Eveniment-Social

Este oficial! Persoanele aflate în izolare în Iaşi nu vor mai fi obligate să stea în casă. Anunţul autorităţilor ieşene

Publicat: 04 iul. 2020
Este oficial! Persoanele aflate în izolare în Iaşi nu vor mai fi obligate să stea în casă. Anunţul autorităţilor ieşene
Persoanele aflate în izolare în Iaşi nu vor mai fi obligate să stea în casă

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

Având in vedere Decizia Curții Constituționale privind suspendarea măsurilor de izolare la domiciliu și de carantinare, persoanele aflate sub aceste interdicții la nivelul judetului Iași nu mai au obligațiile stabilite anterior. Astfel, un numar de 2.858 persoane izolate la domiciliu nu vor mai fi verificate la locațiile declarate. De asemenea, celor 15 persoane aflate in carantină li s-a comunicat, având în vedere Decizia menționată, faptul că pot părăsi centrele de carantină.

Față de cele ce preced, de la această dată, nu vor mai fi raportate persoane izolate la domiciliu și carantinate.

***

În data de 3 iulie 2020 Instituția Prefectului – Județul Iași a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților  de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.

 • În scopul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus, începând cu data prezentului ordin, se dispune efectuarea de controale în echipe mixte în zonele de risc, respectiv în zone aglomerate, centrele comerciale, agenți economici, instituții publice, piețe, târguri, oboare, ștranduri, piscine, terase, cluburi, gări, autogări, aeroport, hoteluri, pensiuni, zone de agrement, parcuri, mijloace de transport persoane, manifestări religioase și activități sportive și orice alte activități și spații care implică participarea unui număr mare de persoane.
 • Echipele mixte menționate la articolul anterior vor fi formate din reprezentanți ai următoarelor instituții: Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliția Locală, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor. În situația în care se constată fapte care intră în aria de competență și de control ale altor instituții (Direcția Silvică Iași, Agenția Teritorială ARR Iași, ISCTR Iași, Comisaruatul Județean al Gărzii de Mediu etc), membrii echipei mixte vor sesiza Grupa de Coordonare a activităților care va dispune includerea reprezentantului instituției competente în echipa mixtă.

***

Ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virrului Sars-CoV-2, precum și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, în vederea prevenirii răspândirii infecției, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în țară dintr-o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri:

 • Purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un reciăpient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
 • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
 • Păstrarea distanței de cel puțin 1,5 m între persoane;
 • Curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
 • În cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19 se va accesa numărul unic de urgență 112;
 • Consultarea periodică a site-urilor oficiale în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Precizăm că toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară saau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul Sars-CoV-2 riscă să intre sub incidența legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii aceste fapte.

 

***

 1. Misiuni instituționale:
 • ISU a efectuat 13 misiuni, din care: 5 misiuni de transport către unități spitalicești, 5 misiuni de decontaminare biologică și 3 alte misiuni specifice.
 • IPJ a efectuat efectuat 130 misiuni specifice.
 • IJJ a efectuat 19 misiuni, din care: 14 misiuni de patrulare auto, 2 misiuni de pază la spații de carantină, 2 misiuni de cooperare spitale și o altă misiune specifică.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 148 misiuni, din care: 48 misiuni de transport către unități spitalicești, 5 misiuni transport către spațiile de izolare, 26 misiuni transport de probe biologice, 62 misiuni de decontaminare biologică și 7 alte misiuni.
 • MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 7 militari și un mijloc auto.
 • DSP a efectuat 44 misiuni, din care: 10 inspecții la spațiile de carantină și 34 alte misiuni specifice (machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, introducere in carantina, aeroport, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).

 

 1. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
 2. La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,       este:  256.265.

 

 

Comentarii
 • Balbaiala si prostia guvernului, care mereu au elaborat acte neconstitutionale,chiar de la inceputul pandemiei.Nu se pricep,asta e.

 • Ca nu se pricep, asa e. Sa ii vedem pe astia contagiosi care se plimba liber ce fac ! O sa ne infecteze pe toti in frunte cu tovarasa de la Infectioase. Dar cum pe aia nu o doare nici acolo unde nu rasare nici soarele, nici luna, ci numai raportarile catre Stalin, noi restul am belit-o. Inclusiv necredinciosi ca Pensie.

Adauga un comentariu