Titlurile zilei

Faliment răsunător pentru un afacerist italian din Iași: Își închide fabricile după ce a vândut pantofi de milioane de euro străinilor

Publicat: 14 nov. 2019

Un important producător de articole vestimentare din Iași destinate pieței de export intră direct în faliment. Patronul italian își închide cea mai importantă companie cu care a funcționat încă din anul 1991. Având firma centrală în Iași, Corneliu Lovato închide rând pe rând punctele de lucru pe care le deține în județul Botoșani. Prin intermediul Indor Aaron SA, afaceristul italian a produs și vândut pantofi în valoare de câteva milioane de euro în vestul Europei

Indor Aaron SA Iași este una dintre cele mai vechi companii private din zona Moldovei care se ocupă de crearea articolelor vestimentare. Cu toate că încă rulează afaceri anuale de peste 3 milioane de euro și numără aproape 80 de angajați, însuși patronul firmei a solicitat recent ca acesta să intre direct în faliment. Controlată de omul de afaceri italian Cornelio Lovato, firma cu sediul în Iași are mai multe puncte de lucru în județul Botoșani. Conform obiectului de activitate, Indor Aaron SA Iași se ocupă cu „tăbăcirea și finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor”.

Are mai multe firme, dar o îngroapă pe cea mai mare

Pe 24 octombrie, Cornelio Lovato a depus la Tribunalul Sindic o cerere de intrare în insolvență a propriei companii, fiind în postura în care a acumulat datorii totale de 7.909.790 lei. Asta se întâmplă în condițiile în care mai mulți creditori ai Indor Aaron SA au intentat în vara acestui an procese pentru recuperarea unor importante sume de bani. Este vorba despre Creativ Consult SRL, Sc Macom Service SRL sau Spes Consult SRL.

Ca asociat în cadrul societății, alături de Cornelio Lovato mai figurează și firma Scai Ro SRL. Aceasta din urmă este controlată de același Cornelio Lovato, născut în 1959 în Italia. Omul de afaceri italian administrează mai multe firme private, printre care Taurus SRL sau Jolia Ro SRL. Acestea sunt administrate în parteneriat cu Luca Lovato și Adrian Timofte și au obiect de activitate asemănător cu Indor Aaron, însă rulează afaceri mult mai mici și aproape că nu au angajați.

Manevre făcute înainte de cererea falimentului

Administratorul societății a făcut o serie de schimbări importante chiar înainte de depunerea cererii de insolvență. La începutul lunii octombrie 2019, acesta a decis să schimbe denumirea din „Indoor” în „Indor Aaron” și să schimbe sediul social.

„Astăzi, 3.10.2019, ora 11, s-a întrunit adunarea generală extraordinară a acționarilor INDOR – SA. Sunt de față reprezentanții acționarilor INDOR – SA și SCAI RO SRL însumând 99,1186 la sută din acțiuni. Ședința este prezidată de dl Cornelio Lovato, administrator unic al Indor S.A., care declară ședința deschisă și-l desemnează pe dl Luca-Cornelio Lovato să-ndeplinească funcția de secretar al adunării generale extraordinare a acționarilor”, se menționează în raportul Adunării Generale a Acționarilor.

În ultimii 5 ani, Indor Aaron SA a rulat afaceri anuale cuprinse între 13 și 21 milioane de lei. Societatea care în 2017 avea 108 angajați mai are acum doar 79 de salariați ce își desfășoară activitatea într-un punct de lucru din Dorohoi. Cel mai probabil, activitatea firmei falimentare și îngropată în datorii va fi preluată de celelalte firme controlate de Cornelio Lovatoloading...

Comentarii
Adauga un comentariu