Local

Exclusiv! O ieșeancă și fiica ei minoră, țintuite în Franța, din cauza unei semnături! Femeia l-a dat în judecată pe tatăl copilului!

Publicat: 22 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Exclusiv O ieșeancă și fiica ei minoră țintuite în Franța din cauza unei semnături Femeia l-a dat în judecată pe tatăl copilului

O femeie și-a dat în judecată fostul soț, pentru că nu poate părăsi teritoriul Franței. Cei doi au o fetiță de cinci ani, care are nevoie de acordul tatălui pentru emiterea unui pașaport

În ultimele luni, tot mai mulți părinți își dispută în instanțe copiii minori, fie că vorbim despre procese de divorț, fie despre stabilirea custodiei sau suplinirea acordului parental. Indiferent dacă unul dintre părinți este român, iar celălalt – de o altă naționalitate, ori chiar dacă ambii părinți sunt ieșeni, dar unul locuiește în străinătate, astfel de procese au ajuns să fie din ce în ce mai dese.
Un exemplu elocvent în acest sens este cel al unei ieșence care a decis recent să își dea în judecată fostul soț. Corina B. le-a cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași ca, printr-o ordonanță președințială, să dispună suplinirea acordului parental în cazul fiicei sale minore. Totuși, instanța de judecată ieșeană a admis excepția necompetenței internaționale a instanțelor române. Asta deoarece reclamanta și fiica ei locuiesc în Franța.

În disperare de cauză

Așadar, pe data de 20 noiembrie 2019, Corina B. l-a acționat în judecată pe O.B., solicitând suplinirea acordului parental, pe calea ordonanței președințiale. Scopul acestei cereri îl constituie emiterea pașaportului pentru fiica minoră a celor doi, care are vârsta de cinci ani.

„Eu și fostul soț nu mai comunicăm, ultimele discuții fiind în urmă cu șase luni. Am nevoie de acordul său de la începutul anului. Eu și fiica mea minoră ne aflăm în Franța și nu putem părăsi acest stat, deoarece pașaportul este expirat, iar la Ambasada României din Franța mi s-a transmis că am nevoie de acordul parental al tatălui”, a precizat femeia în cererea adresată instanței de judecată ieșene.

Bărbatul nu s-a prezentat la proces

Mai mult, reclamanta a depus acte în susținerea cererii, respectiv pașaportul minorei, certificatul de naștere, pașaportul expirat al pârâtului, pașaportul și buletinul ei, adeverință de școlarizare a minorei în Franța începând cu anul 2017, contract de muncă, mesaje trimise de reclamantă și copii de pe actul de identitate al bărbatului.
Totuși, acesta din urmă nu s-a prezentat la proces și nici nu a formulat vreo întâmpinare. Magistrații au constatat că pârâtul are dublă cetățenie, moldovenească și română, fără însă a figura cu un anumit domiciliu în România.

La unul dintre termenele de judecată, instanța a invocat din oficiu excepția necompetenței internaționale a instanțelor române, respectiv a Judecătoriei Iași în soluționarea cererii de suplinire a acordului parental formulată pe calea ordonanței președințiale. Astfel, potrivit legislației europene, instanțele judecătorești dintr-un stat membru sunt competente în materia răspunderii părintești privind un copil care are reședința obișnuită în acel stat în momentul la care instanța este sesizată. Cu alte cuvinte, instanțele care ar fi trebuit să fie sesizate cu această solicitare sunt cele franceze.
Asta, deoarece reclamanta și minora domiciliază cel puțin din anul 2017 în Franța, copilul fiind înscris la unități de învățământ din această țară.

Adauga un comentariu