Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Femeie pozitivă pentru coronavirus timp de 70 de zile, dar fără simptome
Femeie pozitivă pentru coronavirus timp de 70 de zile, dar fără simptome

Femeie pozitivă pentru coronavirus timp de 70 de zile, dar fără simptome

08 nov. 2020, 21:23,
în Sanatate

O femeie cu COVID-19 din statul Washington a fost pozitiva pentru noul tip de coronavirus timp de 70 de zile, ceea ce înseamnă că a fost contagioasă în tot acest timp, în ciuda faptului că nu a prezentat niciodată simptome ale bolii Covid-19.

Femeia în vârstă de 71 de ani avea un tip de leucemie sau cancer al globulelor albe din sânge, astfel ca sistemul imunitar era slăbit și mai puțin capabil să curățe corpul de noul coronavirus, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2. Deși cercetătorii au bănuit că persoanele cu sistem imunitar slăbit ar putea elimina virusul mai greu decât în ​​mod obișnuit, au existat puține dovezi ale acestui lucru până acum.

Constatarile contrazic ghidurile Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, care spun ca persoanele imunocompromise cu COVID-19 probabil nu sunt infectioase dupa 20 de zile.

Noile descoperiri sugerează că „prezenta pe termen lung a virusului infecțios poate fi o preocupare la anumiți pacienți imunocompromiși”, au scris autorii în lucrarea lor, publicată miercuri (4 noiembrie) în revista Cell, potrivit Live Science.

„Pe măsură ce acest virus continuă să se răspândească, mai multe persoane cu o serie de tulburări imunosupresoare se vor infecta și este important să înțelegem cum se comportă SARS-CoV-2 la aceste populații”, a scris autorul senior Vincent Munster, virusolog la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase, într-un comunicat.

Virusul a fost detectat în căile respiratorii superioare timp de 105 zile

Femeia a fost infectată la sfârșitul lunii februarie în timpul primului focar COVID-19 raportat în țară, care a avut loc la unitatea de reabilitare Life Care Center din Kirkland, Washington, unde era pacientă.

A fost internată în spital pentru anemie legată de cancerul ei pe 25 februarie, iar medicii au examinat-o pentru COVID-19 deoarece a provenea din acel centru. Ea a dat rezultate pozitive pe 2 martie.

În următoarele 15 săptămâni, femeia a fost testată pentru COVID-19 de mai multe ori. Virusul a fost detectat în căile respiratorii superioare timp de 105 zile; iar particulele de virusuri infecțioase – adică cele care erau capabile să răspândească boala – au fost detectate timp de cel puțin 70 de zile. Mai exact, cercetătorii au reușit să izoleze virusul de probele pacientului și să îl dezvolte într-un laborator. Au putut chiar să capteze imagini ale virusului folosind scanarea și microscopia electronică de transmisie.

De obicei, persoanele cu COVID-19 sunt contagioase timp de aproximativ opt zile după infecție, potrivit raportului. Anterior, cea mai lungă durată de eliminare a virusului infecțios la un pacient cu COVID-19 a fost raportată a fi de 20 de zile.

Corpul nu a avut un răspuns imun adecvat

Femeia a fost probabil contagioasă mult timp, deoarece corpul ei nu a avut un răspuns imun adecvat. Într-adevăr, probele de sânge ale femeii nu păreau să conțină anticorpi împotriva virusului.

Femeia a fost tratată cu două runde de plasmă convalescentă sau cu sânge de la pacienții recuperați de COVID-19 care conține anticorpi împotriva bolii. Ea a eliminat infecția după al doilea tratament, deși nu există nicio modalitate de a ști dacă plasma convalescentă a ajutat, deoarece femeia avea în continuare concentrații scăzute de anticorpi după transfuzie.

Autorii au efectuat, de asemenea, secvențierea genetică a SARS-CoV-2 pe parcursul infecției femeii și au văzut că virusul a dezvoltat mai multe mutații în timp. Cu toate acestea, mutațiile nu au afectat cât de repede s-a reprodus virusul. În plus, autorii nu au gasit dovezi că oricare dintre aceste mutații au oferit virusului un avantaj de supraviețuire, deoarece niciuna dintre variantele mutante nu a devenit dominantă pe parcursul infecției.

Un mister încă fără răspuns

Exact modul în care femeia a eliminat virusul este necunoscut și este ceva ce ar trebui examinat în viitoarele cercetări care implică pacienți cu sistem imunitar slăbit, au spus autorii.

În plus, cercetătorii nu știu de ce femeia nu a experimentat niciodată simptome de COVID-19, în ciuda faptului că este imunocompromisă, ceea ce o supunea la un risc mai mare de boală severă, potrivit CDC.

„Într-adevăr, ați crede că statutul imunocompromis ar permite virusului să se răspândească de la tractul respirator superior la tractul respirator inferior (pneumonie). Chiar dacă pacientul a fost infectat timp de 105 zile, în mod clar acest lucru nu s-a întâmplat, ceea ce rămâne un mister pentru noi”, a declarat Munster pentru Live Science.

Autorii remarcă faptul că studiul lor a implicat doar un singur caz și, prin urmare, concluziile s-ar putea să nu se aplice neapărat tuturor pacienților cu afecțiuni care suprimă sistemul imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`