Eveniment-Social

Expoziția „O cronică a sculpturii ieșene”, ce include lucrări realizate de 11 artiști plastici, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, din Iași!

Publicat: 07 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Expoziția O cronică a sculpturii ieșene ce include lucrări realizate de 11 artiști plastici la Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei - Mitropolitul din Iași
Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România - filiala Iași, invită publicul să viziteze expoziția "O cronică a sculpturii ieșene" (în perioada 6 - 30 iulie 2021), ce include lucrări realizate de 11 artiști plastici ieșeni, pe care publicul le poate admira la Muzeul "Sf. Ierarh Dosoftei - Mitropolitul", cunoscut și sub numele de Casa Dosoftei sau Casa cu Arcade, pe parcursul acestei luni

Uniunea Artiștilor Plastici din România – filiala Iași, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, organizează expoziția „O cronică a sculpturii ieșene”, în perioada 6 – 30 iulie 2021. Aceasta include lucrări realizate de 11 artiști plastici ieșeni, pe care publicul le poate admira la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, cunoscut și sub numele de Casa Dosoftei sau Casa cu Arcade

Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAP) – filiala Iași, invită publicul interesat să viziteze expoziția „O cronică a sculpturii ieșene”, ce include lucrări realizate de 11 artiști plastici ieșeni. Acestea pot fi admirate la Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, cunoscut și sub numele de Casa Dosoftei sau Casa cu Arcade, pe parcursul acestei luni.
În cadrul acesteia, sunt expuse creațiile artiștilor plastici: Felix Aftene, Emilia Avărvăroaiei, Vladlen Babcinețchi, Emanuel Chiriac, Dan Covătaru, Simion Cristea, Cosmin Iațeșen, Sorin Pătrașcanu, Sorin Purcaru, Lucian Smău și Mircea Ștefănescu. Această expoziție aparte va putea fi vizitată în perioada 6 – 30 iulie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Când au fost recepționate lucrările de restaurare și reabilitare la Casa Dosoftei

Amintim că, în vara lui 2019, au fost recepționate lucrările de reabilitare și restaurare la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, muzeu aflat în centrul municipiului Iași. Clădirea este administrată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, instituție subordonată Consiliului Județean (CJ). Lucrările de restaurare ale muzeului au fost finalizate, iar autoritatea județeană a redeschis instituția marelui public. Lucrările au început în 2018.
După finalizarea lucrărilor, constructorul a asigurat garanția acestora pentru o perioadă de 5 ani de la recepție. Zidurile muzeului au fost reabilitate, asta pentru că piatra aflată în structura lor se deteriora, ușile exterioare, din lemn de stejar, au fost restaurate, iar ferestrele au fost înlocuite. Instalația termică a fost refăcută complet, iar cea electrică a fost schimbată, asigurând astfel respectarea normativelor, dar și punerea în valoare a monumentului istoric. Totodată, vitrinele expoziționale au fost înlocuite.

Casa Dosoftei a fost dotată cu sisteme de supraveghere, asigurare antiefracție și antiincendiu

În plus, Casa Dosoftei a fost dotată cu sisteme de supraveghere, asigurare antiefracție și antiincendiu în toate încăperile, conform cerințelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași. În apropierea monumentului istoric a fost montat un panou informativ pe care este prezentat istoricul clădirii, scris și în limbajul Braille. Valoarea contractului de lucrări a fost de 1,8 milioane de lei, investiția totală pentru acest proiect fiind de 3,6 milioane de lei. Fondurile necesare pentru restaurarea Muzeului „Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” au fost accesate în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Clădirea adăpostește secția de literatură veche a MNLR și are o vechime considerabilă. Casa-tiparniță a mitropolitului Dosoftei a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași, anul construcției fiind 1677. De-a lungul anilor, clădirea s-a degradat foarte mult și, de aceea, avea nevoie de o reabilitare cât mai urgentă.

Adauga un comentariu