Economic Local

Fermierii au cerut de la APIA Iași subvenția la motorină pentru trimestrul IV din 2021, în valoare 100.000 de lei

Publicat: 29 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fermierii au cerut de la APIA Iași subvenția la motorină pentru trimestrul IV din 2021 în valoare 100.000 de lei
APIA Iași va achita subvenția la motorină, pentru trimestrul IV din 2021, la finalul lunii februarie 2022

Agricultorii au depus la APIA Iași cererile prin care solicită subvenția la motorină pentru trimestrul IV din 2021. Pentru anul precedent s-au făcut plăți în valoare de 200.000 de lei, pentru motorina utilizată în agricultură

Fermierii au cerut de la APIA Iași subvenția la motorină, utilizată în agricultură, în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2021 (trimestrul IV), din anul 2021. Beneficiarii au solicitat ajutoare financiare în valoare de 100.000 de lei, banii urmând a fi virați în conturile agricultorilor din Iași până la finalul lunii februarie 2022. Ajutorul de stat se acordă trimestrial, sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei-standard și rata accizei reduse (stabilită la 21 de euro/1.000 de litri), pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărei valoare unitară este de 1,5721 lei/litru.
Suma plătită fermierilor pentru anul de cerere 2021 este mai mare decât cea acordată în 2020, iar numărul beneficiarilor a crescut anual.

Mai mult, specialiștii din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor să elimine în acest an o parte din documentele care trebuie depuse la dosarele prin care se solicită subvențiile, pentru a ușura procesul de obținere a banilor.

APIA Iași va plăti, pe lângă subvenția la motorină, și ajutorul național tranzitoriu

APIA va demara plățile și către crescătorii de bovine din Iași care au solicitat ajutorul național tranzitoriu. Începând cu luna februarie 2022, fermierii din Iași vor avea în conturi banii solicitați în schema decuplată de producție în domeniul zootehnic, specia bovine, de lapte sau de carne. Crescătorii de bovine din Iași trebuie să aibă minimum 3 capete în fermă pentru a primi ajutorul național tranzitoriu. În această perioadă se stabilesc cuantumurile pentru fiecare schemă în parte.
Suma aprobată de APIA, la nivel național, este de 1,1 miliarde de lei.

Pentru anul de cerere 2019, fermierii au primit un cuantum stabilit pe cap de animal de 328 de lei, iar cuantumul pe tona de lapte a fost de 84 de lei. Aceste sume ar putea fi acordate și în 2022, mai ales că, pentru anul de cerere 2020, banii care s-au acordat anul trecut, sprijinul acordat de APIA drept ajutor național tranzitoriu, a fost redus de la 69 de euro, respectiv 328 de lei pe cap de animal, la 5 lei. De asemenea, pentru tona de lapte, fermierii au primit 2 lei, și nu 84 de lei.

APIA le-a plătit fermierilor din Iași subvenții în valoare de 49 de milioane de euro

Fermierii din Iași au mai primit de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții în valoare de 49 de milioane de euro, pentru anul de cerere 2021. Un procent de 92 la sută din numărul de agricultori care au solicitat anul trecut subvențiile au primit banii pentru diverse scheme, derulate de APIA. În total, 17.582 de fermieri autorizați la plată exploatează 280.000 de hectare de terenuri agricole și au ferme zootehnice.

Cei mai mulți bani au fost virați în conturile celor care se ocupă de cultivarea cerealelor, în cadrul schemei unice de plată pe suprafață, unde subvenția a fost stabilită la 95,47 la hectar. Anul acesta, valoarea ajutorului financiar ar putea crește, potrivit specialiștilor APIA. Crescătorii de bovine, ovine și caprine din Iași au primit sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) în valoare de 4 milioane de euro, ultimele plăți pentru cererile depuse în anul 2021 fiind făcute în această lună. Fermierii care nu au încă în conturi subvențiile au fost pe lista celor verificați de APIA, care trebuie să mai aducă unele clarificări sau nu primesc deloc banii. Acum, fermierii au cerut de la APIA Iași subvenția la motorină pentru trimestrul IV din 2021, în valoare 100.000 de lei.

Adauga un comentariu