International

Evoluția COVID-19 în Europa este îngrijorătoare. Ce recomandă Organizația Mondială a Sănătății

Publicat: 16 oct. 2020
evoluția COVID-19 în Europa este îngrijorătoare
Transmitere comunitară a virusului este accentuată deoarece nu sunt respectate măsurile sanitare de protecție

Organizația Mondială a Sănătății consideră că evoluția COVID-19 în Europa este îngrijorătoare și recomandă respectarea măsurilor de siguranță. Astfel, temutul virus a ajuns cea de-a cincea cauză de deces. Mai mult, în momentul de față se înregistrează de două-trei ori mai multe îmbolnăviri față de vârful pandemic din aprilie.

Evoluția COVID-19 în Europa este îngrijorătoare

Evoluţia pandemiei este „foarte îngrijorătoare”, chiar dacă situaţia nu este similară cu cea din perioada martie-aprilie. Acesta este avertismentul lansat de joi de biroul regional european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Numărul de cazuri zilnice creşte, spitalizările, de asemenea. COVID-19 este de acum cea de a cincea cauză de deces, iar pragul de 1.000 de decese zilnice a fost atins. Dacă înregistrăm de două până la de trei ori mai multe cazuri zilnice în comparaţie cu vârful lui aprilie, observăm totuşi de cinci ori mai puţine decese”, a afirmat directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, cu prilejul unei conferinţe de presă online.

Această diferenţă se explică, potrivit OMS, printr-o strategie de depistare mai completă decât în primăvară şi un număr mai ridicat de cazuri la tineri şi la persoane mai puţin vulnerabile.

Citând estimări epidemiologice, OMS avertizează în acelaşi timp că niveluri de mortalitate de patru până la cinci ori mai mari decât cele din aprilie s-ar putea produce ⁣până în ianuarie. Și aceasta în cazul în care ar fi aplicate „⁣strategii prelungite de relaxare” ⁣ a restricţiilor. Ceea ce justifică importanţa noilor măsuri care au fost luate recent de numeroase ţări din Europa pentru a încetini transmiterea virusului.

Izolarea la domiciliu ar trebui să fie ultima soluție

În momentul de față avem de-a face cu o transmitere comunitară a virusului accentuată. Iar acest lucru se întâmplă deoarece nu sunt respectate măsurile sanitare de protecție. Așadar, restricțiile trebuie menținute cu orice preț.

Sunt răspunsuri adecvate şi necesare în contextul informaţiilor pe care le deţinem. Transmiterea şi sursele de contaminare se produc în locuinţe şi locurile publice interioare şi la persoanele care nu respectă corespunzător măsurile de autoprotecţie”, a mai precizat Kluge.

Totodată, acesta consideră că încă nu se pune problema de a generaliza din nou izolarea la domiciliu.

Situaţia nu ar fi sustenabilă. Nu putem avea pe termen nedeterminat o izolare ca cea din martie, care a fost o încetare a activităţii. Presiunea şi pagubele colaterale asupra oamenilor ar fi prea ridicate. În special, trebuie luate toate măsurile pentru a menţine şcolile deschise”, a mai susţinut responsabilul agenţiei europene a OMS.

Așadar, nu e de mirare că evoluția COVID-19 în Europa este îngrijorătoare și capătă proporții neașteptate. Zona europeană a OMS, care cuprinde 53 de ţări inclusiv Rusia, a raportat peste 7,25 de milioane de cazuri oficiale şi aproape 250.000 de decese provocate de virus.

Adauga un comentariu