Eveniment-Social

Expoziția „The (Future) Last Supper”, la Palatul Culturii din Iași

Publicat: 20 feb. 2020

Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează, în perioada 27 februarie – 23 aprilie 2020, expoziția „The (Future) Last Supper”, care prezintă o instalație semnată de artistul Doru Nuță. Acest proiect artistic ilustrează într-o manieră alegorică situația actuală a Uniunii Europene, invitând vizitatorii-participanți să gândească și să discute despre soluții posibile pentru actualele provocări sociale, economice și culturale ale spațiului european. Instalația, formată din 12 panouri, înalte de 250 cm (pictate cu portrete ale tinerilor europeni, fiecare stea din steagul Uniunii Europene fiind simbolizată de un panou, și aranjate în jurul unei mese simbolice, recreează scena Cinei celei de Taină cu cei 12 apostoli.

Analogia permite publicului să realizeze paralele între implicațiile morale ale scenei biblice și deciziile de care depinde viitorul Europei, ca spațiu comun în toate sensurile – de la habitat, la tradiții culturale. Piesa centrală a instalației se află pe masa goală – heringul roșu, o metaforă care, în expresia originară, în engleză (to throw a red herring), înseamnă a conduce pe o pistă greșită. În spatele iluziei unei comunități armonice, este evidentă răceala, sugerată atât de cadrul sever și minimalist, cât și de poziționarea portretelor la o înălțime stânjenitoare în raport cu privitorul. „The (Future) Last Supper”, cel mai recent proiect al artistului multidisciplinar Doru Nuță, a fost prezentat deja în 2019 în Galeria de artă a ICR Berlin.

De la Iași, își va continua periplul european și va fi prezentat în deschiderea Festivalului Internațional Douzelage din Skofja Loka, Slovenia. Vernisajul acestei expoziții prezentată publicului ieșean va avea loc joi, 27 februarie 2020, ora 17:00, la Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Artă. Curator dr. Cristina Simion, Tiny Griffon Gallery Nürnberg, Germania.

Adauga un comentariu