Eveniment-Social

Expoziție spectaculoasă, despre un personaj de istorie din Iași, la Muzeul „Unirii”

Publicat: 12 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Expoziție spectaculoasă despre un personaj de istorie din Iași la Muzeul Unirii
Muzeul "Unirii" de pe Strada Lăpușneanu din orașul Iași

La Muzeul „Unirii” de pe Strada Lăpușneanu din orașul Iași este programată o expoziție spectaculoasă, despre un personaj de istorie din capitala Moldovei. Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul „Unirii” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Iași și Muzeul Național al Literaturii Române Iași, organizează expoziția „Rudolf Suțu, primul director al Muzeului Cuza Vodă”, care poate fi vizitată la Muzeul „Unirii”, până pe 23 ianuarie 2021

Muzeul de Istorie a Moldovei – Muzeul „Unirii” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași, în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean (SNAJ) Iași și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, organizează expoziția „Rudolf Suțu, primul director al Muzeului Cuza Vodă”. Aceasta poate fi vizitată la Muzeul „Unirii”, până pe 23 ianuarie 2021.

Rudolf Suțu se remarcă în prima jumătate a secolului al XX-lea ca ziarist, istoriograf, traducător

Născut la Iași, în 1880, fiu al profesorului Alexandru Grigore Suțu și al Luciei Alexandru Miclescu, strănepot al domnitorului Alexandru Nicolae Suțu, Rudolf Suțu se remarcă în prima jumătate a secolului al XX-lea ca ziarist, istoriograf, traducător. A fost primul director al Bibliotecii Municipale, membru al Comisiunii Monumentelor Istorice, for al Spitalului „Sfântul Spiridon”, precum și primul director al Muzeului „Cuza Vodă” din Iași, care a funcționat din anul 1938 în actuala clădire a Muzeului „Unirii”, de pe Strada Lăpușneanu nr. 14. Rudolf Suțu este cunoscut, de asemenea, ca autor al volumelor „Iașii de odinioară”, în care prezintă o lume reconstituită din amintiri de familie, din istorisiri auzite despre oameni, locuri, obiceiuri și moravuri.

A urmat studiile universitare la Facultatea de Litere a Universității din Iași avându-l ca profesor pe istoricul A. D. Xenopol. După absolvire a fost un timp asistent la Facultatea de Litere, însă s-a orientat repede spre activitatea de ziarist și publicist. Rudolf Suțu a decedat în București, unde se stabilise cu familia la refugiu, la 27 mai 1949, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu din București și având un cenotaf și în Cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Expoziția „Rudolf Suțu, primul director al Muzeului «Cuza Vodă»” prezintă documente și obiecte valoroase despre viața și activitatea acestei personalități marcante a Iașului

Expoziția „Rudolf Suțu, primul director al Muzeului «Cuza Vodă»” prezintă documente și obiecte valoroase despre viață și activitatea acestei personalități marcante a Iașului. Dintre obiectele expuse, amintim fotografii de familie, acte privind nașterea, căsătoria, studiile; un prețios ceas de șemineu aparținând junimistului Alexandru Gr. Suțu, tatăl său, o condică a casei din anul 1895, acte și fotografii care vorbesc despre activitatea sa ca membru fondator al sindicatului ziariștilor, colaborator la conducerea cantinei studențești din Iași, gazetar la ziarul „Evenimentul”. De asemenea, în expunere este prezentă medalia „Ordre des Palmes académiques/ Ordinul Palmelor academice”, decorație ce i-a fost conferită de președintele Franței, la sfârșitul Primului Război Mondial. Expoziția va putea fi vizitată, cu respectarea normelor de siguranță sanitară, după următorul program: miercuri – duminică, orele 10:00 – 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet; sărbătorile legale: închis).

Adauga un comentariu