Eveniment-Social

EXCLUSIV! Este una dintre cele mai grave probleme pentru părinții care au preșcolari de clasa pregătitoare! Acestea sunt cele mai bune soluții oferite de specialiști

Publicat: 02 mai 2020

În aceste săptămâni confuze și dure pentru fiecare dintre noi, părinții care au preșcolari de clasa pregătitoare se confruntă cu o problemă foarte grea! Aceștia solicită informații și soluții de la specialiști legate de modul în care trebuie să procedeze urgent cu ai lor copii. În acest context, reprezentanții Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională – CJRAE Iași oferă o serie de lămuriri și sfaturi în acest sens. Cele mai importante fac referință la: ce trebuie să știe părintele pentru a lua decizia corectă în privința debutului școlarității, cum îi pregătim pe micuți, care este rolul evaluărilor psihosomatice

Pandemia de COVID-19 scoate în prim-plan și accentuează una dintre cele mai grave probleme pe care le au mii de părinți din județul Iași! Aceasta este în legătură cu ceea ce ar trebui să facă atunci când ai lor copii trec de la nivel de învățământ preșcolar la clasa pregătitoare. Având în vedere că, de săptămâni bune, micuții lor nu au mai mers la grădiniță, specialiștii le oferă soluții și sfaturi extrem de utile și necesare la acest capitol.

Tranziția preșcolarilor de la grădiniță la clasa pregătitoare

În acest context, reprezentanții autorizați de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Iași vin cu interesante și practice explicații, respectiv sfaturi în acest sens. De la: Cât de „mare” trebuie să fie cel „mic”, pentru a merge la școală? Care este vârsta potrivită pentru debutul școlarității? Are copilul meu achizițiipentru școlaritate? Cum pregătim copilul pentru debutul școlarității?, toate sunt interogații și preocupări care apar adesea în familiile cu preșcolari. Așteptat cu interes, debutul școlarității reprezintă o etapă încărcată de emoție, nerăbdare, dar și de preocupare sau chiar îngrijorare.

Mulți părinți se întreabă dacă este sau nu momentul potrivit ca cel mic să meargă la școală. Intrarea în școală (clasa pregătitoare – n.r) se face, conform legislației, la vârsta de șase ani. Fiecare copil care împlinește această vârstă are locul lui în școală și fiecare părinte are obligația să-i respecte dreptul la educație. Este vârsta cronologică la care se consideră că majoritatea copiilor din aceeași generație sunt dezvoltați din punct de vedere bio-psiho-social și se pot adapta corespunzător provocărilor noului nivel de învățământ”, precizează Anca Hardulea, director CJRAE.

Evaluarea psihosomatică a copiilor va fi înlocuită cu o declarație pe proprie răspundere a părinților

Mai departe, o esențială noutate în acestă situație de criză pentru părinții care au preșcolari de clasa pregătitoare ține de faptul că evaluarea psihosomatică nu va mai avea loc. Având în vedere toate acestea, specialiștii CJRAE arată că nu trebuie să fie ceva care să-i îngrijoreze și oferă soluții.

„Evident, dezvoltarea copiilor nu este una unitară. Fiecare copil este unic, iar unicitatea lui reprezintă punctul de plecare în toate deciziile luate în privința lui, cu scopul primordial de a-l ajuta să se dezvolte deplin. Fiecare copil are ritmul propriu de creștere, este stimulat în grade și moduri foarte diferite, dezvoltă conexiuni variate. Tocmai de aceea, pentru situațiile particulare, acelea ale copiilor care nu împlinesc vârsta de școlarizare de șase ani până la 1 septembrie 2020, părinții pot opta pentru înscrierea copilului la școală, doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică, confirmată de evaluarea de specialitate, este corespunzătoare. În contextul actual, marcat de preocuparea pentru protejarea copiilor, „evaluarea psihosomatică a copiilor va fi înlocuită cu declarație pe proprie răspundere a părinților/tutorilor legali instituiți și recomandarea eliberată de grădinița pe care au frecventat-o”, dezvoltă specialistul Centrului.

Ce trebuie să știe părintele pentru a lua decizia corectă în privința debutului clasei pregătitoare?

La toate acestea, pregătirea unui copil pentru școlarizare este evidențiată și de nivelul disponibilității pentru activitatea de învățare, de dobândirea stării psihologice pozitive necesare debutului în școlaritate. Copilul trebuie să dispună în primul rând de o dezvoltare fizică armonioasă. În caz contrar, apare mai frecvent oboseala, agitația psihomotrică, atenția instabilă – simptome ce se resimt tot mai mult pe măsura avansării în clasele mai mari.

„Limbajul copilului trebuie astfel dezvoltat încât să-i permită să-și exprime corect gândurile, dorințele, intențiile și stările emoționale. Copilul apt pentru școală are dezvoltată corespunzător deprinderea de a observa, de a asculta cerințele adultului, de a răspunde la întrebări, este preocupat de nou, de cunoaștere. Adaptarea școlară presupune alături de maturitatea intelectuală și prezența unui anumit grad de maturitate socială și deschidere a copilului spre interacțiunea cu adulții și cu covârstnicii”, detaliază Anca Hardulea.

Punctele-cheie la rezolvarea problemelor și dilemelor părinților cu preșcolari!

Un aspect esențial reliefat ca soluție de specialiști în sprijinul părinților cu preșcolari care vor urma clasa pregătitoare e legat de faptul că fiecare copil are propriul ritm în achizițiile necesare adaptării.

„Este uimitor felul în care copilul poate «înflori» în modul său unic, în ritmul său particular, atâta timp cât este lăsat să-și urmeze dezvoltarea proprie. Un timp scurt în dezvoltarea unui preșcolar poate însemna un progres imens. La fel, un interval de timp de două-trei luni, ca cele pe care le traversăm, în care copilul nu a fost stimulat pedagogic corespunzător, poate însemna o serioasă pierdere. Ca părinți este important să respectăm ritmul copilului și să nu-l forțăm să ardă etapele. «Mai repede la școală» nu înseamnă implicit și «mai bine»”, a completat Anca Hardulea.

Tranziția de la grădiniță la clasa pregătitoare presupune schimbări importante

În aceste condiții, tranziția de la grădiniță la clasa pregătitoare presupune schimbări importante și este facilitată de dobândirea unei maturități psihice și de dezvoltare somatică. Ce pot face părinții pentru a pregăti debutul la clasa pregătitoare? În niciun caz să grăbească intrarea la școală. Sunt multe alte contexte pe care părintele le poate crea pentru copilul său, sunt multe conexiuni pe care le poate facilita până la împlinirea vârstei de șase ani.

„Ajutați-l să-și dezvolte încrederea în sine! Solicitați-i părerea în diferite situații: alegerea unei jucării, alegerea unui film. Lăudați-l mai des; îi arătați astfel că este iubit și apreciat. Responsabilizați copilul dându-i diferite sarcini pe măsura capacităților și abilităților lui. Dați copilului diferite sarcini (să ude florile, să strângă masa etc.), încurajați-l să se achite de ele, iar la sfârșit apreciați pozitiv îndeplinirea lor. Nu-l scutiți mereu, spunând că este prea mic, nu poate, nu se pricepe; în timp va crede că nu e în stare de nimic. Nu-i spuneți că singura lui sarcină este să se joace; copilul are nevoie să învețe să se descurce singur. Nu renunțati să-i mai adresați solicitări doar pentru că le faceți dumneavoastră mai repede sau mai bine; copilul are nevoie de exercițiu ca să învețe”, complează specialistul.

Ajutați-l să-și dezvolte empatia, abilitățile sociale

Continuând pe aceeași linie, părinții trebuie să ajute copilul să beneficieze de contexte în care sa se împrietenească cu alți copii, să comunice cu alți adulți decât cei din familie. Copilul trebuie să știe că nu are voie să lovească alți copii, să îi amenințe. Nu e suficient doar să-i fie explicat, ci să se transforme această regulă într-una de viață.

„Completez cu faptul că al nostru copil trebuie să-și dezvolte vorbirea și vocabularul. Citiți-i copilului povestioare încă de la vârste fragede, chiar dacă vi se pare foarte mic. Cereți-i să vă spună și el câte o poveste din cele pe care i le-ați citit. Obisnuiți-l să-și însoțească mereu cererile cu «te rog», să răspundă cu «mulțumesc» și să salute. Împrieteniți copilul cu cărțile nu în ideea de a-l învăța să citească, ci să-l obișnuiți cu literele, cu cărțile.
Ajutați-l să exploreze imaginile, să le explice, să identifice titlul poveștii, să identifice litere. Obisnuiți să citiți în prezența copilului și să discutați cu copilul ceea ce citiți. Împrieteniți copilul cu numerele. La piață, la bucătarie, în excursie, la zoo, copilul are nenumărate situații în care să învețe să facă comparații cantitative (mai mult, mai puțin, la fel, greu, ușor). Ajutați-l să-și dezvolte abilitățile manuale”, a mai specificat directorul CJRAE.

Copilul nu trebuie înscris mai devreme la școală

În final, esența mesajului venit către părinți de la specialiști este: Nu trebuie să trimitem copilul mai devreme la școală decât e nevoie. El are nevoie de o viață variată și interesantă, în care să acumuleze experiența de joacă, să comunice și să relaționeze cu adulții și cu semenii, să creeze, să deseneze, să construiască. El trebuie să se miște mult și diferit, să-și dezvolte coordonarea mișcărilor și să-și întărească motricitatea fină. Aceasta va constitui pregătirea lui psihologică pentru școală.

Adauga un comentariu