International

Elicopterele militare au evacuat peste 200 de oameni din infernul Californiei

Publicat: 07 sept. 2020

California se luptă din nou cu incediile de pădure, care iau proporții dramatice. Peste 200 de oameni au fost evacuați cu elicopterele dintr-o tabără de camping, încercuită de flăcări iar pericolul amenința alte câteva mii de persoane.

În ultimele săptămni, incendiile din California au făcut opt victime și au distrus, pe lângă păduri, peste 3.300 de locuințe printre care și casele mai multor vedete de la Hollywood.

Sute de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor din California

Incendiul, care a izbucnit într-o pădure protejată din apropiere de Fresno, a fost calificat drept exploziv deoarece s-a extins deosebit de rapid. Cei 800 de pompieri mobilizați la fața locului s-au luptat din răsputeri pe o căldură înăbușitoare, pe un teren dificil, dar în două zile nu au reușit să stingă flăcările violente.

Serviciile de urgență nu au avut altă soluție decât să evacueze cele peste 200 de oameni, localnici și turiști, amenințați să ardă de vii. 20 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 2 fiind în stare gravă.

În total în California sunt active 23 de focare de incendii, pe lângă cel din Fresno două sunt mai amenințătoare , unul în apropiere de Los Angeles unde mii de persoane au primit ordine de evacuare și la Est de San Diego. Situația este agravată și de căldură, la San Francisco s-au înregistrat 38 de grade iar în Los Angeles 44 de grade Celsius.

Incendiile de vegetaţie continuă în California. Avertizare, fără precedent, de tornadă de foc

Incendiile de vegetație continuă în California. Un incendiu puternic de vegetaţie ce a izbucnit în California de Nord de patru zile a condus la formarea unor coloane circulare de flăcări. Astfel, meteorologii au emis sâmbătă o avertizare, fără precedent, de tornade de foc, informează luni agenţia DPA.

”Pentru noi a fost o premieră”, a declarat Shane Snyder de la Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) din oraşul Reno, care a emis avertizarea sâmbătă după-amiază, 15 august 2020.

Zeci de videoclipuri au fost publicate de martori pe reţelele de socializare. În acestea sunt ilustrate formaţiuni asemănătoare unor tornade în apropierea incendiului Loyalton, care a izbucnit vineri seară, 14 august 2020, în Pădurea Naţională Tahoe, situată lângă graniţa dintre statele California şi Nevada.

Până duminică dimineaţă, 16 august 2020, incendiul s-a extins extrem de rapid pe mai bine de 8.000 de hectare.

”Resursele noastre de la sol se confruntă cu un incendiu de natură extremă, teren accidentat şi temperaturi ridicate”, a declarat Joe Flannery din cadrul biroului de relaţii publice al pădurii naţionale.

Conform datelor radar, „sâmbătă au existat cel puţin patru evenimente de circulaţie anticiclonică distinctă asociate cu incendiul. Una dintre aceste formaţiuni a fost activă timp de peste o oră şi s-a deplasat pe o distanţă de aproximativ 6,5 kilometri, după cum a precizat meteorologul.”, a precizat pe Twitter Evan Bentley, meteorolog specializat în vreme severă la centrul de predicţie a furtunilor al NWS.

Ce a provocat tornada de foc

Tornada de foc a provocat extinderea rapidă a focului pe mii de hectare şi o intensitate ridicată a arderii. Tornadele de foc sunt extrem de rare, însă au mai fost consemnate în perioada anterioară în California.

„Un vortex care a afectat oraşul Redding în timpul incendiului Carr din iulie 2018 a avut un diametru de aproximativ 300 de metri şi a atins viteze de 200-260 kilometri la oră, echivalent cu o tornadă de nivelul EF-3 pe scara Fujita prevăzută cu cinci trepte”, conform Departamentului Forestier şi de Protecţie împotriva Incendiilor din California (Cal Fire). Tornadă de foc a răpus un pompier care se îndrepta spre un cartier cuprins de flăcări, se arată în concluzia investigaţiei.

Adauga un comentariu