Eveniment-Social

”Facem Europa să trăiască prin poezie”, inedit proiect la Institutul Francez din România la Iași

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Facem Europa să trăiască prin poezie inedit proiect la Institutul Francez din România la Iași
Primăvara poeţilor, manifestare literară de amploare susţinută în Franţa de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cărţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi al Tineretului, este organizată în întreaga lume, în locuri diverse, precum instituţii şcolare, universităţi, biblioteci, teatre, librării. La Iași, ediţia de anul acesta va fi una multiculturală, încadrată în contextul Președinţiei franceze a Consiliului Europei

La Institutul Francez din România la Iași va avea loc proiectul intitulat ”Facem Europa să trăiască prin poezie”. Manifestarea literară de amploare este susţinută în Franţa de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cărţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi al Tineretului și este organizată în întreaga lume, în locuri diverse, precum instituţii şcolare, universităţi, biblioteci, teatre, librării. La Iași, ediţia de anul acesta va fi o ediţie multiculturală, încadrată în contextul Președinţiei franceze a Consiliului Europei, o ediţie care va avea importanți parteneri instituţionali

Institutul Francez din România la Iași organizează proiectul ”Facem Europa să trăiască prin poezie”. Este vorba despre primăvara poeţilor, manifestare literară de amploare susţinută în Franţa de Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cărţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi al Tineretului, care este organizată în întreaga lume, în locuri diverse, precum instituţii şcolare, universităţi, biblioteci, teatre, librării.

La Iași, ediţia de anul acesta va fi una multiculturală, încadrată în contextul Președinţiei franceze a Consiliului Europei. Parteneri parteneri instituţionali sunt: Centrul Cultural German, Institutul Cultural Italian, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) Iași, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) şi Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Iaşi.

Proiect la Institutul Francez din România, la Iași, intitulat ”Facem Europa să trăiască prin poezie”

Programul evenimentului de sâmbătă, 12 martie 2022, ora 17:00, de la Galeriile Grumăzescu- inaugurarea Cabinetului de curiozităţi pe tema „Scriitorul contemporan european”, realizat de Eric Poindron, iar la ora 18:00, la Institutul Francez din România la Iași va avea loc o seară multiculturală de dezbatere și lecturi pe tema ”Efemerului”. În deschidere: prezentarea expoziţiei pe tema ”Efemerului”, realizată de Eric Poindron. Invitaţi : Eric Poindron (scriitor, editor, creator de cabinete de curiozităţi francez), Gerhard Falkner (poet, dramaturg, eseist, traducător german), Linda Maria Baros (poetă, eseistă și traducătoare franco-română), Fabio Scotto (poet și profesor italian) Cu intervenţia via Zoom a Manuelei Klenke, traducătoarea în limba română a lui Gerhard Falkner. Dialogul va fi moderat de Liliana Foșalău, poetă și prof.univ.dr. la Universitatea ”Cuza” din Iași.

Atelier inter-generaţional de scriitură, animat de autorul Eric Poindron

De asemenea, pe 7, 9 și 11 martie sunt programate ateliere inter-generaţionale de scriitură animate de autorul Eric Poindron. Înscrierile pot fi făcute pe [email protected] până pe 4 martie. Mai departe, un concurs de poezie plurilingv pe tema ”Efemerului” destinat elevilor de liceu, organizat în parteneriat cu ISJ, cu festivitate de premiere pe 15 martie, ora 18:00, la Institutul Francez, în prezenţa scriitorilor invitaţi. Proiectul ”Facem Europa să trăiască prin poezie” cuprinde și ateliere de scriitură poetică și traduceri animate de scriitorii invitaţi. Sunt invitați speciali de la Centrul Cultural German, Institutul Cultural Italian, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iași, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” şi Inspectoratul Școlar Judeţean.

”Facem Europa să trăiască prin poezie” este un proiect la Institutul Francez din România la Iași pe fondul tragicelor incidente din Ucraina.

Adauga un comentariu