Valori normale pentru hemoglobina glicozilată. Determinarea nivelului său asigură un control mai amănunțit al zahărului

16 aug. 2022, 12:00,
BZI.ro, în Sanatate

Mulți oameni nu cunosc care sunt valorile normale pentru hemoglobina glicozilată. De fapt, acesta este un indicator important cu ajutorul căruia puteți urmări dezvoltarea diabetului. Conform acestui coeficient, este ușor să detectați boala în stadiile incipiente și să începeți tratamentul.

Adesea, chiar și persoanele cu diabet nu știu ce este hemoglobina glicozilată. Totul este foarte simplu. Când o persoană consumă carbohidrați, zaharurile intră în sânge. Ele trec prin membrana eritrocitară. Aminoacizii lor reacţionează cu zaharurile pentru a forma hemoglobină glicozilată. Compusul este foarte stabil, concentrația sa persistă timp de 120 de zile, după care celulele roșii din sânge sunt distruse. Toți oamenii au hemoglobină glicozilată. Diferența dintre persoanele sănătoase și cele diabetice este doar în concentrația sa. Acest indicator afișează cât de corect se desfășoară procesele de metabolism al carbohidraților în organism. Dacă există eșecuri și nivelul zahărului este ridicat, atunci indicatorul va fi mai mare decât în ​​mod normal.

medic care analizeaza folosind un microscop o proba de sange

Pentru medici, indicatorul hemoglobinei glicozilate poate spune multe

Valori normale pentru hemoglobina glicozilată. De ce este atât de important să le cunoști

Valorile pentru hemoglobină glicozilată pot fi folosite pentru a detecta diabetul latent. Acest fapt este posibil deoarece parametrul afișează nivelul zahărului nu într-un moment anume când este ușor să-l scădeți, ci timp de 3 luni. În timpul tratamentului, este important să se monitorizeze starea pacientului.

Prin urmare, ce este hemoglobina glicozilată într-un test de sânge, fiecare persoană ar trebui să știe, în special cei care sunt deja expuși riscului sau au diabet. Analiza hemoglobinei glicozilate nu necesită nicio pregătire specifică. Proba se face dimineața, se ia sânge dintr-o venă. Boala tiroidiană, aportul sistematic de vitamine, anemia pot afecta rezultatele. Pentru a nu vă agrava starea, trebuie să știți nu numai ce înseamnă hemoglobina glicozilată din sânge, ci și să vă cunoașteți norma.

medic care pregateste o persoana pentru a i se lua o proba de sange

Pentru persoanele în vârstă care au peste 60 de ani, o creștere de până la 7,5% este acceptabilă, dar nu mai mult

Astfel, este bine să știi că indicatorul acesteia depinde de vârstă. Pentru adolescenți și persoanele sub 30 de ani, valoarea este considerat a fi norma, cea care nu depășește 6,5%. La vârsta mijlocie, de la 30 la 50 de ani, parametrul nu trebuie să depășească 7%.

Pentru persoanele în vârstă care au peste 60 de ani, o creștere de până la 7,5% este acceptabilă, dar nu mai mult. La un copil sănătos, indicatorul este același ca la adulți. Intervalul său normal este de la 4,5 la 6%. Dacă se constată abateri de la aceste norme, este necesar să se facă o examinare suplimentară pentru a determina de ce nivelul zahărului din sânge este crescut. De obicei, cu indicatori de 6,1-6,4%, medicii numesc această afecțiune prediabet, iar controlul sănătății trebuie consolidat.

Care este valoarea normală pentru persoanele care suferă de diabet. Cum să scazi nivelul hemoglobinei glicozilate

Pentru medici, indicatorul hemoglobinei glicozilate poate spune multe. Determinarea nivelului său asigură un control mai amănunțit al zahărului și corectarea dietei, regimului de tratament, dozării medicamentelor. Pentru cei diagnosticați cu diabet, niveluri mai mici de 8% sunt normale.

Un parametru mai mare decât această valoare indică posibilitatea unor complicații grave. Dar nu o poți coborî prea brusc deoarece aceasta doar se va înrăutăți, pentru că organismul este deja obișnuit cu o concentrație mare de glucoză.

La o vârstă fragedă, ar trebui să vă străduiți să o mențineți în intervalul 6,5-7%, în medie de la 7 la 7,5%, după 50 de ani asigurați-vă că cifra nu este mai mare de 7,5-8%.

mai multe eprubete cu sange pe un suport

Analiza hemoglobinei glicozilate nu necesită nicio pregătire specifică

De reținut este faptul că hemoglobina glicozilată este determinată pentru a readuce aceste cifre la normal. Astfel, afișează nivelul mediu de glucoză pe parcursul a 3 luni, nu într-un anumit moment în timp. Prin urmare, acest indicator la domiciliu poate fi redus doar prin scăderea excesului de greutate și îmbunătățirea metabolismului.

Și pentru asta ai nevoie de a mânca corect. Dieta ar trebui să conțină mai puține grăsimi și alimente prăjite. Doza de fructe și legume proaspete ar trebui crescută. Leguminoasele, bananele, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, peștele slab, nucile sunt utile.

Activitatea fizică ar trebui să fie de cel puțin 30 de minute pe zi pentru a avea parte de valori normale pentru hemoglobina glicozilată. Acest lucru optimizează greutatea și protejează inima de dezvoltarea complicațiilor. De asemenea, orice șocuri afectează negativ metabolismul și inima. Prin urmare, stresul trebuie tratat cu ajutorul exercițiilor de respirație, meditației.

medici care analizeaza o proba de sange intr-un laborator

Adesea, chiar și persoanele cu diabet nu știu ce este hemoglobina glicozilată

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *