National

Fenomene meteo extreme în România! Iată avertizările specialiștilor ANM

Publicat: 23 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fenomene meteo extreme în România Iată avertizările specialiștilor ANM
Începând de joi, Grecia trece printr-o perioadă caniculară ce ar urma să atingă un vârf luni şi marţi, potrivit prognozelor meteorologice.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit la Antena 3 despre fenomenele extreme ce se vor manifesta în România în perioada următoare.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a precizat că, potrivit ultimei actualizări, în mai multe județe din țară au fost emise 48 de avertizări meteo nowcasting, din care 13 de cod roşu şi 15 de cod portocaliu.

„Ne așteptam la temperaturi foarte ridicate pentru cele șapte județe din partea de vest care se află sub cod roșu, 11 județe se află sub cod portocaliu tot din vestul țării, iar pentru restul țării avem cod galben.

Practic în următoarele două zile toată țara va fi sub incidența acestor avertizări. În partea de vest de cod roșu discutăm de temperaturi mai ales în Banat și Crișana posibil 39, 40 și posibil 41 de grade Celsius izolat. În nord-vest în Maramureș 35-38 de grade Celsius.

În zonele avertizate de cod portocaliu de asemenea 37-38 frecvent, iar în zonele afectate de cod galben cu siguranță 35-36 de grade Celsius. Inclusiv în zona litoralului pentru ziua de vineri ne așteptăm să avem 29-30 de grade, iar în Capitală 35-36 de grade Celsius.”, a declarat Elena Mateescu.

Specialiștii ANM anunță fenomene meteo extreme: „Trebuie să avem grijă să ne hidratăm”

Elena Mateescu a venit cu o serie de recomandări, după ce țara va fi cuprinsă de caniculă. Astfel, aceasta a sfătuit populația să se hidrateze, să consume cât mai multe fructe și să folosească vestimentație adecvată temperaturilor.

Până sâmbătă discutăm de astfel de fenomene asociate, din nou în zonele de deal și de munte posibil fenomene convective, dar local și în partea de sud și est a țării ce înseamnă că și din această perspectivă trebuie să avem grijă, dar mai ales la nivelul percepției corpului uman să ne hidratăm și să consumăm lichide, fructe și să ne adaptăm temperaturilor și prin vestimentația pe care o vom purta”, a recomandat Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3.

Efect de saună în România!

După ploile din ultimele zile, este așteptat un val de caniculă, iar acest lucru va duce la crearea unui efect de saună în România, spun specialiștii.

Directorul Meteorologiei Operaționale din cadrul ANM, Gabriela Băncilă, a vorbit la Antena 3 despre „efectul de saună” și cum va fi resimțit de către populație.

„Vor fi unele județe care vor fi expuse în același timp la apariția disconfortului termic accentuat și a temperaturilor caniculare pentru ca, ulterior, după atingerea acestora, să își facă apariția fenomenele de instabilitate atmosferică puternică.

La început, vor fi resimțite aceste influențe ale unei mase de aer cald în partea de vest a țării. Mai precis, începând de mâine, în Banat și Crișana termometrele vor arăta la umbră 36, posibil 37 de grade, pentru ca ulterior, mai ales joi și vineri, să înregistrăm temperaturi de peste 35 de grade la umbră și în celelalte zone din țară.

Dar, pentru că această masă de aer are un conținut ridicat de umezeală, este foarte probabil ca, pe deoparte, să resimțim un disconfort termic accentuat, dat de această combinație între temperatura ridicată și gradul ridicat de umezeală din masa de aer, dar, tot aceste două elemente reprezintă ingredientele pentru dezvoltarea norilor de furtună, pentru dezvoltarea super celulelor care să determine apariția unor vijelii și rafale ale vântului puternice.”, a declarat Gabriela Băncilă.

Adauga un comentariu