Prima pagină » Sanatate » Terapii alternative » Exercițiile fizice stopează progresia cancerului
Exercițiile fizice stopează progresia cancerului

Exercițiile fizice stopează progresia cancerului

27 oct. 2020, 11:36,
în Sanatate

Exercițiile fizice stopează progresia cancerului! Persoanele cu cancer care fac exerciții fizice au în general un prognostic mai bun decât pacienții inactivi. Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au găsit o explicație probabilă a motivului pentru care exercițiile fizice ajută la încetinirea creșterii cancerului la șoareci: activitatea fizică schimbă metabolismul celulelor T citotoxice ale sistemului imunitar și îmbunătățește astfel capacitatea lor de a ataca celulele canceroase. Studiul este publicat în revista eLife.

Exercițiile fizice stopează progresia cancerului: care este motivul

„Biologia din spatele efectelor pozitive ale exercițiilor poate oferi noi perspective asupra modului în care organismul isi menține sănătatea, precum și să ne ajute să proiectăm și să îmbunătățim tratamentele împotriva cancerului”, spune Randall Johnson, profesor la Departamentul de biologie celulară și moleculară, Karolinska Institutet, și autor al studiului.

Cercetările anterioare au arătat că activitatea fizică poate preveni imbolnavirea, precum și îmbunătăți prognosticul mai multor boli, inclusiv diferite forme de cancer. Totuși, modul în care exercițiile fizice își exercită efectele de protecție împotriva cancerului este, totuși, încă necunoscut, mai ales când vine vorba de mecanismele biologice. O explicație plauzibilă este că activitatea fizică activează sistemul imunitar și, prin urmare, întărește capacitatea organismului de a preveni și inhiba creșterea cancerului.

În acest studiu, cercetătorii de la Karolinska Institutet au extins ipoteza examinând modul în care celulele T citotoxice ale sistemului imunitar, adică celulele albe din sânge specializate în uciderea celulelor canceroase, răspund la exerciții, potrivit MedicalXpress.

Creșterea cancerului a încetinit la animalele antrenate

Ei au împărțit șoarecii cu cancer în două grupuri și au lăsat un grup să faca sport în mod regulat într-o roată, în timp ce celălalt grup a rămas inactiv. Rezultatul a arătat că creșterea cancerului a încetinit și mortalitatea a scăzut la animalele antrenate în comparație cu cele pasive.

În continuare, cercetătorii au examinat importanța celulelor T citotoxice prin injectarea de anticorpi care îndepărtează aceste celule T atât la șoarecii antrenați, cât și la cei inactivi. Anticorpii au eliminat efectul pozitiv al exercițiului fizic atât asupra creșterii cât și supraviețuirii cancerului, ceea ce, potrivit cercetătorilor, demonstrează semnificația acestor celule T pentru suprimarea cancerului indusă de efort.

Cercetătorii au transferat, de asemenea, celule T citotoxice de la șoareci antrenați la șoareci neinstruiți cu tumori, ceea ce le-a îmbunătățit perspectivele în comparație cu cei care au primit celule de la animale pasive.

Metabolismul celulelor T, modificat

Pentru a examina modul în care exercițiul a influențat creșterea cancerului, cercetătorii au izolat celule T, probe de sânge și țesuturi după o sesiune de antrenament și au măsurat nivelurile de metaboliți comuni care sunt produși în mușchi și excretați în plasmă la niveluri ridicate în timpul efortului. Unii dintre acești metaboliți, cum ar fi lactatul, au modificat metabolismul celulelor T și au crescut activitatea acestora. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că celulele T izolate de la un animal activ au prezentat un metabolism modificat în comparație cu celulele T de la animalele în repaus.

În plus, cercetătorii au examinat modul în care acești metaboliți se schimbă ca răspuns la exerciții, la oameni. Au luat probe de sânge de la opt bărbați sănătoși după 30 de minute de ciclism intens și au observat că aceiași metaboliți induși de antrenament au fost eliberați si la oameni.

„Cercetările noastre arată că exercițiile fizice afectează producția mai multor molecule și metaboliți care activează celulele imune care luptă împotriva cancerului și astfel inhibă creșterea cancerului”, spune Helene Rundqvist, cercetător principal la Departamentul de Medicină de Laborator, Institutul Karolinska, și prim autor al studiului. Sperăm că aceste rezultate pot contribui la o înțelegere mai profundă a modului în care stilul nostru de viață are impact asupra sistemului nostru imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`