Prima pagină » Sanatate » Eozinofile valori normale. Funcțiile globulelor albe în organismul nostru

Eozinofile valori normale. Funcțiile globulelor albe în organismul nostru

20 mai 2022, 15:20,
BZI.ro, în Sanatate

Este foarte important să cunoști ce presupune cantitatea de eozinofile și ce valori normale au acestea. Eozinofilele sunt o formă de globule albe care aparțin familiei granulocitelor împreună cu neutrofilele și bazofilele. Eozinofilele, ca toate leucocitele, participă la respingerea atacurilor asupra organismului, protejându-l cu ajutorul fagocitozei, absorbția organismelor străine, și a altor mecanisme inerente neutrofilelor. Trăsătura lor caracteristică este participarea activă la reacțiile alergice ale corpului.

Ca și alte celule sanguine, totul începe de la cea mai timpurie etapă de diferențiere, separare în grupuri, formarea mezodermului embrionar. Din țesuturile sale, deja în prima săptămână de dezvoltare a embrionului, se formează prehemangioblaste, iar ulterior, hemangioblaste. Acest tip de celule stem se vor transforma ulterior în toate celulele sanguine, sau, alternativ, în angioblaste, care vor deveni învelișul endoteliului care căptușește peretele vascular. Astfel, la fel cum este extrem de important să cunoaștem valorile normale ale tensiunii și pulsului, atât de importante sunt și valorile eozinofilelor din sânge.

medic care tine in mana o eprubeta cu sange

Este bine să știi că eozinofilele reduc activitatea biologică a histaminei, o substanță care „declanșează” o reacție alergică

Eozinofile valori normale. Din ce cauză crește și scade numărul acestora

Când efectuați un test general de sânge pentru eozinofile, asigurați-vă că acordați atenție și numărați-le. În structura leucocitelor, eozinofilele au o proporție foarte mică, doar de la 0,5 la 5% la adulți, la un copil sunt acceptabile fluctuații de la 0,5 la 7%. Norma nu depinde de sex, este aceeași pentru femei și bărbați, practic nu se schimbă cu vârsta. Pentru recoltarea analizei se efectuează o procedură similară cu măsurarea glicemiei din deget.

În diagnostic, un nivel ridicat de eozinofilie contează. Abaterile în direcția scăderii sunt determinate prin numărarea cantitativă a celulelor concomitent cu o scădere generală a leucocitelor. Norma în termeni absoluți variază de la 120 la 350 de celule per µl.

Numărul euzinofilelor poate crește din cauza alergiei, introducerea proteinelor străine și a altor produse de origine proteică, endocardita Loeffler, periarterita nodulară și limfogranulomatoza. Printre cauzele scăderii eozinofilelor se numără toxicitatea metalelor grele, procesele purulente, sepsisul, începutul procesului inflamator și altele. De asemenea, o analiză pentru eozinofile îți poate arăta prezența cocobacililor din sânge.

medic care priveste o eprubeta cu sange

Când efectuați un test general de sânge pentru eozinofile, asigurați-vă că acordați atenție și numărați-le

De ce procese din organism răspund eozinofilele

Este bine să știi că eozinofilele reduc activitatea biologică a histaminei, o substanță care „declanșează” o reacție alergică. Histamina provoacă spasme ale mușchilor netezi, dilatarea capilarelor, provoacă umflarea țesuturilor înconjurătoare și îngroșarea sângelui, activează eliberarea de adrenalină, crește eliberarea de suc gastric. Este important ca atunci când ai un număr mare de eozinofile în sânge să nu administrezi bromhexin.

Pentru a reduce activitatea histaminei, eozinofilele secretă o enzimă specială, histaminaza. Cu toate acestea, eozinofilele sunt implicate și în procesul invers, eliberarea histaminei. Ei înșiși nu o sintetizează, dar au capacitatea de a acumula histamina, care este secretată de alte celule, cum ar fi bazofilele. În plus, eozinofilele produc o proteină care inhibă eliberarea histaminei din bazofile și mastocite.

medic care analizeaza o proba de sange

Eozinofilele, ca toate leucocitele, participă la respingerea atacurilor asupra organismului

Eozinofilele sunt implicate activ în răspunsul imun în helmintiază, unde joacă rolul de celule ucigașe care atacă paraziții. Prin urmare, o creștere a numărului de eozinofile în helmintiază trebuie considerată ca o reacție de protecție a organismului. Eozinofilele sunt caracterizate printr-un ritm zilnic de fluctuații în sânge, cele mai mari rate sunt observate noaptea, cele mai scăzute, în timpul zilei.

Ca și în cazul altor leucocite, există un conținut crescut și scăzut de eozinofile în sânge. Numărul de eozinofile nu este determinat separat și ele sunt numărate împreună cu alte forme de leucocite în formula leucocitară, care face parte din țestul clinic general de sânge. În cazul în care numărul acestora depășește norma, există posibilitatea că suferi de candidă.

Atunci când numărul de eozinofile nu respectă valori normale trebuie să știi că suferi de eozinofilie. Această afecțiune este o creștere a numărului de eozinofile din sânge. Dacă conținutul lor relativ ajunge la 15% sau mai mult pe fondul unei creșteri generale a numărului de leucocite peste norma, ei vorbesc despre hipereozinofilie.

numarul de eozinofile din sange la nivelul microscopului

Eozinofilele sunt o formă de globule albe care aparțin familiei granulocitelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *