Ele sunt „prințesele” care trăiesc în palatele de la marginea Iașului. Kilograme de aur, mașini de lux și haine de firmă pentru cele mai frumoase pirande. GALERIE FOTO EXCLUSIV

04 feb. 2021, 02:00
Lucian SAVA, în Titlurile zilei

Mai multe pirande din zona Grajduri au devenit peste noapte adevărate prințese. În mediul online, tinerele distribuie masiv videoclipuri și fotografii cu ele în cele mai spectaculoase ipostaze. Luxul este la el acasă, iar majoritatea pirandelor se filmează în timp ce se lăfăie în luxul din palatele pe care familiile lor le dețin

La câțiva kilometri de Iași se află comuna Grajduri, o comună cunoscută pentru comunitatea de romi care trăiește acolo. Despre romii de la Grajduri se poate spune că sunt unii dintre cei mai înstăriți din țară. De-a lungul anilor, romii au strâns averi impresionante și au construit palate cu zeci de camere. Despre modul în care s-au îmbogățit romii de la Grajduri s-ar putea discuta mult. O parte dintre ei sunt anchetați penal, iar o altă parte se află în spatele gratiilor pentru tot felul de infracțiuni de natură economică. Dacă până nu demult romii din Grajduri se afișau doar în spații publice îmbrăcați extravagant și accesorizați cu kilograme întregi de aur, acum moda s-a schimbat, iar romii au umplut rețelele de socializare. Astfel, în fiecare zi, măcar o pirandă din Grajduri încarcă poze sau videoclipuri unde sunt etalate bogățiile din diferite familii.

Prințesele de pe TikTok sunt din comuna Grajduri

Mai multe pirande au ajuns vedete pe TikTok. Tinerele din Grajduri sunt extrem de frumoase și de aranjate. Accesoriile nu lipsesc din ținuta lor de gală. Pe TikTok sunt îmbrăcate ca niște veritabile prințese, cântă și dansează și adună sute și sute de aprecieri. În ultima vreme, fetele de etnie romă au început să fie mai vizibile. În trecut, acest lucru era oarecum interzis.

Tinerele nu erau lăsate să iasă din case fără să fie însoțite de bărbați, iar despre fotografii sau videoclipuri postate pe siteuri de socializare nici nu putea fi vorba. Iată că la Grajduri lucrurile stau altfel de o perioadă, iar romii se folosesc acum la maximum de internet. Într-un fel sau altul, pentru ei internetul a devenit instrumentul perfect pentru a fi vizibili în toată țara și pentru a-și arăta bogățiile. Trebuie precizat faptul că la Grajduri nu toate familiile sunt bogate. Există și romi săraci care nu intră în grațiile bogaților de la Grajduri.

Tradițiile care i-au scos pe romii de la Grajduri în evidență

Romii din Grajduri au ajuns de multe ori în atenția publicului după fel de fel de grozăvii. De exemplu, de Bobotează romii de la Iași se dau chiar și peste cap pentru ca mitropolitul să-i stropească cu agheasmă. Mai mult decât atât, pleacă spre casă cu zeci de litri de apă sfințită și stropesc mașinile de lux pe care le dețin. Ei spun că așa Dumnezeu îi protejează. Tot de Bobotează, romii de la Grajduri își burdușesc portbagajele cu mâncare și băutură pentru a avea un an nou îmbelșugat. Tradițiile romilor sunt oarecum ciudate și puțin cunoscute.

De exemplu, nunțile făcute la Grajduri în familiile bogate durează ca în basme, trei zile și trei nopți. Când vine vorba despre relații sentimentale, lucrurile se complică mult. De exemplu, încă se mai practică nunțile între minori, iar miresele sunt promise de la doar câțiva ani. În orice caz, comunitatea de romi de la Grajduri este condusă de un bulibașă, romii trăiesc în mare după legile lor, iar când este cazul, autoritățile îi mai vizitează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *