Local

Exclusiv! Povestea necenzurată a asasinatului de la OMV Nicolina! O cameră video a filmat cruzimea agresorului! Dansul cu o fată a aprins scânteia!

Publicat: 21 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

A fost filmat exact momentul crimei, fapt care atestă că tânărul ucis în incinta benzinăriei OMV Nicolina nu a provocat cu nimic scandalul. Agresorul s-ar fi supărat pe prietenul său pentru că dansa prea intim cu sora lui. Anterior agresiunii, toți tinerii s-au distrat într-o discotecă de lângă Iași. Crima a avut loc sub camera de supraveghere și, deși erau mai mulți martori în zonă, nimeni nu a putut face nimic. Agresorul mai are încă două dosare penale pentru infracțiuni comise cu violență, dar pentru că a recunoscut totul, aici a primit o pedeapsă de doar zece ani. „Eu am ieșit destul de repede din mașină și am încercat să-l opresc pe fratele meu, dar el a continuat să-l lovească de alte câteva ori cu picioarele”, a declarat fata de la care a pornit întreaga poveste

Deși este una dintre cele mai îngrozitoare crime care a avut loc la Iași în ultimii ani, povestea a trecut parcă neobservată de opinia publică. Nici autoritățile judiciare, nici mass-media nu au făcut mare tam-tam pe acest subiect. Este vorba despre o crimă comisă chiar în incinta benzinăriei OMV Nicolina, în seara Crăciunului din anul 2018, adică în urmă cu aproximativ zece luni. Agresorul a fost trimis în judecată la foc automat, instanțele de judecată și-au terminat treaba destul de repede, iar rudele victimei au rămas în continuare cu ochii înlăcrimați și cu sentimentul că nu s-a făcut dreptate. Daniel Aliz Calistru are 24 ani și a ajuns în galeria criminalilor după ce l-a ucis pe Iulian Cozma, un tânăr de 34 de ani. Ambii locuiau în zone rezidențiale din apropierea Iașului. Atenție! Crima a avut loc într-un spațiu public, sub privirile mai multor martori care nici măcar nu au avut timpul necesar pentru a interveni și a preveni nenorocirea. Pentru o astfel de faptă, pedeapsa prevăzută de Codul penal este cuprinsă între 10 ani și 20 de ani de închisoare. Ghiciți cât a primit asasinul?! Fix zece ani! Având în vedere că la primul termen de judecată a recunoscut totul și a regretat ceea ce s-a întâmplat, pedeapsa i-a fost redusă cu o treime și a primit doar zece ani de închisoare. Dacă va fi cuminte în spatele gratiilor, ar putea ieși peste vreo șase ani, pe baza unei cereri de liberare condiționată.

Fata de la care a pornit scandalul: „Ne-am distrat împreună”

Reporterii BZI au intrat în posesia unor detalii importante despre modalitatea în care a fost comisă această crimă și despre motivul pentru care s-a ajuns aici. Oamenii legii au audiat mai mulți martori care au povestit cu lux de amănunte traseul pe care l-au avut protagoniștii poveștii în noaptea de 25/26 decembrie 2018, exact în noaptea de Crăciun. Daniel Calistru a mers împreună cu încă doi frați și o soră în discoteca „Cristal” din Mogoșești. Acolo s-a întâlnit cu prietenul său Iulian Cozma și au petrecut împreună până în jurul orei 4 dimineața. Au ascultat muzică, au dansat, au băut alcool, ca la orice petrecere. La un moment dat, Iulian a început să devină prea apropiat de sora lui Daniel Calistru – a dansat cu aceasta și a petrecut mare parte din seară în prezența ei.

„Ne distrăm cu toții”

Din cauza consumului de băuturi alcoolice au început să apară tot felul de glume prostești și de replici nepotrivite. „Eu eram la discotecă împreună cu frații mei. Ne distram cu toții. Cu Iulian Cozma ne-am întâlnit acolo. A venit în grupul nostru și ne-am distrat împreună. Eu am dansat cu el o lungă perioadă de timp. Am stat cu el destul de mult. În jurul orei 4:00 am decis cu toții să mergem la o cafea în oraș. Astfel, am plecat din discotecă către Iași cu toții”, a declarat fata de la care s-ar fi declanșat starea de nervozitate în sufletul fratelui său, Daniel. Acesta nu a suportat să-și vadă sora în brațele unui prieten de-al său și nici glumele aferente unei asemenea situații.

„Gata, frate! Lasă-l, că-l omori!”

Fata a urcat la volanul unui autoturism Skoda Superb, frații săi au urcat pe bancheta din spate, iar Iulian Cozma a urcat pe scaunul din dreapta față. Și acest fapt a trezit supărare în mintea lui Daniel Calistru. „Pe drum am ascultat muzică și am văzut un interes mai ridicat al lui Iulian Cozma pentru sora noastră care conducea mașina. Nu au existat discuții contradictorii sau tensiuni”, a relatat unul dintre frații agresorului. Când au ajuns în benzinăria OMV Nicolina pentru a bea o cafea, Daniel și Iulian au coborât primii. La doar câteva clipe după coborâre, Daniel l-a lovit cu pumnul în față pe Iulian Cozma, iar acesta din urmă a căzut fără reacție. „Eu am ieșit destul de repede din mașină și am încercat să-l opresc pe fratele meu, dar el a continuat să-l lovească de alte câteva ori cu picioarele. Iulian începuse să sângereze și fratele meu îl lovea cu picioarele”, a relatat fata care s-a aflat la volan. „Am tras de haine și, pentru moment, a încetat să-l mai lovească, după care l-am scăpat și iar l-a lovit”, a declarat un alt frate. „Gata, frate! Lasa-l, că-l omori!”, au țipat martorii la agresor. Cu toate acestea, nu s-a dat bătut până nu l-a lăsat acolo fără suflare.

Camerele video au filmat totul

Întreaga scenă a fost filmată de camerele de supraveghere din incinta OMV Nicolina. S-a văzut în mod clar momentul agresiunii, dar și faptul că, în clipa în care a ieșit din mașină, agresorul a lovit victima direct, fără un conflict verbal anterior. Polițiștii au analizat fiecare moment surprins de camerele video și au constatat că după ce Iulian a căzut pe betonul din incinta benzinăriei, a mai fost lovit de opt ori cu picioarele în zona de sus a corpului. Evident, această filmare a reprezentat una dintre principalele probe din dosar. Se vede clar că victima nu greșise cu nimic și nu a generat acest conflict. S-a purtat absolut normal, într-un grup de prieteni care merg să se distreze în club.

Judecătorii: mai are două dosare, dar este băiat bun și muncitor

În urmă cu câteva zile, sentința de condamnare a lui Daniel Calistru a rămas definitivă la Curtea de Apel Iași. Inclusiv caracterizările favorabile din partea comunității l-au ajutat să primească o pedeapsă mai mică. „În consecință, la stabilirea pedepsei, instanța are in vedere limitele de pedeapsă stabilite de legiuitor pentru această infracțiune, reduse cu o treime, conform art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, gradul deosebit de ridicat de pericol social al infracțiunii săvârșite, cu o violență ieșită din comun, multitudinea și intensitatea loviturilor aplicate, zona vitală care a fost vizată (cap), urmarea ireparabilă produsă constând în suprimarea vieții victimei”, se arată în motivarea judecătorilor.
„Totodată, la stabilirea pedepsei, instanța va ține seama de faptul că este o persoană tânără, poziția sinceră adoptată de inculpat în cursul procesului penal, atitudinea de regret, de caracterizările depuse de persoanele din comunitate din care rezultă că provine dintr-o familie numeroasă (cu șapte copii), cu lipsuri financiare, că a urmat Colegiul tehnic, că este o persoană muncitoare, a lucrat în construcții, nu este cunoscut cu antecedente penale, dar și împrejurarea că au fost identificate două cauze penale pentru care se efectuează cercetări față de inculpat sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni contra integrității corporale”, au completat judecătorii. Fratele victimei a primit daune morale de 30.000 lei, iar tatăl a primit 40.000 euro, însă este greu de crezut că acești bani vor fi plătiți vreodată.

Adauga un comentariu