Boli si tratamente

Endometrioza este la fel de frecventă la adolescente ca la femeile adulte

Publicat: 05 sept. 2020
femeie cu durere de burta
Endometrioza este la fel de frecventă la adolescente: endometrioza este o boală inflamatorie și cronică a sistemului reproductiv feminin

Endometrioza este la fel de frecventă la adolescente ca la femeile adulte. Asadar, cercetătorii avertizează că fetele tinere sunt la fel de susceptibile ca femeile adulte să sufere de endometrioză, o boală ginecologică obișnuită, dar că pot aștepta mult timp pentru a fi diagnosticate. În plus, studiul lor indică faptul că adolescentele nu sunt excluse de la simțirea durerii extreme sau prezentarea leziunilor foarte semnificative. Endometrioza este o boală inflamatorie și cronică a sistemului reproductiv feminin cauzată de dezvoltarea unei mucoase uterine în afara uterului

Simptomele endometriozei: durere în timpul menstruației, durere în timpul actului sexual, durere pelvină frecventă

Durere în timpul menstruației, durere în timpul actului sexual (dispareunie), durere pelvină frecventă. Acestea sunt simptome care nu sunt neapărat normale la femei și pot reflecta semnele unei patologii încă nerecunoscute: endometrioza. Este o boală inflamatorie și cronică a sistemului reproductiv feminin cauzată de dezvoltarea unei mucoase uterine (endometrul) în afara uterului, colonizând alte organe.

Aceasa boala afectează una din zece femei aflate la vârstă fertilă (1,5 până la 2,5 milioane de femei), iar boala este adesea diagnosticată întâmplător cu o întârziere medie de sapte ani.

Majoritatea femeilor se plâng că au suferit de dureri ginecologice severe de la pubertate fără ca medicul să sugereze o posibilă endometrioză. Acestea din urmă sunt într-adevăr victime ale ideilor preconcepute: în inconștientul colectiv, este normal ca femeile să sufere în perioada menstruatiei. Mai mult, „deoarece durerea femeilor foarte tinere este mai rar luată în considerare, se consideră că doar femeile adulte sunt afectate de endometrioză”, potrivit asociatiei franceze EndoFrance, citata de Sante Magazine.

Endometrioza nu este mai puțin severă la o femeie tânără: este la fel de frecventă si la adolescente

Un studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea din Birmingham și de la University College London confirmă că acest lucru este departe de a fi adevarat: fetele adolescente sunt la fel de susceptibile de a suferi de endometrioză ca femeile adulte, potrivit Journal of Pediatric & Adolescent Gynecology.

În acest studiu, cercetătorii, care au efectuat o meta-analiză a 231 de studii pe acest subiect, spun că regretă faptul că medicii încă tind să atribuie simptomele experimentate de cei mai tineri pacienți dismenoreei (dureri menstruale severe). Au fost luate în considerare un total de 19 studii.

Acestea au inclus 1.243 de fete adolescente simptomatice și dintre acestea, 1.011 au suferit laparoscopie (sau laparoscopie), o procedură obișnuită utilizată pentru diagnosticarea endometriozei, care implică introducerea unei camere mici prin buric. Rezultatele au arătat că 648 din cei 1.011 participante au avut endometrioză. Dacă localizarea și profunzimea leziunilor, senzația de durere și impactul asupra calității vieții variază de la o femeie la alta, boala s-a constatat în unele cazuri că este de aceeași gravitate ca la femeile adulte cu endometrioză severă care pot duce la obstrucția intestinului sau a rinichilor.

„Acest studiu arată că aproximativ 60% dintre adolescentele cu simptome severe legate de durere pot avea de fapt endometrioză, o afecțiune gravă care necesită tratament specializat. Cu toate acestea, analgezicele li se prescriu în general și puține dintre ele sunt trimise către servicii specializate”, explică dr. Martin Hirsch, co-autor principal al studiului.

Adolescentele trebuie să beneficieze mai mult de metodele de examinare radiologică

Cercetătorii solicită, de asemenea, ca fetele adolescente să beneficieze mai mult de metodele de examinare radiologică pentru diagnosticare, cum ar fi un RMN (care poate detecta chisturi, noduli sau leziuni) sau o ultrasunete (pelviană, endovaginală), ca și femeile adulte.

„Precizia crescută și disponibilitatea RMN și a ultrasunetelor pentru detectarea endometriozei permit un diagnostic rapid și minim invaziv pentru fetele care doresc un răspuns la simptome adesea debilitante”, a spus co-autorul autorului studiu, Dr. Rima Dhillon-Smith.

Cercetătorii speră că dovezile furnizate cu privire la importanța unei mai bune analize a cazurilor de endometrioză la adolescente pot schimba liniile directoare de sănătate în acest domeniu. Nu numai oferind fetelor tinere acces mai bun la examinările radiologice, ci și printr-o monitorizare coordonată între medicul generalist și un specialist.

Adauga un comentariu