Economic Local

Fermierii din Iași afectați de pandemia de COVID-19 primesc până la 100.000 de euro ajutoare financiare de la Uniunea Europeană

Publicat: 14 aug. 2020
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va plăti între 1.000 și 100.000 de euro crescătorilor de bovine, păsări și suine, în funcție dimensiunea fermei și condițiile pe care le îndeplinesc
Fermierii din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19 primesc noi ajutoare

Fermierii din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19 vor primi ajutoare financiare de la Uniunea Europeană. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va plăti între 1.000 și 100.000 de euro crescătorilor de bovine, păsări și suine, în funcție dimensiunea fermei și condițiile pe care le îndeplinesc fermierii din Iași pentru a accesa ajutoarele de stat

Fermierii din Iași care au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19 vor primi ajutoare financiare de la Uniunea Europeană. Beneficiarii acestor sheme de ajutor financiar sunt crescătorii de păsări, bovine, suine, întreprinderile individuale și familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum și persoanele juridice care desfășoară activitate în sectorul zootehnic. Beneficiarii care vor să obțină banii de la MADR trebuie să îndeplinească mai multe condiții de eligibilitate. La nivelul județului Iași sunt 65.000 de porci, 70.000 de bovine, 550.000 de ovine și 52.000 de caprine.

Firmele deținute de fermierii din Iași care vor ajutoarele financiare nu pot fi în reorganizare, lichidare sau faliment

Pentru a beneficia de ajutoarele financiare, fermierii din Iași trebuie să dețină exploatație autorizată sanitar veterinar, să desfășoare activitate de creștere și/sau reproducție a păsărilor, bovinelor, suinelor, în semestrul I al anului 2020. De asemenea, fermierii care vor noile sume nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile și respectă prevederile europene în contextul actualei epidemii de COVID-19. De asemenea, firmele lor nu trebuie să se afle în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare, faliment, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31 decembrie 2019.

Fermierii din Iași pot obține până la 100.000 de euro, bani pentru fermele cu păsări, bovine sau ovine

Totodată, ajutorul de stat va fi acordat în funcție de categoriile de păsări pe care le dețin crescătorii, iar valoarea totală nu poate depăși echivalentul în lei a 100.000 de euro. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne și pui de curcă, respectiv 0,014 UVM pentru găini ouătoare și găini rase grele sau bovine de lapte și carne sau suine. Potrivit proiectului de act normativ, perioada de valabilitate a schemei până la 31 decembrie 2020.

Termenul final de depunere a documentelor de către fermierii din Iași este 22 august 2020

Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului din partea fermierilor din Iași și a documentelor justificative este de 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență. Cererile pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul zootehnic în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 trebuie depuse la Centrul Județean APIA. Cei interesați de sprijinul pentru sectorul zootehnic pot transmite opinii sau sugestii în termen de 10 zile de la data publicării pe site-ul MADR, adică până la 22 august 2020.

Fermele zootehnice din Iași au fost subvenționate cu 15,5 milioane de euro, subvenții APIA pentru anul de cerere 2019

Persoanele fizice sau juridice din Iași care au solicitat subvenții APIA în anul 2019 au încasat banii și pentru fermele zootehnice. Cele mai mari sume au fost acordate crescătorilor de suine, fiind virate subvenții în valoare de 6 milioane de euro. Crescătorii de păsări din Iași au încasat 4 milioane de euro, iar crescătorii de bovine, 5,5 milioane de euro. Alte scheme de plată pentru care s-au acordat subvenții pentru anul 2019 sunt cele pentru tinerii fermieri, plata la înverzire, plata pentru culturi ecologice, ecocondiționalitate pentru domeniul pomicol sau apicol.

În campania APIA 2020, de depunere a cererilor unice, au fost depuse 20.000 de cereri cu o suprafață de 280.000 de hectare

Numărul fermierilor din Iași care au solicitat subvențiile în anul 2020 a scăzut, dar a crescut suprafața eligibilă la plată. Fermierii din Iași vor primi primii bani, respectiv avansul din subvenții, începând cu luna octombrie 2020. Sumele acordate pentru fiecare schemă în parte vor fi stabilite până în luna octombrie a acestui an. În această perioadă, APIA plătește ajutorul de stat la motorină și banii pentru ameliorarea raselor, luna iunie 2020.

Adauga un comentariu