Fenomenul care pune în alertă părinții este explicat de un medic ieșean. După ce au trecut printr-o viroză sau gripă, copiii rămân cu sechele, cum ar fi tusea. Medicii afirmă faptul că este complet normal și că nu ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți.
Medicii din Iași spun că tusea care persistă la copii după o răceală sau gripă este o normalitate
Acest lucru se întâmplă în special când este vorba despre afecțiunile virale, care afectează căile respiratorii inferioare. Pentru ca mucoasa bronșică să se refacă, este nevoie de timp. Din acest motiv, părinții se întorc la spital, disperați, pentru că micuții nu au fost tratați corespunzător.
„În mod normal, după o răceală care are afectare traheo-bronșică, precum pneumoniile, traheobronșite, un copil, în mod obișnuit, poate tuși, este vorba despre o tuse reziduală, chiar și de 3 săptămâni. Refacerea mucoasei bronșice durează, în medie, 3 săptămâni. Același lucru se întâmplă și când este vorba despre gripă, pentru că este afectată mucoasa bronșică, este o evoluție normală a oricărei răceli, care este mai jos de căile respiratorii inferioare, nu este ceva deosebit pentru gripă.
Din acest motiv, părinții nu ar trebui să se îngrijoreze, este tusea reziduală care persistă după o afecțiune respiratorie joasă, indiferent de tipul de afecțiune sau de etiologie. Acest lucru se întâmplă, în general, la afecțiunile virale și este dat de perioada în care mucoasa bronșică se reface”, subliniază dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.
Medicii ieșeni au precizat că, deși imaginea radiologică poate arată aproape la fel în repetate rânduri, nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru părinți.
„Din acest motiv, când se face o radiografie a copilului răcit, aceasta are un aspect de infiltrat pulmonar și după 2-3 săptămâni arată la fel. Părinții sunt de părere că copilul nu a fost tratat corespunzător, dar, de fapt, imaginarea radiologică poate să rămână 2-3 săptămâni la fel. Într-adevăr, mai diminuată față de cum a fost la început, dar să aibă această imagine”, a declarat dr. Cătălina Ionescu.
Medicii trag un semnal de alarmă
La Spitalul de Copii din Iași este foarte aglomerat, iar medicii recomandă părinților să nu se prezinte cu micuții, în Unitatea de Primiri Urgențe, pentru cazurile care pot fi rezolvate în cabinetul medicului de familie, pentru că aceștia sunt expuși unui risc mai mare de infecție sau alte complicații.
Specialiștii afirmă faptul că antibioticele nu sunt utile în tratamentul gripei, aceasta fiind o infecţie virală. În condiţiile unei suprainfecţii bacteriene dovedite, antibioticele se vor administra doar la indicaţia medicului, pe bază de prescripţie. Simptomele care ar trebui să pună părinții în alertă sunt următoarele: dificultate la respiraţie, respiraţie rapidă, şuierătoare, febră care ţine mai mult de cinci zile sau care reapare, tuse de intensitate mai mare după ce o perioadă a avut o evoluţie favorabilă.