Eveniment-Social

EXCLUSIV! Nu se mai reiau cursurile în marile universități din Iași! Decizii cruciale luate de rectori pentru cei 50 de mii de studenți

Publicat: 28 apr. 2020

Informații esențiale pentru cei aproximativ 50 de mii de studenți din Iași! Mesajul este transmis de rectorii marilor universități. Cursurile față în față nu se vor mai relua. Activitatea didactică efectivă se va derula doar pentru seminariile practice, aplicațiile și laboratoarele pe care ar fi trebuit să le mai parcurgă studenții. Deja, șefii instituțiilor de învățământ superior au stabilit și un program concret legat perioada în care toate acestea ar putea avea loc. Mai mult, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a precizat că:

„Plecând și de la ceea ce au precizat autoritățile centrale, e clar că anul acesta academic nu vom mai derula cursuri față în față… De asemenea, Universitatea «Cuza» este pregătită pentru desfășurarea, în sistem on-line, a examenelor din sesiune, respectiv a Admiterii și, la nevoie, a celor de licență”, a transmis, în exclusivitate pentru Cotidianul BUNå ZIUA IAȘI – BZI, profesorul Toader.

În acest context, anul universitar s-ar putea încheia cel târziu în jurul datei de 1 august 2020

Acestea sunt cele mai proaspete informații pentru cei aproximativ 50 de mii de studenți din cele cinci mari universități de stat din Iași! Detaliile sunt oferite chiar de rectorii instituțiilor de învățământ superior. Ele se leagă direct de situația ce ține de grava pandemie de COVID-19! Cel mai important aspect face referință la faptul că: examenele din sesiune, cele de licență și Admitere, se vor derula, cel mai probabil, exclusiv on-line. Doar cu respectarea protocoalelor și a regulilor stricte medicale se vor mai desfășura seminarii practice, aplicații, în regim față în față.

Rectorul de la „Cuza”: „E clar că anul acesta academic nu vom mai derula cursuri față în față”

Deja, șefii instituțiilor de învățământ superior au stabilit și un program concret legat de perioada în care toate acestea ar putea avea loc. Mai mult, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), a precizat că:

„Plecând și de la ceea ce au precizat autoritățile centrale, e clar că anul acesta academic nu vom mai derula cursuri față în față… De asemenea, Universitatea «Cuza» este pregătită pentru desfășurarea, în sistem on-line, a examenelor din sesiune, respectiv a Admiterii și, la nevoie, a celor de licență. Pe de altă parte, în cazuri speciale și la unele facultăți, se vor derula activități de laborator sau ce țin ce practică, asta doar cu respectarea strictă a protocolului ce ține de asigurarea siguranței medicale”, a transmis, în exclusivitate pentru Cotidianul BUNå ZIUA IAȘI (BZI), profesorul Toader.

Rectorul de la Politehnica ieșeană: „Am stabilit un calendar pentru finalizarea anului universitar”

În completare, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași a precizat că, deja, a stabilit și un calendar legat de finalizarea acestui an universitar.

„În funcție de evoluția epidemiologică, noi am stabilit și calendarul pentru a finaliza acest an universitar. Desigur, nu se va mai impune reluarea cursurilor față în față, totul se va finaliza on-line. Apoi, dacă ar fi reperul data de 1 iunie, asta pentru reluarea activității, atunci cred că în opt săptămâni vom derula toată activitatea didactică care se impune pentru a termina acest an academic. Totul cu respectarea procedurilor ce țin de evitarea pericolului de infecție cu COVID-19. La fel, e clar că vom vedea cum se procedează și cu redeschiderea căminelor…! Nu putem să riscăm Să le redeschidem pe toate în Campusul «Tudor Vladimirescu»… Ar veni opt mii de persoane fără să știm din ce medii și cum au respectat procedurile în această perioadă. Am putea face asta doar pentru cei din anii terminali”, a menționat rectorul Cașcaval.

Se vor mai face activități față în față doar acolo unde este necesar

În aceeași manieră, și rectorii de la universitățile de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”, respectiv Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) au arătat că, doar la strictă necesitate, se va mai limita reluarea activităților didactice față în față.

„Desigur, nu se vor mai relua cursurile și vom finaliza totul on-line. Oricum timpul nu ne-ar mai permite din moment ce, oricum, noi noul an universitar îl începem cu două săptămâni înaintea restului universităților. Dar, acolo unde trebuie făcute lucrări practice, de teren și laborator, vom desfășura totul în condiții speciale, cu toate măsurile de protecție ce se impun ca să evităm pericole de infecție cu COVID-19”, a punctat și prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul de la Agronomie.

În acest context, anul universitar s-ar putea încheia cel târziu în jurul datei de 1 august 2020.

Adauga un comentariu