Emmanuel Macron a ținut un discurs și a vorbit despre eforturile pentru concretizarea și garantarea păcii în Ucraina, dar și despre situația din țara noastră, afirmând că Rusia „manipulează alegeri în România și Moldova”.
Declarațiile au venit în contextul în care diplomați europeni au dezvăluit pentru Reuters că Franța și Marea Britanie urmăresc să finalizeze cu Ucraina, posibil „în câteva zile”, un plan de pace pe care să îl prezinte Statelor Unite, în timp ce construiesc punți între SUA și Ucraina înaintea unor posibile discuții la Washington.
Președintele Franței a avertizat că Rusia amenință întreaga Europă, vorbind inclusiv despre situația din România, unde Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, în 6 decembrie, pe baza rapoartelor desecretizate în care serviciile de informații vorbeau despre ingerința unui stat străin.
„Rusia președintelui Putin ne încalcă frontierele pentru a asasina oponenți, manipulează alegeri în România și Moldova și organizează atacuri digitale împotriva spitalelor noastre pentru a le bloca funcționarea”, a declarat Emmanuel Macron, citat de Le Figaro.
„Patria are nevoie de voi și de devotamentul vostru”
Europa, a declarat președintele Franței, are puterea și talentul „de a concura cu Statele Unite sau Rusia”.
„Patria are nevoie de voi și de devotamentul vostru. Deciziile politice, echipamentul militar, bugetele sunt o chestiune, însă ele nu vor înlocui niciodată puterea sufletului”, a subliniat Macron.
El a vorbit și despre taxele vamale americane, despre care a spus că sunt „de neînțeles”.
„Sper să îl conving și să îl descurajez pe președintele Statelor Unite din a le impune”, a precizat președintele Macron.
Macron a vorbit și despre „dezbaterea strategică” în ceea ce privește descurajarea nucleară.
„Am decis să deschid dezbaterea strategică (cu privire la descurajarea nucleară) alături de aliații noștri europeni. Orice s-ar întâmpla, decizia va fi luată întotdeauna și va rămâne în mâinile Președintelui Republicii, șeful Forțelor Armate”, a spus actualul lider al Franței.
Președintele Franței a lăudat „planul pentru o pace solidă”
Președintele Franței a lăudat „planul pentru o pace solidă, de durată, pe care l-am pregătit împreună cu ucrainenii și alți câțiva parteneri europeni și pe care am fost să îl apăr în Statele Unite în urmă cu două săptămâni”.
„Susținerea noastră include și sprijinul pentru armata ucraineană”, a continuat Macron.
„Este în interesul nostru să lucrăm cu aliații noștri europeni”, a adăugat el.
Președintele Franței a atras atenția că „intrăm într-o nouă eră”.
„Sunteți în mod legitim îngrijorați, având în vedere evenimentele istorice în curs de desfășurare. Statele Unite ale Americii și-au schimbat poziția față de războiul din Ucraina. Aceleași State Unite ale Americii intenționează să impună Europei tarife vamale. În cele din urmă, amenințarea teroristă (a revenit, n.r.). Intrăm într-o nouă eră”, a spus Macron, citat de Le Figaro.
„Viitorul Europei nu trebuie decis la Washington și Moscova”
Președintele Macron avertizează că „Rusia a devenit o amenințare pentru Franța și Europa”.
„Până în 2030, Rusia intenționează să își mărească în continuare armata, cu încă 3.000 de tancuri și încă 300 de avioane de luptă. Cine poate crede că Rusia se va opri în Ucraina?”, a întrebat retoric Emmanuel Macron în adresarea către națiune, potrivit Le Figaro.
„În fața acestei lumi periculoase, să rămâi spectator ar fi o nebunie”, a adăugat președintele Franței.
Președintele Emmanuel Macron a anunțat, miercuri, că „Franța îi va reuni săptămâna viitoare la Paris pe șefii de stat major din țările gata să garanteze o viitoare pace în Ucraina”, transmite Le Figaro.
„Indiferent dacă pacea în Ucraina este obținută rapid sau nu, statele europene trebuie să fie capabile să se apere mai bine sau să descurajeze orice nouă acțiune (…). Trebuie să ne sporim apărarea. În acest sens, rămânem atașați de NATO, dar trebuie să ne consolidăm independența. Viitorul Europei nu trebuie decis la Washington și Moscova”, a adăugat liderul francez.
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer au purtat, în mod separat, mai multe convorbiri cu Donald Trump și Volodimir Zelenski după disputa pe care au avut-o cei doi Casa Albă, care a dus la suspendarea ajutorului american pentru Ucraina.
Impasul din relațiile SUA-Ucraina au adus o nouă urgență în eforturile Franței și Marii Britanii, două puterni nucleare, de a pune laolaltă idei pentru un plan de pace care să creioneze inițial un armistițiu, dar care, în cele din urmă, să cuprindă garanții de securitate mai ample.
Zau? Dar in 44 cand americanii au debarcat in Normandia ca sa ii elibereze pe europeni, decizia fiind luata tot la Washington, a fost bine, nu? Fara ajutor american, vorbeam cu totii germana sau rusa. Macron e un tantalau pe care francezii il merita.
Iar cei care uita istoria, o vor repeta: vor apela iarasi la ajutorul amrican dupa ce rusii sau chinezii li se vor urca in carca.
Intr-o istorie contrafactuala, si in America s-ar fi vorbit germana.
A nu se intelege ca sunt de acord cu Macron. La 07.08 am explicat de ce.
1. Macron a fost bancher la Rotschild, care i-a si confectionat imaginea de prezidentiabil.
2. Rotschild&co este consultantul financiar al Ukrainei. Nu este niciun secret. Gasiti stirea si pe Reuters. Rotschild&co asista Ukraina in obtinerea de imprumuturi de pe pietele financiare, ca si in restructurarea datoriilor.
3. „In the past 15 years, Rothschild & Co have invested approximately USD 53 bln in Ukraine” – informatie preluata direct de pe site-ul guvernamental ukrainean ukraineinvest.gov.ua.
E de inteles de ce Macron vrea sa protejeze interesele Rotschild in Ukraina. N-are decat sa le protejeze, dar sa o faca personal!