După primirea rezultatelor unui test de sânge mulți pacienți nu cunosc la ce se referă lărgimea distribuției trombocitare. Astfel, este bine să știi că un astfel de marker în studiul sângelui vă arată dacă există o amenințare a bolilor mieloproliferative sau au loc unele modificări patologice în organism.
Din moment când un pacient dorește să analizeze rezultatele analizelor asupra indicilor trombocitelor, trebuie să știe că distribuția trobocitelor pot semnala patologii precum leziuni hematologice maligne, sindrom hemoragic și trombocitoză. Cea din urmă se referă la un risc de blocare a vaselor de sânge. De asemenea, distribuția acestora poate semnala o boală autoimună.
Lărgimea distribuției trombocitare. La ce te ajută descifrarea analizei de laborator
Cu ajutorul unei astfel de analize în laborator, devine clar care forme de PLT predomină în raport cu masa totală de trombocite. Aceasta se numește eterogenitate, adică eterogenitatea raportului dintre elementele din același grup de celule sanguine.
În mod normal, toate formele de trombocite sunt prezente în sânge și toate sunt într-un anumit echilibru. Cu toate acestea, în timpul unei boli, există o creștere patologică a masei acelor forme care, datorită structurii lor, nu pot face față sarcinilor trombocitelor.
Abrevierea de PDW îți va spune despre lățimea relativă a distribuției trombocitelor în funcție de volum. Acest indicator este indirect, luat în considerare într-un complex de alți indicatori. PDW, adică lățimea distribuției trombocitelor în funcție de volum poate fi mărită din cauza manifestării unei inflamații în organism. De asemenea, un astfel de simptom poate fi provocat de anemie, perioada postoperatorie și pierderi de sânge.
Dacă PDW în testul de sânge este crescut pot fi asumate următoarele afecțiuni patologice. În primul rând anemie feriprivă, anemie hemolitică de natură imunitară sau anemie megaloblastică, însoțită de o lipsă de vitamine B9 și B12.
Ce factori pot afecta rezultatul testului de sânge. Ce spun specialiștii
O inflamație în organism poate afecta lărgimea distribuției. Trombocitele sunt întotdeauna sensibile la deteriorare sau infecție. Astfel, chiar și o procedură cosmetică inofensivă în ajunul procedurii de prelevare de sânge poate duce la o creștere temporară a indicelui de distribuție a PDW.
Unele medicamente sunt capabile să modifice indicatorul. Care sunt anume aceste medicamente, specialiștii nu au avut posibilitatea până astăzi să le determine. În schimb aceștia susțin că chiar și vitaminele sunt recomandate de a fi excluse în ajunul testului de sânge.
La femei, indicatorul poate fi influențat de ciclul menstrual deoarece acesta se referă la condițiile de hemoragie. Sarcina la fel este un factor perturbator. Coagularea sângelui crește inevitabil, organismul suferă o restructurare globală. Specialiștii au remarcat că și exercițiul fizic poate influența rezultatele testului. Fluxul sanguin este accelerat, producția de toate tipurile de celule sanguine crește.
O dată cu scăderea nivelului de trobocite, medicii întotdeauna suspectează boli. Abaterile de la valorile de referință din analize sunt interpretate ca patologii de oprimare a mecanismelor hematopoietice și o consecință a tratamentului lor.
Astfel, lărgimea distribuției trombocitare uneori poate semnala boli asociate măduvei osoase, metastaze la nivelul măduvei osoase, otrăvirea chimică, leucemie, boala radiațiilor, precum și trombocitopeni. Cea din urmă se referă la lipsa trombocitelor în sânge. În cazuri mai rare, indicatorii PDW eronați pot semnala hepatita cronică.