Titlurile zilei

Exclusiv! Un ieșean a fost declarat mort, deși respiră și e bine-mersi! Culmea, judecătorii au refuzat să „îl învie”!

Publicat: 18 feb. 2020

Un bărbat a fost declarat mort de către judecătorii ieșeni, deși el este în viață. DLEP Iași a solicitat instanței anularea actului de deces, dar magistrații au respins acțiunea. „Acțiunea noastră a fost respinsă pe motiv că persoana trebuia să ceară personal anularea actului de deces”, a declarat Marius Constantin Bodoga, șeful DLEP Iași

Un ieșean în vârstă de 63 de ani a avut parte de o surpriză de proporții, când a vrut să își înnoiască un act. Acesta a constatat că fusese declarat mort, deși el este în viață!
Autoritățile ieșene au fost nevoite să apeleze la instanță, pentru a remedia problema, însă, surpriză!, judecătorii au respins acțiunea! Astfel, recent, reprezentanții Direcției Locale de Evidența Persoanelor (DLEP) le-au cerut magistraților din cadrul Judecătoriei Iași să dispună anularea actului de deces emis pe numele lui Dan Petrariu, numai că judecătorii au respins acțiunea.

„Instanța respinge cererea formulată de reclamanta Direcția Locală de Evidența Persoanelor Iași – Serviciul de Stare Civilă în contradictoriu cu pârâtul Petrariu Dan, ca neîntemeiată”, au precizat magistrații ieșeni.

Sentința inițială ar fi putut fi atacată, dar, conform datelor oferite de instanță, aceasta nu ar fi fost contestată.

O surpriză și pentru autorități

Acțiunea de anulare a actului de stare civilă a fost formulată de către reprezentanții DLEP Iași în cursul anului trecut. Atunci, reclamanții au solicitat instanței, în contradictoriu cu Dan Petrariu, anularea actului de deces emis pe data de 8 ianuarie 2015, privindu-l pe pârât. Respectivul act de deces fusese întocmit pe baza unei hotărâri judecătorești declarative de moarte de pe data de 7 mai 2013. Decizia a fost emisă tot de către Judecătoria Iași.

„Printr-o adresă de pe 17 decembrie 2018, emisă de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date București – Serviciul Central de Stare Civilă, s-a specificat faptul că Petrariu Dan s-a prezentat la Ambasada României din Podgorița, Muntenegru și a solicitat eliberarea unui nou document de călătorie în locul celui expirat, constatându-se faptul că persoana în cauză figura în sistemul de pașapoarte E-Pass și în Registrul Național de Evidența Persoanelor cu mențiunea „decedat”. În urma verificărilor în registrele de stare civilă, a fost identificat actul de deces emis în 2015, privindu-l pe pârât, care ar fi decedat pe data de 31 decembrie 1999 în Iugoslavia. Actul de deces a fost întocmit pe baza sentinței civile de pe 7 mai 2013 a Judecătoriei Iași, prin care a fost declarată moartea pârâtului, la cererea fiului acestuia”, au precizat reclamanții în fața instanței.

Plecat din țară la muncă, dat dispărut

În urmă cu mai bine de 20 de ani, ieșeanul a plecat la muncă în fostul spațiu iugoslav. După ce rudele nu au mai primit vreun semn de la acesta, fiul său le-a cerut judecătorilor să îl declare mort, bănuind că bărbatul ar fi decedat.

Pe data de 7 mai 2013, Judecătoria Iași a admis cererea formulată de reclamant și a declarat moartea bărbatului. Pe baza acestei sentințe, a fost emis certificatul de deces de pe 8 ianuarie 2015.
Totuși, autoritățile au constatat că bărbatul este în viață, în momentul în care acesta a solicitat să i se înnoiască documentul de călătorie.

Conform dispozițiilor articolului 54 din Codul Civil, „dacă cel declarat mort este în viață, se poate cere oricând anularea hotărârii prin care s-a declarat moartea. Cel care a fost declarat mort poate cere, după anularea hotărârii declarative de moarte, înapoierea bunurilor sale în natură, iar, dacă aceasta nu este cu putință, restituirea lor prin echivalent. Cu toate acestea, dobânditorul cu titlu oneros nu este obligat să le înapoieze decât dacă, sub rezerva dispozițiilor în materie de carte funciară, se va face dovada că, la data dobândirii, știa ori trebuia să știe că persoana declarată moartă este în viață”.

„El ar fi trebuit să depună cererea!”

Pe de altă parte, judecătorii ieșeni au precizat că, din prevederile legale, rezultă că, atunci când cel declarat mort printr-o sentință este în viață, e necesară formularea unei cereri de anulare a deciziei declarative de moarte.

„Cererea de anulare se introduce de cel declarat mort, la instanța care a pronunțat hotărârea declarativă de moarte, iar judecata se face cu citarea părților din procedura declarativă de moarte și cu participarea procurorului. Dreptul la acțiune în anulare este imprescriptibil. Prin urmare, pentru a se dispune anularea unui act de deces al unei persoane în viață și care a fost emis pe baza unei sentințe de declarare a morții a persoanei respective este necesar ca, mai întâi, să se solicite și să se obțină anularea hotărârii judecătorești de declarare a morții, urmând ca, în temeiul acestei hotărâri, Serviciul de Stare Civilă să procedeze la anularea înregistrării decesului”, au subliniat magistrații ieșeni.

Pe de altă parte, reprezentanții DLEP au menționat că nu au atacat decizia instanței, pentru că ar fi fost un efort făcut fără rost.

„În ceea ce ne privește pe noi, acțiunea a fost respinsă motivat de faptul că persoana îndreptățită ar fi trebuit să depună personal cererea la instanță, pentru a anula actul de deces”, a afirmat Marius Bodoga, șeful DLEP Iași.

Totuși, având în vedere că ieșeanul nu are documente valabile, este greu de crezut că va putea ajunge la Judecătorie, pentru a putea depune personal o solicitare de anulare a actului de deces.

Comentarii
 • Pompe funebre.Epitaf.
  .
  N-au răbdare, şi-ar dori,
  Ca defuncţi dacă ar fi;
  Drumul lor ar fi mai lin,
  Transportaţi la cimitir;
  Plecînd veseli de la voi,
  Pe ultimul drum cu noi.
  Duşi în dric de lux maşină,
  În meniu colivă bună;
  Bucuroşi vă părăsesc,
  Sunt ,mîndri că nu trăiesc.
  Babe,moşi,tineri, – oricine,
  La noi în dric se simt bibe.
  Din morminte,din capele,
  Ei vă fac cu mîna semne;
  Cică să veniţi şi voi,
  Pe ultimul drum duşi de noi.
  Vă aşteptăm pe dric cu toţii,
  Ați fost vii,acum cu morții,
  Pe catafalc în coşciug puşi,
  De noi la cimitir în dric duşi.
  Mihai Ivănescu.

Adauga un comentariu