Local

El este românul care a fost decorat de două ori de Regina Elisabeta a II-a. Vania Atudorei a urmat cursurile UMF Iași – GALERIE FOTO

Publicat: 09 sept. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
El este românul care a fost decorat de două ori de Regina Elisabeta a II-a. Vania Atudorei a urmat cursurile UMF Iași - GALERIE FOTO
Un român a fost decorat de două ori de Regina Elisabeta a II-a

Există un român care a fost decorat de două ori de Regina Elisabeta a II-a. Vania Atudorei este un reputat microbiolog român care s-a stabilit în Canada și care are numeroase amintiri plăcute în acest context. Starea de sănătate a Reginei nu i-a permis să călătorească în Canada pentru a-i înmâna decorațiunile, iar românul nostru regretă că nu a avut ocazia să o cunoască. Vania este în prezent responsabilul de calitate într-o mare corporație internațională.

Regina Elisabeta a murit la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani de domnie. Majestatea Sa este monarhul cu cea mai lungă domnie și a impresionat prin felul în care a condus Regatul Unit. Moștenitorul tronului este Regele Charles al III-lea, fiul Reginei și primul născut. Regele are 73 de ani și a fost deja numit în mod oficial succesorul tronului Marii Britanii.

Românul care a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a

Vania Atudorei este românul care a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a. Microbiolog stabilit în Canada, Atudorei a fost decorat pentru prima oară în 2012 și ulterior în 2018. Acesta trăiește în Canada de aproximativ 30 de ani și a avut funcții foarte importante. A fost expert ONU și al Băncii Mondiale, dar a avut și funcții de conducere în importante companii canadiene și multinaționale. În aceste momente, Vania Atudorei este responsabil de controlul calității la o companie care are, la nivel mondial, peste 650 de laboratoare în 45 de țări.

Rezultatele muncii românului a avut un ecou internaţional, iar consilierii Reginei Elisabeta a II-a i-au explicat Majestăţii Sale, suverana considerând că este necesar să-i acorde două decorații și o scrisoare personală de mulțumire.

„Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a, fostă regină printre altele a Angliei și a Canadei, m-a decorat de fapt de două ori. Între cele două momente de neuitat a mai fost și un altul. În 2016, ea mi-a trimis și o scrisoare privată cu fotografia ei la aniversarea a 90 de ani de viață. Când am deschis cutia poștală și am văzut ștampila poștei regale, Royal Mail – Buckingham Palace, am văzut că pe plic era trecut chiar dată 21 aprilie 2016, adică ziua ei de naștere. Nu mi-a venit să cred când am deschis-o! Scrisoarea avea antetul de la Windsor Castle, reședința preferată a reginei. Pentru mine, a fost o experiență nemaipomenită”, povestește Vania Atudorei. pentru adevărul.ro.

Este bine de precizat faptul că Vania Atudorei s-a născut în județul Botoșani și a terminat cursurile Universității de Medicină și Farmacie Iași. Acesta a emigrat în urmă cu zeci de ani în Canada.

Regina nu a putut să se deplaseze în Canada pentru a-i înmâna personal decorațiunile

Românul povestește cu regret faptul că regină, din cauza stării de sănătate, nu a putut să traverseze Oceanul Atlantic pentru a-i acorda personal distincțiile. În aceste condiții, decorațiunile i-au fost acordate de reprezentantul ei în Canada. Regina a ales această variantă pentru că starea ei de sănătate și vârsta înaintată îi permiteau mai rar să traverseze Oceanul Atlantic.

„Prima oară, Majestatea sa m-a decorat în 2012. A fost o decorație dată cu ocazia Jubileului de Diamant al Majestății Sale, adică momentul când se împlineau 60 de ani de la urcarea pe tron, iar eu am fost decorat pentru servicii deosebite aduse Canadei. Iar mai apoi, șase ani mai târziu, Majestatea sa Elisabeta a II-a m-a premiat din nou. De această dată, decorația mi-a fost dată pentru voluntariat excepțional menit să salveze vieți”, își amintește biologul.

Românul care a fost decorat de două ori de Regina Elisabeta a II-a ține cu mândrie decorațiunile la loc de cinste.

Comentarii
  • Intr-adevâr a absolvit Facultatea de Biologie a Universitatii din Iasi, cu specializarea in Biologie Medicala la profesorul univ. dr. Corneliu Zolyneak cu Diploma Magna cum Laudae ( de unde vine confuzia cu UMF deoarece stagiile practice le-a fâcut la UMF cu prof. univ.dr. Gioconda Dobrescu ) dupa care a lucrat la Uzina de Medicamente din Terapia Cluj , colaborind aici cu Clinicile de Dermatologie si Pediatrie ale UMF Cluj, iar de Brevetele sale de inventie a benficiat si Uzina de Antibiotice din Iasi.

Adauga un comentariu