Titlurile zilei

Exclusiv! Moștenitoarea unui latifundiar celebru din Iași va intra în posesia unui imobil faimos din centrul orașului – FOTO

Publicat: 20 feb. 2020

Când nimeni nu se mai aștepta, pe rolul instanțelor ieșene a apărut o cerere surprinzătoare din partea unui personaj-surpriză, care a cerut retrocedarea clădirii istorice. În casa respectivă au avut loc evenimente uimitoare de-a lungul istoriei. Clădirea a aparținut unei mari familii a Iașului

Caz-surpriză pe rolul instanțelor ieșene! Una dintre cele mai impunătoare clădiri din municipiu, imobil aflat într-o zonă centrală a orașului, a fost revendicată în urmă cu două zile. Astfel, Anisia Sebastiana Fischer, ultima urmașă a familiei lui Froim Fischer, a depus o acțiune la Tribunalul Iași prin care a solicitat restituirea unui imobil din centrul orașului. Este vorba despre Casa „Mavrocordat”, de pe strada Săulescu, clădire în care își desfășoară activitatea Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”. Nu este pentru prima oară când moștenitoarea familiei Fischer a cerut retrocedarea imobilului. În urmă cu mai mulți ani, aceasta a solicitat tot în instanță retrocedarea clădirii respective. Atunci însă a avut câștig de cauză autoritatea locală. Urmașa boierului Fischer a depus acum o nouă acțiune.

Reprezentanții municipalității au arătat că așteaptă să primească înștiințarea de la instanță cu privire la această acțiune.

„Este vorba despre un imobil revendicat pe Legea nr. 10/2001, dosarul inițial fiind câștigat definitiv de municipiul Iași. Mai exact, este vorba despre o anexă a Liceului Economic din strada Săulescu. Acțiunea fiind depusă ieri (18 februarie 2020 – n.r.), nu am primit încă înștiințarea”, a menționat ieri Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Iași.

Istoricul uluitor al imobilului

Clădirea a fost ridicată la începutul anilor 1800. Casa a aparținut marii familii boierești Mavrocordat. Istoricul clădirii a fost relatat pe îndelete de cunoscutul Ion Mitican, în lucrările sale.

„Pe lângă Alexandru Mavrocordat, fostul mareșal al Palatului, care locuia în casele sale din strada Gându, alături de Cinema „Elisabeta”, și fratele său, hatmanul Neculai Mavrocordat, care locuia în strada Săulescu, tot în aceeași stradă, puțin mai la vale, ședea și vărul lor primar, Dumitrachi Mavrocordat, în frumoasele sale case restaurate (tot pe actuala stradă Săulescu – n.r.) și având o grădină din cele mai mari și mai bine îngrijite din lași”, menționa Mitican.

Clădirea a fost ridicată din anul 1801 și până la 1811.

Cum a ajuns casa să fie revendicată?

Anisia Sebastiana Fischer este moștenitoarea latifundiarului Froim Fischer, de numele său fiind legate o sumedenie de cereri de revendicare prin tot județul. Fischer a arătat că, prin Decretul 92 din anul 1950, autoritățile Statului Român de atunci au preluat de la Leon și Carol Fischer imobilul respectiv.
Clădirea din centrul Iașului se înscrie pe o listă lungă de revendicări făcute de aceasta, ultima moștenitoare a latifundiarului Froim Fischer. Anisia Sebastiana Fischer a cerut reîmproprietărirea unor terenuri, păduri și clădiri în Iași, dar și în alte județe din jur.

De remarcat este faptul că răscoala de la 1907 a izbucnit la Flămânzi, pe domeniile familiei Fischer. De asemenea, demn de subliniat este că Anisia Sebastiana Fischer a început în urmă cu aproape 20 de ani demersurile pentru a recupera averea familiei. Aceasta a revendicat aproape 7.000 de hectare de pădure și numeroase clădiri.

Comentarii
  • o M0!e nu vrea? ce tot atata… a apartinut strabunicului de pe bunicului mamei casa sau padurea si e dreptul meu! serios? numai pe tine te-o cacat neamul asta? Daca o pierdut-o la pacanele (alba-neagra pe vremea aia) sau a fost donata? Odata dat si aflat la stat … doar el sa raspunda, sa nu urmasii urmasilor bunicului decedat …

Adauga un comentariu