Local

Exclusiv! Guvernul Ludovic Orban, dat în judecată la Iași! O femeie cere suspendarea stării de alertă! Scandal de la restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei cu COVID-19!

Publicat: 25 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Exclusiv Guvernul Ludovic Orban dat în judecată la Iași O femeie cere suspendarea stării de alertă Scandal de la restricțiile impuse pentru combaterea pandemiei cu COVID-19
Reacție jenantă a lui Ludovic Orban privind starea de alertă

Două femei au decis să acționeze în judecată Guvernul României, condus de premierul Ludovic Orban. Reclamantele le cer magistraților din cadrul Curții de Apel Iași să dispună suspendarea unei hotărâri de Guvern. Ieșencele Cristina Anton și Adina Apur sunt nemulțumite de restricțiile impuse de Executiv prin declararea stării de alertă și, implicit, prin impunerea unor restricții, în vederea combaterii pandemiei de COVID-19

O femeie a dat în judecată Guvernul României, condus de premierul Ludovic Orban. Cristina Anton le cere magistraților din cadrul Curții de Apel Iași să dispună suspendarea Hotărârii de Guvern nr. 394, din 18 mai 2020, prin care s-au declarat starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia, pentru combaterea pandemiei cu COVID-19.

Nemulțumiri legate de hotărârea Guvernului Ludovic Orban

Pe 18 mai 2020 a intrat în vigoare hotărârea emisă de Guvernul Ludovic Orban, prin care a fost declarată starea de alertă. În cadrul acestei hotărâri, Executivul a impus unele restricții populației, pentru prevenirea și combaterea răspândirii pandemiei de COVID-19.

„Încă din preambul, Guvernul României încalcă principiul proporționalității restrângerii de drepturi și libertăți constituționale, de vreme ce nu își propune să ia măsuri adecvate situației epidemice, ci măsuri amplificate. Starea de urgență, care a expirat pe 14 mai, conținea mai puține și mai laxe restricții, decât conține actuala stare de alertă. În plus, în cadrul anexelor la această hotărâre, sunt reglementate nelegal și anti-constituțional o serie de restricții ale drepturilor și libertăților fundamentate prin Constituție. Astfel, indirect, dar indubitabil, este încălcat dreptul la educație, întrucât accesul elevilor și studenților în unitățile de învățământ este interzis, fiind puse în pericol chiar examenele de absolvire (Evaluarea Națională, Bacalaureatul, sesiunile) ori de acces în universități. De asemenea, este restricționat dreptul la sănătate sau chiar la viață, deoarece este interzis temporar accesul pacienților care nu sunt afectați de COVID-19 în spitale sau la diverse proceduri medicale”, a declarat Cristina Anton.

Femeia a adăugat că hotărârea este ilegală în totalitate, deoarece este emisă în temeiul unei legi neconstituționale (Legea 55/2020) și pentru că încalcă flagrant Constituția României.

„Hotărârea de Guvern îmi pune în pericol sănătatea!”

Cristina Anton a mai afirmat că actul emis de Guvernul Ludovic Orban îi pune în pericol starea de sănătate.

„Pacienților cu boli cronice și acute, pentru care urgența este evidentă, precum și pacienților care necesită proceduri medicale complexe li se refuză temporar accesul în spitale «dedicate» infecției cu COVID-19. Tot efortul sistemului medical se concentrează pe combaterea infecției cu COVID-19, care nu a afectat decât maximum 15.000 de persoane, accesul tuturor celorlalți pacienți la medicamente gratuite sau compensate fiind limitat, cu consecințe extrem de grave în privința stării de sănătate a fiecăruia dintre aceștia. Obligativitatea purtării măștii de protecție nu este o reală măsură de protecție, ci reprezintă, în realitate, un pericol de îmbolnăvire, respectiv de agravare a stării persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii. Obturarea căilor nazale face imposibilă respirația normală”, a adăugat Cristina Anton.

„Triajul epidemiologic aduce atingere drepturilor pacientului”

Femeia a mai afirmat că până și producătorii măștilor de protecție au spus că acestea au un grad de ineficiență contra COVID-19. Totodată, Cristina Anton a susținut că măsura adoptată de Guvernul Ludovic Orban nu permite vreo derogare, în ciuda faptului că mulți specialiști și chiar Organizația Mondială a Sănătății au avertizat că sunt persoane care nu pot fizic să poarte astfel de măști.

„Aici este vorba despre o gravă discriminare. De asemenea, triajul epidemiologic constând în luarea temperaturii  corporale la intrarea în spațiile închise aduce atingere drepturilor pacientului, deoarece o procedură medicală trebuie efectuată de un cadru medical și cu consimțământul informat și prealabil al pacientului, dar intră și sub incidența Codului Penal, mai exact pentru exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități”, a subliniat femeia.

Cristina Anton a mai spus că luarea temperaturii corporale reprezintă o măsură inutilă și ilogică, deoarece aceasta poate fluctua în funcție de diverși factori, precum dereglările hormonale, alte probleme de sănătate, stări emoționale etc. Aceasta a adăugat că aparatele de luare a temperaturii coporale nu sunt omologate, iar persoanele care fac acest lucru în diferite spații închise, cum ar fi magazinele, nu au pregătirea necesară pentru a analiza și alte simptome ale infecției cu COVID-19. Mai mult, spune femeia, o persoană asimptomatică poate trece foarte ușor de termoscanare, putând duce, astfel, la răspândirea mai rapidă a pandemiei cu COVID-19.

„Există și riscul ca, plecând de la prezumția că odată luată temperatura la intrarea în spațiul închis, s-a eliminat riscul contaminării, oamenii să renunțe la măsurile individuale de igienizare, cum ar fi dezinfectarea suprafețelor, spălarea mâinilor sau menținerea distanței fizice, întrucât se creează această falsă stare de confort medical. Or, o temperatură coporală greșit luată poate răsturna rapid acest confort, producând grave prejudicii”, a încheiat femeia.

Primul termen al procesului a fost stabilit de Curtea de Apel Iași pentru data de 3 iunie 2020.

O altă femeie a chemat în judecată Executivul

Într-un alt dosar, înregistrat la finele săptămânii trecute tot pe rolul Curții de Apel Iași, o altă femeie a chemat în judecată Guvernul Ludovic Orban.
Astfel, Adina Simona Apur le cere magistraților din cadrul instanței ieșene să dispună suspendarea aceleiași Hotărâri de Guvern nr. 394.
Acum, urmează ca instanța ieșeană să stabilească un prim termen al procesului în contencios administrativ. Mai apoi, magistrații vor asculta ce au de spus ambele părți, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Adauga un comentariu