Eveniment-Social

Este cel mai fierbinte și care deja provoacă tensiuni concurs pentru postul de director de la Iași! Inspectorul școlar general Iași, prof. Luciana Antoci, a făcut o serie de anunțuri de ultimă oră – EXCLUSIV

Publicat: 25 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Este cel mai fierbinte și care deja provoacă tensiuni concurs pentru postul de director de la Iași Inspectorul școlar general Iași prof. Luciana Antoci a făcut o serie de anunțuri de ultimă oră - EXCLUSIV
Anunțul așteptat de câteva sute de profesori din județul Iași a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării. Este vorba de modificări esențiale aduse la examenul pentru posturile de directori și directori adjuncți de școli și licee.

Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, prof. Luciana Antoci, a venit cu vești de ultimă oră legate de concursul pentru postul de director, director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar. Acesta va deveni unul național și va fi organizat pe 27 iulie 2021. Testul va avea două probe, scrisă și de interviu. În județul Iași sunt 217 unități cu personalitate juridică

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat oficial data când va avea loc concursul pentru directorii de școli și licee din județul Iași. Acesta va avea loc marți, 27 iulie 2021. Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași, prof. Luciana Antoci, a venit cu vești de ultimă oră legate de acest concurs, în exclusivitate pentru reporterii cotidianului „BZI”.

„Normal, și sperăm asta, ca acest concurs să fie legal, trebuie să avem Metodologia publicată până la data de 27 mai 2021. Pe de altă parte, noutatea este că proba de interviu se va derula după luna septembrie. Aici, din comisie vor face parte: un reprezentant al ISJ, doi profesori, aleși prin vot secret, din Consiliul de Administrație al școlii, un reprezentant al administrației locale și un reprezentant, expert în resurse umane, din mediul academic sau privat. Desigur, e de văzut dacă a fost bine ales acest context dificil, în condițiile în care directorii au fost foarte solicitați. Dar, este esențial să avem profesionalizată zona managementului de conducere în școli și licee”, a reliefat prof. Luciana Antoci, șefa ISJ Iași.

Pot participa toți cei care vor să fie directori, nu contează apartenența la Corpul experților în management educațional

Pot participa toți cei care vor să fie directori, nu contează apartenența la Corpul experților în management educațional. Testul va avea două probe (scris și interviu). După începerea noului an școlar (2021-2022), în lunile septembrie-octombrie, va avea loc cea de-a doua etapă – aceea a interviurilor. Ministrul Educației, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, a precizat că o variantă este organizarea unui concurs național pentru directorii de școli, cu subiecte unice, iar acesta va avea două etape.

„Una dintre variantele pe care le luăm în calcul este organizarea unui examen național scris cu subiecte unice în prima săptămână din luna iulie, urmând ca după aceea, în etapa a doua, cei care vor fi reușit să treacă un plafon de minimum nota 7, pentru că directorii de școli și licee trebuie să fie într-adevăr cei mai buni, cei care își dovedesc abilitățile manageriale, la final de iulie, în ultima săptămână, ar putea fi organizată etapa a doua în care să participe doar cei care au promovat examenul scris național. Este un obiectiv, este varianta cea mai bună”, a transmis profesorul Cîmpeanu.

Schimbarea anunțată de Ministerul Educației legată de examenul pentru ocuparea posturilor de directori în școli și licee provoacă un adevărat șoc și în sistem

Schimbarea anunțată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) legată de examenul pentru ocuparea posturilor de directori în școli și licee provoacă un adevărat șoc și în sistemul de învățământ preuniversitar din Iași.

„Finalizăm selecția la nivelul primei etape pe modelul Rezidențiatului: cine a avut 10, își alege orice școală din România, cine are 9,99, 9,98, numărul de întrebări va fi mare și timpul de răspuns va fi scurt, în așa fel încât diferențele vor facilita o ierarhizare. Prima variantă ar fi ca în ordinea descrescătoare a mediilor, candidații să își manifeste opțiunea: unde, în ce școală, în ce localitate. Toți cei care au luat peste nota minimă, 7 spre exemplu, să-și manifeste opțiunile și în cazul în care pentru o anumită școală sunt mai multe opțiuni, atunci să mergem către etapa a 2-a. Acest concurs trebuie depolitizat”, a mai declarat prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Prof. Laviniu Lăcustă, lider USLIP Iași: „Salutăm intenția declarată de depolitizare a acestui proces educațional, anume concursurile pentru posturi de directori”

Prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, arăta la momentul anunțului oficial legat de acest concurs că e benefică o asemenea schimbare, doar că trebuie stabilite anumite condiții speciale.

„Legat de ideea de concurs, e un lucru corect și pe care l-am susținut principial. Avem, însă, rezerve importante în ceea ce privește perioada pe care Ministerul Educației a planificat-o! Dacă va fi în luna iulie, asta se suprapune parțial cu examenul de Bacalaureat. Așadar, ar trebui avut în vedere inclusiv o perioadă în care competitorii să aibă timp a pregăti acest concurs. Este foarte complicat, în contextul dat și când ai multiple sarcini, ca director în funcție, să reusești să te pregătești și pentru acest concurs de director.

Prin urmare, noi propunem ca acest concurs să aibă loc în luna octombrie, pentru a fi și relevant atât din perspectiva rezultatelor, cât și a șanselor pe care le oferi candidaților. Rămâne de văzut care va fi Metodologia pentru a intui și gradul de dificultate și, evident, în funcție de acest lucru, am putea vorbi și de cei care iau nota zece pentru a avea de unde alege posturi”, declară prof. Lăviniu Lăcustă.

Pe de altă parte, acesta arată și că:

„Trebuie avut în vedere și faptul că Ministerul Educației trebuie să vină și cu o ofertă stimulativă pentru a avea candidați la acest concurs, să nu uităm că, în acest moment, foarte puțini directori beneficiază de degrevare, fie ea și parțială, și trebuie să-și realizeze în același timp și taskurile care le revin ca profesori…. Salutăm, însă, intenția declarată de depolitizare a acestui proces educațional, anume concursurile pentru posturi de directori”, a completat prof. Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iași.

Examenul pentru directori de școli și licee, organizat pe modelul celor naționale, cu subiecte relevante pentru orice candidat care dorește să-și asume managementul unei unități de învățământ

În completare, ministerul Educației, prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, arată că examenul pentru directori de școli și licee va fi organizat pe modelul celor naționale, cu subiecte relevante pentru orice candidat care dorește să-și asume managementul unei unități de învățământ.

„La acest concurs național cu întrebări relevante și foarte echitabil promovate, sigur va exista un prag minim, nu știu dacă va fi nota 7, avem nevoie de consultare cu experți în Științele educației în funcție de nivelul de dificultate al subiectelor, în funcție de mulți parametri. Vor fi trei secțiuni la acest examen național, de la abilități cognitive până la abilități manageriale. Mergând pe ideea că un manager, oricât de competent ar fi, în momentul în care nu este compatibil cu colectivul de cadre didactice dintr-o școală, lucrurile nu vor merge așa cum ne dorim din nicio perspectivă. În aceste comisii de interviu e bine să fie și un reprezentant al cadrelor didactice din acea școală”, a scos în prim-plan ministrul Cîmpeanu.

Adauga un comentariu