Titlurile zilei

Exclusiv! Operație cum nu s-a mai văzut niciodată în clinica de Oftalmologie! Medicii au scos un pumn de viermi din ochii unei femei!

Publicat: 20 nov. 2019

Într-un sat cu 3.000 de locuitori, o femeie a fost lăsată să fie mâncată de viermi de vie. O vecină îi ridica pensia și o lăsa închisă în casă săptămâni întregi, fără hrană. Medicii au rămas îngroziți când femeia a ajuns la spital cu ochiul mâncat de o larvă de viermi

O bătrână de 84 de ani a ajuns la spital în stare de inconștiență după ce ochiul ei a fost mâncat de viermi. Femeia a fost părăsită de propria fiică în urmă cu 12 ani, timp în care aceasta nu a mai fost îngijită de nimeni. Aparent, o vecină care îi ridica pensia în fiecare lună de la poștaș s-ar fi angajat să-i poarte de grijă. A lăsat-o, însă, singură în casă săptămâni întregi, timp în care ochiul femeii imobilizate la pat de durere a fost mâncat total de viermi. Când a ajuns la spital, medicii s-au îngozit de situația bătrânei. Zeci de viermi mișunau în ochiul acesteia, devorându-i deja și o bună bucată din arcadă.

Medicii au rămas marcați: „Nu am mai văzut așa ceva!”

În data de 14 octombrie, chiar de ziua Sfintei Parascheva, un apel la 112 avea să anunțe că o femeie din comuna Gorban se află în propria locuință în stare de inconștiență. Ajunși la fața locului, membrii unui echipaj SMURD au constatat că femeia avea ochiul drept mâncat de viermi. Larva era mișcătoare și în plin proces de hrănire cu bucăți din globul ocular. Au transportat-o de urgență la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde i s-au făcut analize de specialitate.

„În 35 de ani de carieră nu am văzut așa ceva. Ne-am mai confruntat cu situații similare, însă aceasta este de departe cea mai șocantă chiar și pentru noi, medicii specialiști. Când a ajuns la spital, pacienta era în stare de inconștiență. Timp de o săptămână nu s-a putut discuta cu aceasta. Pe perioada investigațiilor medicale a fost spitalizată singură într-un salon, fiindcă nu depistasem ce anume îi provocase starea în care se afla. Inițial am crezut că viermii sunt prezenți și în craniu. În urma unui exament CT s-a constatat că afecțiunea era doar la nivelul ochiului”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași.

Au lăsat-o să moară fiindcă nu avea mutație

Îngroziți de starea în care a ajuns bătrâna la spital, medicii spitalului Sf. Spiridon au anchetat cazul. Aparent, femeia era abandonată de 12 ani de propria fiică și locuia în comuna Gorban într-o casă pe care nu avea acte. Aceasta împreună cu fiica ei ar fi avut un apartament în Iași pe care l-au vândut. Fiica a plecat în Italia și a plătit 1.000 de lei pe o casă la țară, pentru a o lăsa acolo pe femeie. Din cercetările făcute de medici și asistenții medicali ai spitalului, pensia femeii era ridicată de o vecină care s-ar fi angajat să o îngrijească.

„Vecina care ar fi trebuit să se ocupe de îngrijirea femeii a sunat la Ambulanță și din acel moment nu s-a interesat nicio secundă de starea bătrânei, deși îi ridica pensia în fiecare lună. După starea în care a ajuns bătrâna este clar că nu mâncase de multă vreme și, mai mult decât atât, nimeni nu ar fi vizitat-o. Am cercetat mai departe și am ajuns în discuții cu primarul și asistentul social al comunei. Aceștia cunoșteau cazul femeii care locuia de 12 ani în comuna Gorban, dar fiindcă nu avea mutație în acea comună, nu s-au implicat să o ajute”, mai spune prof. dr. Camelia Bogdănici.

Ce spune asistentul social?

Comuna Gorban are aproximativ 3.000 de locuitori. Un sat mic, în care fiecare localnic îl știe pe celălalt. Deși vecinii cunoșteau cu siguranță situația bătrânei, au lăsat-o să ajungă într-o stare critică. Primarul, în urma unei discuții cu medicii spitalului, s-a disculpat spunând că deși femeia locuia de 12 ani în comună, fiindcă nu are acte pe casă și domiciliu, nu a putut face nimic. După lungi tratative, medicii au intrat în discuție și cu asistentul social al comunei.

„Am discutat cu asistentul social al comunei care și-a luat responsabilitatea de a se îngriji de starea femeii de acum înainte. Bătrâna a stat internată în spital timp de o lună, iar după ce s-a pus pe picioare, câțiva medici rezidenți au dus-o acasă. Acolo au constatat condițiile insalubre de viață. Deși starea femeii este stabilă acum, aceasta a rămas cu o gaură în loc de ochi și necesită îngrijiri medicale. Asistentul social ne-a confirmat că va lua legătura cu medicul de familie pentru a se ocupa de pansarea pacientei o dată la două zile”, susține prof. dr. Camelia Bogdănici.

Bătrâna nu va mai fi singură

Fiind impresionat de cazul bătrânei, personalul medical s-a hotărât să facă o faptă bună și să se îngrijească de starea acesteia. Decizia a fost luată după ce au contactat-o și pe fiica acesteia care locuiește în Italia și a afirmat clar și răspicat că nu va veni nici la înmormântarea mamei ei. Medicii și rezidenții de la Clinica de Oftalmologie au pus mână de la mână și au cumpărat femeii haine, medicamente și alifii și și-au propus să o viziteze în fiecare săptămână, să-i ducă alimente și să îi vadă evoluția.

„Eu sunt rezidentă în anul întâi. Eram în spital când a ajuns femeia la UPU. Am rămas marcată de imaginea viermilor care îi mâncau ochiul. Am stat câteva ore bune să-i scot vierme cu vierme din ochi. Este terifiant că nimeni nu a sesizat starea acesteia într-o comunitate mică de localnici. Când am dus-o acasă, vecinii ei păreau persoane foarte reci. Probabil nu se ajută unii pe ceilalți. Noi am promis că o vom ajuta de acum înainte”, spune o rezidentă care a participat la rezolvarea cazului.

Adauga un comentariu