Prima pagină » Cancan » Eurovision 2024. S-au ales țările finaliste

Eurovision 2024. S-au ales țările finaliste

08 mai 2024, 10:47,
BZI.ro, în Cancan

Primele 10 ţări care s-au calificat în finala concursului muzical Eurovision 2024 au fost selectate după prima semifinală care a avut loc marţi seara în oraşul suedez Malmo. Vezi în continuare care sunt țările finaliste și unde se va desfășura finala.

Eurovision 2024. Care sunt țările finaliste

Ţările care şi-au asigurat locul în finala concursului sunt: Serbia, Portugalia, Slovenia, Lituania, Finlanda, Cipru, Irlanda, Luxemburg, Ucraina şi Croaţia, ultimele două fiind considerate favorite. Ţările ghinioniste au fost: Australia, Azerbaidjan, Islanda, Polonia şi Moldova.

Duo-ul australian Electric Fields a mizat pe hit-ul „One Milkali (One Blood)”, cu versuri parţial într-o limbă aborigenă, însă acesta nu le-a adus prezenţa în finală. Artista irlandeză Bambie Thug, purtând o ţinută goth-electro-pop, a reuşit să se califice în finală, cu piesa „Doomsday Blue”. Ea a fost nevoită să îşi modifice machiajul scenic, considerat pro-palestinian.

Cântăreaţa născută în Cork, în vârstă de 31 de ani, a explicat într-o conferinţă de presă că mesajul pe care îl afişa iniţial pe corp era în scrierea Ogham medievală timpurie şi se traducea prin încetarea focului şi libertate, o aluzie la situaţia din Gaza şi pe fondul includerii Israelului în competiţie. O purtătoare de cuvânt a EBU a declarat că mesajul „a încălcat regulile concursului care sunt concepute pentru a proteja natura apolitică a evenimentului”, precizând că delegaţia irlandeză a fost de acord să schimbe machiajul. Semifinala de marţi a inclus, de asemenea, evoluţiile a două dintre ţările aşa-numite „Big Five”, care asigură cea mai mare parte a finanţării pentru acest concurs muzical – Regatul Unit şi Germania – precum şi Suedia, care în calitate de câştigătoare a concursului Eurovision de anul trecut este anul acesta gazdă şi s-a calificat automat în finală.

Următoarea semifinală va avea loc joi seară, când urmează să fie selectate alte zece ţări pentru finală din 16 concurenţi. Joi vor evolua, de asemenea, celelalte trei ţări din „Big Five”, Franţa, Spania şi Italia.

Baby Lasagna din Croaţia (pe numele real Marko Purisic, de 28 de ani) şi duo-ul ucrainean, alyona alyona, de 28 de ani, şi Jerry Heil, de 32 de ani, se numără printre cei cinci concurenţi cei mai bine cotaţi la casele de pariuri, alături de Italia, Ţările de Jos şi Elveţia. Datele din streaming de la Spotify sugerează, de asemenea, o şansă considerabilă pentru ţara gazdă, Suedia.

Nivelul de securitate a fost ridicat în jurul Malmo Arena, însă poliţia a declarat că seara a decurs conform planului. Eurovision se autoproclamă un eveniment apolitic, iar organizatorii au rezistat apelurilor de a boicota Israelul la competiţia din acest an, stârnind proteste din partea artiştilor şi miniştrilor, notează Reuters.

Când este finala Eurovision

Reprezentanta Republicii Moldova, Natalia Barbu, care a urcat pe scenă cu piesa „In The Middle”, nu a fost selectată printre cei zece concurenţi din prima semifinală şi nu s-a calificat în marea finală a Eurovision. Organizat de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), Eurovision a avut loc anual din 1956. Concursul muzical atrage cifre uriaşe de vizionare, cu peste 160 de milioane de persoane conectate la transmisiuni în 2023.

Marea finală a Eurovision 2024 are loc în Suedia, pe Malmo Arena sâmbătă seara începând cu ora 19:00 GMT (ora 22:00 a României).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
12 iulie 2024
12 iulie 2024