International

Elveția alege: Reanimarea, refuzată bătrânilor bolnavi de coronavirus

Publicat: 27 oct. 2020
Medic alături de un pacient la Terapie Intensiva
Medic alături de un pacient la Terapie Intensiva

Sistemul medical elvețian este pe cale să fie copleșit de vârful pandemiei, iar deciziile pe care medicii elvețieni le-ar putea lua în scurt timp, sunt aceleași cu care s-au confruntat medicii din Bergamo în martie, ridicând o mare problemă de etică, potrivit unui articol din La Stampa.

Documentul întocmit de Academia Elvețiană de Științe Medicale și de Societatea Elvețiană de Medicină Intensivă este în vigoare din 20 martie, deși nu a fost încă adoptat oficial.

 „Triajul tratamentelor de terapie intensivă în caz de lipsă de resurse”.

La întrebarea care se pune în toate unitățile de terapie intensivă din întreaga lume, Academia Elvețiană a decis cât se poate de clar: „La nivelul B, în caz de indisponibilitate a paturilor la terapie intensivă nu ar trebui făcută nicio resuscitare cardiopulmonară”.

La pagina 5 a documentului sunt indicate tipurile de pacienți destinați să nu fie internați în secția de terapie intensivă:

„Vârsta de peste 85 de ani. Vârsta de peste 75 de ani însoțită de cel puțin unul dintre următoarele criterii: ciroză hepatică, insuficiență renală cronică în stadiul III, insuficiență cardiacă de clasa NYHA mai mare de 1 și supraviețuire estimată la mai puțin de 24 de luni”.

La nivelul A, paturi disponibile la terapie intensivă, dar resurse limitate, criteriile pentru a nu fi admiși la reanimare sunt mai grave.

Printre altele: „Stop cardiac recurent, boală oncologică cu o speranță de viață mai mică de 12 luni, demență severă, insuficiență cardiacă clasa IV / NYHA, boală degenerativă în stadiul final”.

Dacă vor fi sau nu tratați, va fi decizia medicilor sau mai degrabă în funcție de numărul de paturi din spitale.

Treisprezece medici elvețieni au trimis o scrisoare către „New England Journal of Medicine”, care a făcut înconjurul lumii: „Pacienții mai în vârstă nu sunt resuscitați și mor în singurătate fără confortul îngrijirilor paliative adecvate”.

În Elveția, aceeași problemă devine un criteriu medical. Cu o premisă scrisă chiar de academicieni și medicii de la resuscitare: „Deciziile trebuie luate în vederea limitării cât mai mult posibil a numărului de bolnavi grav și de decese”.

Totuși, chiar și în Elveția pragmatică, acest lucru a stârnit stupoare, recunoaște Franco Denti, președintele Ordinului Medicilor din Cantonul Ticino:

„Când a apărut această directivă, am sărit de pe scaun. Să decizi pe cine să resuscitezi și pe cine nu este greu, foarte greu pentru orice medic. Dar acest document, care este public, este o garanție pentru medicii și pacienții înșiși, care nu vor să fie supuși unui tratament suplimentar”.

În comunicatul de prezentare a protocolului, academicienii vorbesc despre necesitatea „de a lua decizii de raționalizare”.

Un termen militar care duce cu gândul la medicina de război. Este inevitabilă, în opinia președintelui medicilor din Ticino: „Fiecare decizie revine comitetelor de etică din spitale. Nu am informații că s-a întâmplat deja, dar suntem foarte îngrijorați”.

Florin Roșu, şeful secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul de Infecţioase Iași lansează un avertisment dur: În curând, medicii vor trebui să aleagă între pacienţi

În contextul creşterii alarmante a numărului de persoane infectate cu COVID, dar şi a numărului de persoane care au nevoie de Terapie Intensivă, şeful secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Infecţioase Iași a declarat că România nu este departe de a lua decizii ca cele din Spania şi Italia. Concret, la un moment dat, medicii vor fi obligaţi să aleagă pacienţii din Terapiile Intensive din România

„Trecem printr-o perioadă nu dificilă, foarte dificilă. Dacă nu ne vom da toţi mâna cu mâna să trecem peste perioada aceasta, perioada de cumpănă se va prelungi. În Iaşi, dacă discutăm de pacientul care are nevoie de îngrijire ATI, lucram la capacitate maximă. Situaţia Spaniei, Italiei, se apropie din ce în ce mai mult de noi.

Până acum am reuşit să gestionăm cazurile care aveau nevoie de ATI şi nu am ajuns în situaţia să alegem între pacienţi. Ne dorim să nu ajungem în situaţia asta. Nu ne aflam în situaţia asta acum, dar momentul este foarte aproape. În cazul în care vom ajunge, vom face comisii medicale, nu poate decide un singur medic viaţa unui om şi vom alege pacientul care are cele mai mai mari şanse să treacă peste această epidemie dificilă. Speram să nu ajungem în această situaţie.” declară Florin Roșu Detalii aici

Comentarii
Adauga un comentariu