nu se ating de mâncare, pentru a o duce acasă.

„Din fericire, ne clasăm printre școlile din județul Iași care beneficiază de acest program. În școala noastră, sunt 466 de preșcolari și elevi care în fiecare zi, în intervalul orar 10.00-11.00, primesc o masă caldă. De când s-a auzit de oferirea mesei calde, elevii nu mai lipsesc de la școală, prezența fiind de aproape sută la sută. Am observat că sunt elevi, chiar la clasa mea, care ori nu mănâncă nimic, ori mănâncă foarte puțin, asta pentru a duce acasă ce rămâne și a împărți cu frații lor”, declară Adelin Stanciu, consilier educativ.

Programul Național „Masă sănătoasă” are ca scop sprijinirea participării la educație a tuturor copiilor prin oferirea unei alimentații sănătoase care să susțină învățarea, prin crearea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional, întărirea stării de bine a elevului și adoptarea igienei muncii intelectuale la vârste și în contexte diferite.

Comentarii
  • Copiii nu au ce mânca,
    Părinții nu au ce bea!
    La părinții copiilor, nu se gândește ,,Marcel Ciucă” să le ducă niscai beutură!?

  • Nu mai faceti misto de acesti tineri ! Ei va vor plati pensiile ! Sus asistarea sociala ! Vivat pomenile ! Dati eroului si o cola ca sa mearga burgerul la fix ! Ca de aia e occidental !

  • Numai cine nu vrea, nu muncește. Pentru mâncare ar avea , dar bautura, țigările, lenea sunt mai importante. Acusi vor anunta alt frățior, la anul o surioara și tot asa…

  • Deci nu mai mâncați căcat aiurea !
    Nu judecați amărâții ăștia de copii, nu au nicio vina că au venit pe lume, nu au cerut ei asta !
    Dacă vreți să vedeți cum viața bate filmul mergeți prin satele îndepărtate din acest județ nenorocit !
    Copii fara unul sau ambii părinți, crescuți de bunici sau vreo mătușa sărmana…Nu au ce manca, umbla desculți și fără o haină in spate.
    Nu aveți habar ce-i sărăcia lucie și suferința, dar sa vă dați aiurea cu părerea sunteți primii. Mergeți și cumpărați vreo câteva pagini și niște conserve și mergeți să le împărțiți acestor amărâți. După aceasta experiență reveniți cu păreri…

  • Cand vad asemenea articole imi dau seama ca lumea e plina de rautate si venin! Copiii nu au nici o vina! Fiecare copil merita sa manance ce doreste. Societatea si lumea asta este bolnava! Din pacate cei care resimt durerea societatii sunt aceste suflete nevinovate…. Pacat!

  • Anonim, la câți creștini buni, milostivi, asa ca tine, are tara asta, nu ar trebui sa existe cazuri sociale. Din păcate, voi sunteți numai cu ” Doamne ajuta”, va limitați la a da din gura. Alții sa facă, alții sa dreagă, alții sa muncească, alții sa plătească taxe, alții sa ajute….Acei alții s-au saturat de putori, asistați, sosocari, „credinciosi” etc.

  • Nu face nimeni misto de copii.

    Doar Plm, dar ce sa ceri de la el? Unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Fiecare ofera ce are in suflet.

    Acum, in legatura cu articolul. Cu siguranta parintii sunt de vina. O gramada de oameni se inmultesc fara sa se gandeasca la proprii copii. Cum sa nu te enervezi cand vezi ca astfel de oameni, care nu au servici, nu au ce manca, nu contribuie cu nimic la binele societatii, FAC SEX PRECUM IEPURII??

    Cum naiba iti vine sa faci sex cand esti amarat?? Cuuumm??? Nu pot sa inteleg asta. 🫤 Cum iti trece fornicatia prin minte pe stomacul gol?

    Explicati-mi, poate voi sunteti minti luminate. 💡

  • Eu așa de frumoasa clasă nu am avut în viața mea la școală prin anii 80” , iarna muream de frig in clase cu geamurile înghețate și nu , nu am mincat ceva vreodată la școala ! , toată școala pina la liceu ! Vorbesc de școala din orașul Iasi ! , Și nu am murit !, asta visează multă carne pe Hamburger mocca iar eu nu l-am văzut pina pe la 23 de ani ! Și nu , nu am murit

  • Avem o țară bogată, care ar trebui să asigure resurse normale oricărui cetățean. Din nefericire, politicienii și securiștii au subjugat această țară în interesul lor personal. De aceea nu există resurse suficiente. Singura opțiune viabilă pentru un viitor mai bun este votul și schimbarea mentalităților. Nu poți vota la nesfârșit aceeași prăduitori și să te aștepți la alte rezultate, mai bune. Înseamnă că ești prost și îți meriți soarta.Doar proștii persistă în greșeală. De aceea s-a distrus învățământul! Să fie votanți credincioși, care să meargă cu turma.

Adauga un comentariu