Sfatul medicului

Examenul neurologic. 7 teste de rutina care evalueaza sanatatea sistemului nervos

Publicat: 04 ian. 2016
7

Cel mai important element in diagnosticarea unei boli a sistemului nervos este descrierea semnelor si simptomelor dumneavoastra, pre cum si a modului in care ele s-au dezvoltat. Cefaleea, tulburarile de vedere sau senzatiile de furni catura pot fi cauzate de mai multe afectiuni.

Pentru a diagnostica afectiunea dumneavoastra, medicul va va pune intrebari mai amanuntite despre semnele si simptomele pe care le prezentati si apoi va va face un examen neurologic. Un examen neurologic consta in testarea sistematica a functionarii diferitelor parti ale sistemului dumneavoastra nervos.

Multe anomalii pe care dumneavoastra nu le-ati observat pot fi detectate prin teste simple, efectuate in cabinetul medicului. Testele nu sunt dureroase si nu presupun procedee chirurgicale sau injectii. Unele teste de rutina ale functionarii sistemului nervos sunt descrise mai jos.

1. Reflexele osteotendinoase
Acestea sunt controlate pentru a evalua functiile nervoase motorii si senzitive, conexiunile medulare si cele ale nervilor periferici. De exemplu, medicul poate provoca reflexul prin ciocanirea usoara a genunchiului sau a cotului dum neavoastra cu ajutorul unui ciocanel de reflexe prevazut cu un capat de cauciuc.

2. Reflexul Babinski
Stimularea usoara a talpii poate provoca un anumit tip de miscare involuntara a degetului mare de la piciorul respectiv, ce poate sugera o Glossary Link anomalie a tracturilor nervoase cu originea in creier sau in maduva spinarii.

3. Forta musculara
Slabiciunea unui muschi sau a unui grup de muschi poate reprezenta manifestarea unei boli neurologice. Din aceasta cauza, medicul trebuie sa va testeze forta diferitilor muschi in timpul examenului neurologic.

4. Tonusul muscular
Pentru a examina tonusul dumnea voastra muscular, medicul va va misca bratul sau piciorul pentru a evalua usurinta si amplitudinea miscarilor. De exemplu, va va examina ambele picioare pentru a verifica daca exista diferente intre cele doua parti – dreapta si stanga ale corpului dumneavoastra. Cresterea tonusului muscular (rigiditate, spasticitate) sau scaderea tonusului muscular (hipotonie musculara) pot indica anumite probleme ale nervilor ce contro leaza diferitele grupe musculare.

5. Functia senzoriala
Testarea functiei senzoriale este o parte importanta a examenului neurologic deoarece senzatii ca durerea, caldura, atingerea si vibratia se transmit prin sistemul nervos periferic catre sistemul nervos central. Medicul va testeaza aceste functii intrebandu-va ce simtiti in momentul in care pielea dumneavoastra este atinsa usor de un obiect fierbinte sau rece, de o bucata de vata sau un obiect ascutit.

Tulburarile neurologice va pot afecta si ochii, gustul, mirosul si auzul. Testarea ochilor este in mod particular de ajutor. Dimensiunea pupilelor, diferentele dia-metrelor pupilare, capacitatea de fixare a obiectelor, campul vizual -sunt deseori foarte utile in diag nosticul tulburarilor ce pot afecta nervii ce controleaza vederea.

6. Mersul, postura, coordonarea miscarilor si echilibrul
Pentru a le testa, medicul va va cere sa stati in picioare, sa mergeti sau sa va miscati corpul intr-un mod particular, pentru a descoperi posibile anomalii.

7. Statusul mintal
Medicul poate, de asemenea, sa va puna anumite intrebari pentru a descoperi eventuale tulburari de gandire, rationament sau memorie.

Adauga un comentariu