Sanatate

Eritrocite scăzute. Ce boli distrug globulele roșii?

Publicat: 07 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eritrocite scăzute. Ce boli distrug globulele roșii
De fapt, globulele roșii sunt cele care dau sângelui nostru culoarea roșie caracteristică, datorită conținutului de hemoglobină

Tot mai multe persoane caută să afle care sunt cauzele care provoacă eritrocite scăzute. Eritrocitele sunt globulele roșii, cele mai numeroase celule din sânge. Din punct de vedere tehnic, acestea nu sunt celule, deoarece pierd multe dintre structurile necesare celulelor în timpul maturării. De exemplu, acestea nu au nucleu și nu sintetizează nicio moleculă de proteină, spre deosebire de alte celule din organism.

Deci, în acest caz, denumirea de „celulă” este folosită pentru comoditate. Globulele roșii se formează în măduva osoasă și circulă în mod constant în organism, îndeplinind funcția esențială de menținere a vieții. Acestea transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi și organe și elimină dioxidul de carbon. Pe lângă globulele roșii, sângele conține plasmă, trombocite și globule albe. Cu toate acestea, numărul de globule roșii este atât de mare încât doar câteva picături de sânge conțin aproximativ un miliard de astfel de celule. Acestea reprezintă aproximativ 40% din volumul total al sângelui. De fapt, globulele roșii sunt cele care dau sângelui nostru culoarea roșie caracteristică, datorită conținutului de hemoglobină.

doctor care efectueaza o analiza de sange
Insuficiență renală sau anomalii renale grave duc la o reducere a eritropoietinei

Eritrocite scăzute. Cauzele care provoacă manifestarea acestui fenomen

Principalele simptome ale celulelor roșii scăzute sunt slăbiciune sau oboseală. O persoană poate simțo lipsă de energie și aspectul palid al pielii. Numărul de globule roșii este o anomalie relativ frecventă. Un număr scăzut de globule roșii sau hemoglobină se numește anemie.

Dacă există puține globule roșii, există mai puțină hemoglobină în fluxul sanguin, care transportă oxigenul. Organismul este astfel lipsit de oxigen, iar noi ne simțim slăbiți, somnoroși, slabi și amețiți. Anemia determină căderea părului, iar pielea devine palidă și uscată.

doctor care efectueaza o analiza de sange si zambeste
De exemplu, acestea nu au nucleu și nu sintetizează nicio moleculă de proteină

Există mai multe forme de anemie, fiecare cu propria cauză. Anemia poate fi temporară sau dobândită. Severitatea variază de la ușoară la severă. Cele mai frecvente cauze ale reducerii numărului de globule roșii sunt o dietă dezechilibrată, deficitară în fier, vitamina B12 sau acid folic.

Alte afecțiuni care contribuie la apariția anemiei

Fenomenul se manifestă și din cauza afectării măduvei osoase de toxine, radiații sau chimioterapie, infecții sau de administrarea anumitor medicamente. Eritrocitele scăzute sunt înregistrare în orice boală a măduvei osoase sau procese inflamatorii cronice.

Multe femei suferă de acest disconfort din cauza unor sângerări menstruale abundente. Traumatisme cu pierderi masive de sânge sau afecțiuni care cauzează distrugerea globulelor roșii. De exemplu, anemia hemolitică poate fi cauzată de procese autoimune sau de defecte ale globulelor roșii în sine.

medic care tine in mana o eprubeta cu sange
Dacă există puține globule roșii, există mai puțină hemoglobină în fluxul sanguin, care transportă oxigenul

Insuficiență renală sau anomalii renale grave duc la o reducere a eritropoietinei, hormonul renal care promovează producția de globule roșii. Limitele intervalului normal variază în funcție de sex, vârstă și alți factori. De exemplu, pentru un bărbat adult este de 4,0 până la 5,1 x 10¹² unități pe litru de sânge, iar pentru o femeie este de 3,7 până la 4,7 x 10¹² pe litru. La femeile gravide, globulele roșii pot scădea la 3-3,5 x 10¹² pe litru.

La copiii cu vârsta sub un an, eritrocitele sunt scăzute și se schimbă constant. Prin urmare, se folosește un tabel special pentru a evalua compoziția sângelui lor, pe care medicii îl folosesc atunci când descifrează probele de sânge. La copiii după vârsta de un an există încă mici abateri de la norma „adultă”, dar până la adolescență, numărul de globule roșii se stabilizează.

doctor care asculta cu un stetoscop inima unui barbat culcat pe un pat de spital
Există mai multe forme de anemie, fiecare cu propria cauză
Adauga un comentariu